Renovētajā mājā par siltumu dzīvokļos norēķināsies pa jaunam (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Gulbenē iedzīvotāji ar bažām vēro divu daudzdzīvokļu māju renovācija Rīgas ielā 32 un Ābeļu ielā 17b. It kā viena ēka nav pieņemta ekspluatācijā, bet otrā darbi pārtraukti sliktās kvalitātes dēļ. Tā gluži nav, saka SIA «Energo pārvalde» valdes priekšsēdētāja Lolita Strode, kuras vadībā notiek šo ēku renovācija.

Mājai Rīgas ielā 32 ir gandrīz pabeigts siltumnoturības uzlabošanas projekts 67 tūkstošu latu vērtībā (tajā skaitā 35,5 tūkstoši latu - Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums), tā realizāciju SIA «Energo pārvalde» pārņēma no dzīvokļu īpašnieku kooperatīvās sabiedrības «Frēzija - 2004». Darba gaitā atklājās daudzas nepilnības projektā un tās nācās labot.

Pēc renovācijas jau lētāks siltums

Māja Rīgas ielā 32 ir nosiltināta, tai ir jauns jumts, nomainīti radiatori un aprīkoti ar individuālajiem siltuma skaitītājiem, kā to vēlējās mājas iedzīvotāji. Objekts ir nodots ekspluatācijā pagājušajā gadā. Pašlaik projekta atskaites dokumentus izskata Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra, ar kuras starpniecību notiek projekta realizācija. Taču pavasarī būs jāpārkrāso mājas fasādes viena ārsiena, par ko celtnieki novada būvvaldē ir iesnieguši garantijas vēstuli. «Celtniekus esam piespieduši iet uz kompromisu un veikt papildu darbus, kompensējot pieļautās kļūdas,» saka L.Strode.

«Šajā apkures sezonā mājā jau ir jūtams izmaksu ietaupījums,» stāsta L.Strode. Ar prieku viņa stāsta, ka ir izdevies parakstīt vienošanos ar SIA «Vidzemes enerģija» par to, ka dzīvokļu īpašnieki mājā Rīgas ielā 32 jau šīs apkures sezonas beigās (par martu) varēs norēķināties par siltumu pēc individuālo skaitītāju rādījumiem. Šie siltuma skaitītāji raida radiosignālu, kuru nolasa Rīgas uzņēmumu, kas nodrošina šo ierīču funkcionēšanu.

Turpmāk to, cik katram dzīvoklim jāmaksā par siltumu noteiks Rīgas firma, kura nolasīs individuālo siltuma skaitītāju rādījumus. Savukārt L.Strodes vadītā firma klāt vēl pierēķinās siltuma izmaksas par iedzīvotāju koplietošanas telpām šajā mājā. «Iedzīvotāju sapulcē tika pieņemts lēmums, ka mēs pārņemam starpnieka funkciju attiecībā uz SIA «Vidzemes enerģija» piegādāto siltumu,» saka L.Strode.

Darbiem - tehnoloģiskais pārtraukums

Ābeļu ielā 17b pašlaik renovācija (98,9 tūkstoši latu vērtībā, tajā skaitā Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējums - 47,8 tūkstoši latu) patiešām nenotiek.«Ir tehnoloģiskais pārtraukums. Negribu teikt, ka jāmeklē vainīgie. Celtnieki kaut kādā mirklī neaprēķināja savus spēkus,» saka L.Strode.

Darbi tikšot atsākti, līdzko āra temperatūra atļaus. Martā celtniekiem sāks izvietot sagataves, par ko iepriekš rakstiski informēs mājas īpašniekus. Uz Jāņiem renovācijai jābūt pabeigtai.

L.Strode guvusi atziņu, ka šai mājai realizētais tā saucamais «vienkāršotais projekts» nav tomēr pati labākā izvēle. Viņa arī uzskata, ka šim objektam vajadzēja nevis vienu, bet uzreiz divus būvuzraugus, lai strikti sekotu līdzi celtniekiem. Vajadzējis arī projekta visās stadijās vairāk sadarboties ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu