Politologi: drīz redzēsim, ko dos Jansona ievēlēšana (4)

Toms Ostrovskis
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pusgada laikā pēc pirmajām iniciatīvām ir jābūt ļoti skaidrai "bildei", ar ko Saeimas šodien apstiprinātā tiesībsarga Jura Jansona biroja darbs atšķirsies no līdzšinējā tiesībsarga Romāna Apsīša biroja paveiktā, skaidroja politoloģe Iveta Kažoka.

Jansonu esot ievēlējušas partijas, kuras nav izcēlušās ar rūpēm par cilvēktiesībām

"Visas pazīmes pirms apstiprināšanas - viņa zināšanu apjoms un prioritātes - neliecināja neko labu. Bet vienmēr, kad amatā tiek apstiprināts mazpazīstams [cilvēks], šim kandidātam ir arī visas iespējas pozitīvi pārsteigt ar enerģisku darbu, vīziju, izpratni par cilvēktiesību jautājumiem. Šobrīd esmu ļoti skeptiski noskaņota," uzsvēra Kažoka, savu kritisko viedokli pamatojot ar Jansona līdz šim parādītajām zināšanām un ar faktu, ka viņu atbalstījušas partijas, kuras nav izcēlušās ar rūpēm par cilvēktiesību un tiesiskuma jautājumiem.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Saskaņas centrs" (SC) ir uzņēmušies lielu atbildību par izvirzīto kandidātu, un šīm partijām vēlētājiem būs jāpaskaidro, vai tās ir spējušas atrast labāko kandidātu, kurš spēs aizstāvēt vienkāršo cilvēku tiesības, ja tās pārkāps valsts amatpersonas vai pat paši deputāti.

Arī "Vienotībai" saviem vēlētājiem būs jāizskaidro sava pasivitāte, cīnoties par labākā tiesībsarga amata kandidāta ievēlēšanu, jo šā politiskā spēka atbalstītājiem cilvēktiesību un labas pārvaldības principi bija tik svarīgi, lai partiju apvienība pacīnītos aktīvāk. Ja izrādīsies, ka šādam balsojumam seku nav un ka jaunais tiesībsargs nav daudz labāks par iepriekšējo, tad "Vienotībai" būs diezgan grūti izskaidrot saviem vēlētājiem savu neieinteresētību, skaidroja Kažoka.

"Vienotība" spēlē zaudēja

Savukārt portālam TVNET politologs Filips Rajevskis uzsvēra: "Jansonu ievēlēja vairākums, tātad Saeima uzskata, ka viņš ir cienīgs būt tiesībsargs. Tagad jāgaida darba rezultāti. Runājot par "Vienotības" nostāju, ir divas problēmas – viņi spēlē zaudēja taktiski, bet pats galvenais ir, kāpēc viņi zaudēja. Viņu virzītajai kandidātei nebija ne vainas un viņa bija ļoti labi kvalificēta, taču "Vienotība", kā jau mēs to redzam valdībā, visu atlika uz pēdējo brīdi, uz pēdējās nakts lēmumu. Parasti tas viņiem labi izdodas – visu novilkt līdz pēdējam un kaut kā risināt šo jautājumu. Šoreiz šī taktika nenostrādāja un tika izvirzīts cits kandidāts, kurš arī tika ievēlēts. Tā ir viņu iekšējā problēma, ka šis jautājums netika risināts laicīgi."

"Šis ir tikai otrais tiesībsargs, un spriest par šo institūciju tik īsā laikā būtu pāragri. Galvenais, lai sabiedrība sagaidītu, ka viņš risina lietas, vadoties ne tikai pēc likuma burta, bet arī būtības. Jāskatās pēc precedentiem, vai viņš īsteno sabiedrības gaidas, kas ir liktas uz šo institūciju," norāda Rajevskis.

Tiesībsarga amatā ieceļ SC virzīto Juri Jansonu

Jau ziņojām, ka Saeima šodien aizklātā balsojumā ar vēlēšanu zīmēm par tiesībsargu ievēlēja "Saskaņas centra" virzīto Jansonu.

Līdz ar to Saeimas atbalstu neguva "Vienotības" virzītā kandidāte Kovaļevska.

Par Jansonu balsoja 53, bet pret - 40 deputātu. Savukārt otru kandidāti - Anitu Kovaļevsku - tiesībsarga amatā atbalstīja 39, bet pret viņu bija 54 tautas kalpi.

Balsošanā piedalījās 97 deputāti, par derīgām tika atzītas 93 balsošanas zīmes, par nederīgām - četras. Pret abiem kandidātiem nobalsoja viens deputāts.

Tiesībsarga amats nav savienojams ar piederību pie politiskajām partijām.

Likums paredz tiesībsargam tiesības pieprasīt no jebkuras privātpersonas dokumentus, paskaidrojumus un citu informāciju par jautājumiem, kam ir būtiska nozīme pārbaudes lietā.

Tiesībsarga noteiktais informācijas apjoms un sniegšanas termiņš nav apstrīdams un pārsūdzams. Par informācijas nesniegšanu noteiktajā apjomā un termiņā, kā arī par nepatiesas informācijas sniegšanu personas saucamas pie likumā paredzētās atbildības.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu