Malumednieks, Caune un nozāģētā aļņa galva (200)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Ministrs Raimonds Vējonis (ZZS) otrdien aicināja partijas biedru un Jelgavas novada domes mēru Ziedoni Cauni atkāpties no amata, aicinot mēram apdomāt, vai turpmāka atrašanās amatā atbilst morāles un ētikas normām. Tas skan skaisti. Bet ar ko šā gada incidents īpašs, ja 2009.gada ziemā, kad Caune darba laikā tika pieķerts mežā ar bisi rokās, ZZS nesaskatīja pārkāpumu mēra rīcībā, tam darba laikā medījot?

Ko mēs zinātu, ja nebūtu aculiecinieka video?

24.februārī pēcpusdienā Jelgavas novada mērs Ziedonis Caune kopā ar Rīgas virsmežniecības mežzini Jānis Ozoliņu nolēma doties izbraucienā ar sniegamobili. Jau krēsloja un aukstums koda nāsīs, tomēr vakars solījās būt skaidrs. Nekas neliecināja par tuvojošos drāmu.

Baidoties no lāču uzbrukumiem, abi mednieki nolēma līdzi paķert "slotas kātu", lai aizbaidītu meža zvēru, gadījumā, ja kāds tomēr pamodies un pavasarīgi izsalcis. Jāpiezīmē, ka Caunes nosauktais "slotas kāts" aculiecinieka video ir labi redzams un latviski to sauc par "bisi".

Kaut kur 3 km attālumā pastaigājās stirnas, kuras Caunes kungs vēlāk atminas nedz redzējis, nedz dzirdējis vairāku šāvienu troksni. Un kāpēc lai rūdīti mednieki pievērstu uzmanību šāvienu troksnim, kas nezinātāja ausij varbūt maz neatšķiras no ikdienišķa koka sprakšķa?

Neskatoties uz stirnu medību liegumu, viens no diviem jampampiņiem ar “slotas kātu” pamanījās nogalināt stirnu bukus, bet pēc notikuma Ziedonis Caune aukstasinīgi meloja laikrakstam "Zemgales Ziņas", sakot: “Nebija neviena ieroča!” Uz piebildi, ka incidents ir nofilmēts, viņš atbild: "Es nezinu, kas un ko ir safilmējis! Varbūt slotas kātu! Jo mēs stāvējām pie kokiem, varbūt koks tur aiz muguras?!"

Caune savus novadniekus uzskata par neaptēstiem

Pēc četrām dienām apjautis, ka ķeza pārāk liela un vienam nebūs pa spēkam pieveikt nelieti Goliātu (lasi – melīgos medijus; sliktos medniekus, kas viņu aizturēja; nelabvēļus, kas šo notikumu uztver nopietni utt.), Caune nolēma atzīties melos sava novada domes deputātiem. Medijiem Caunes grēksūdzē nebija ļauts piedalīties, tādēļ ir zināms tikai deputātu lēmums – pat uz izmeklēšanas laiku neatstādināt sašmucējušos mēru no amata pienākumiem.

Ar šādu rīcību novada deputāti smagu atbildības nastu uzkrauj arī sev, mīkstčaulībā tagad riskējot ar deputāta karjeru un novada domes reputāciju. Kriminālprocess nav noslēdzies, tomēr deputātiem der ielāgot, ka Jelgavas novada mēra atzīšanās melos nav attaisnojoša rīcība. Ja vēl kriminālprocess noslēgsies par sliktu Caunem, zaudēto godu šā sasaukuma deputātiem vairs neredzēt kā savas ausis. Tas var apdraudēt nākamā mēra autoritāti, sliktākajā gadījumā - pat jaunas novada vēlēšanas.

Vai tiešām Jelgavas novadā Ziedonis Caune ir labākais iedzīvotāju pārstāvis? Amatpersona, kurai "labas pārvaldības principi" ir mistērija, jau pirms šā notikuma paspēja pāris gadu laikā gūt nelabu slavu ar medībām darba laikā (2009.gadā, par to sodu nesaņemot) un savas meitas iecelšanu amatā pašvaldības uzņēmumā. Ticu, ka viņš noteikti nav labākais!

Mednieks Caune ciemojas pie mednieka Auzāna

Mēra atzīšanās melos liek pamatoti apšaubīt Caunes godaprātu un "koleģiāli draudzīgās" vizītes patiesos mērķus pie mednieka un LLU Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta direktora, profesora Alberta Auzāna. Minētajā fakultātē veic ekspertīzi gadījumos, ja policijai ir nepieciešams uzzināt, ar kādu ieroci nošauts nelikumīgi nogalinātais dzīvnieks.

Grūti Caunes vizīti fakultātes telpās saukt par nejaušu, ja 28.februārī un 1.martā LLU fakultātes telpās – vietā un laikā, kad tika veikta Platones pagastā nelikumīgi nogalināto stirnu ekspertīze, kaislīgais mednieks pēkšņi nolēma apciemot kolēģi-mednieku Auzānu. Ar klīnikas direktoru Auzānu esot medījuši "varbūt pirms gadiem 10", LTV atzina pats Caune.

Ja abiem ir kopīgs hobijs, kas liedz atrast kopīgu valodu arī citur?

Aizdomas par Caunes ieinteresētību ekspertīzes atzinuma ietekmēšanā pastiprina vēl viena mednieka, bijušā Lauksaimniecības universitātes dekāna, profesora Zigmunda Brūvera teiktais, ka pēdējo gadu laikā novada mēru Cauni viņš augstskolā redzējis viesojamies pirmo reizi. Protams, tas neizslēdz iespēju, ka Caune ir regulārs fakultātes apmeklētājs, klusi ierodoties un tikpat klusi nozūdot, neviena nemanīts.

Šeit der pieminēt LTV sižetā teikto - pirms trim gadiem kādā malumedniecības lietā no LLU Veterinārmedicīniskās fakultātes pazuda pierādījums – turpat Platones pagastā nelikumīgi nošāva alni, to atveda uz ekspertīzi, taču naktī kāds dzīvniekam nozāģēja galvu, kurā bija palikusi lode, un nemanīts to aizveda prom.

Cik daudz "līķiem" ir gatavs pārkāpt Ziedonis Caune?

Samelojis par bisi, Ziedonis Caune pirms pāris dienām LTV "Panorāmai" klāstīja, ka Klīniskā institūta direktora apciemošanas iemesls bijis cits - kāda mednieka traģiskās nāves (2009.gada 1.martā) gadskārtas atcere. Tiesa, no mēra mutes šāds skaidrojums skan nejauki - tiek noklusēts, vai uz pirmo atceres gadskārtu 2010.gadā 1.martā Caune arī bija ieradies pie LLU Klīniskā institūta direktora Auzāna? Ja mērs nav bijis pat uz pirmo kolēģa-mednieka nāves gadskārtu, pamatoti jāšaubās, vai Caunes sniegtais skaidrojums šā gada vizītei ir patiess.

Tāpat paliek neatbildēts jautājums, kādēļ policisti stirnu līķīšus uz ekspertīzi transportējuši vaļējos neaizzīmogotos maisos. Pārsteigumu par šādu rīcību "Zemgales Ziņām" pauda jau pieminētais profesors Brūveris, norādot, ka līdzīgos gadījumos dzīvnieku līķi uz ekspertīzi tiek vesti aizzīmogotos maisos, jo pretējā gadījumā "nevarot būr drošs, vai tajos atrodas tieši tas, kam tur jābūt".

Atliek cerēt, ka policisti ir godavīri un maisos atvestie nelikumīgi nošautie dzīvnieki ir "īstie", tāpat kā paļauties uz ekspertīzes veicējas fakultātes lektores Daces Bērziņas profesionalitāti, kura apliecināja: "Ja mani lēmumi būtu ietekmējami, es te nestrādātu."

Izmeklēšana ritēs mēnesi. Vai Caune tik ilgi gaidīs?

Policija ir sākusi kriminālprocesu par nelikumīgām medībām, ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās vai ja ar tām radīts būtisks kaitējums. Par to var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz diviem gadiem, arestu, piespiedu darbu vai naudas sodu. Kriminālprocess pašlaik sākts par faktu, un pagaidām nevienam nav piemērots aizdomās turētā statuss. Izmeklēšanas gaita ilgs aptuveni mēnesi, teica Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes šefs Haralds Laidiņš.

Par medībām aizliegtās teritorijās ir kriminālsods. Par amatpersonas melošanu – atkāpšanās no amata. Ja pats neprotas, tad - atlaišana no darba. Ja to nespēj izdarīt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Vējonis un Ziedoņa Caunes partija ZZS izliekas nesaprotam, tas ir jādara novada deputātiem. Savukārt, ja to paši deputāti neapjēdz, tad viņi nav tiesīgi atrasties savos vēlētajos amatos.

Komentāri (200)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu