Cīņai pret Somālijas pirātiem nosūtīts arī Latvijas kareivis (42)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvija Eiropas Savienības (ES) pretpirātisma misijā "Atalanta" šogad piedalīsies ar kopumā četriem virsniekiem, no kuriem viens jau piektdien devies uz operācijas rajonu Indijas okeānā un Adenas līcī, TVNET informēja Aizsardzības ministrijā (AM).

Iesaistīsies četri

Plānots, ka šogad bruņotie spēki operācijā iesaistīsies ar četriem virsniekiem: divi no viņiem dienēs operācijas štābā Nortvudā, Lielbritānijā un divi atradīsies uz kuģiem operācijas rajonā.

Pērn septembrī Saeima atbalstīja mandāta piešķiršanu Latvijas dalībai šajā operācijā. Tas ir spēkā līdz Eiropas Savienības (ES) vienotās rīcības noteiktajam termiņam - 2012.gada 12.decembrim.

Palīdz ierobežot pirātismu

"Atalanta" ir ES Jūras spēku militārā operācija, kas palīdz novērst un ierobežot pirātismu un bruņotās laupīšanas pie Somālijas krastiem. Šī ir pirmā ES jūras operācija, kas tiek veikta Kopējās drošības un aizsardzības politikas ietvaros. Un daļa no globālās aktivitātes, ko ES veic Āfrikas ragā, lai cīnītos ar Somālijas krīzi, kam ir graujošas sekas politiskajā, ekonomiskajā un humanitārajā jomā.

Drīkst aizturēt

Karavīri, kuri iesaistīti šajā operācijā, drīkst arestēt, aizturēt un pārvietot personas, kas pieķertas pirātismā, bruņotā laupīšanā vai tiek turētas aizdomās par šiem noziegumiem noteiktajā apvidū, kā arī drīkst pārņemt pirātu laivas un kuģus un iznīcināt tos, pirātus arestējot. Aizdomās turētie var tikt tiesāti saskaņā ar ES dalībvalstu un Kenijas vienošanos, kas parakstīta 2009.gada martā. Kopš 2008.gada arestēti vairāk nekā 90 pirāti, puse no tiem jau tiesāti.

Kopš "Atalanta" sāka apsargāt Pasaules pārtikas kuģus, kas piegādā pārtiku Somālijai, neviens no tiem nav ticis nolaupīts. Kopš 2008.gada sākuma uz Somāliju droši pavadīti 94 Pārtikas programmas kuģi. Pārtikas programmas ietvaros katru dienu tiek paēdināti vairāk nekā miljons Somālijas iedzīvotāju.

Komentāri (42)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu