Atbilžu rezultāti par «Rēzeknes gaļas kombinātu» būs divu nedēļu laikā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Patlaban uz laboratoriju Lielbritānijā ir nosūtīti vairāki gatavās produkcijas paraugi, kas saistībā ar zirga gaļas skandālu vakar un šodien paņemti SIA «Rēzeknes gaļas kombināts», un atbildes tiek solītas divu nedēļu laikā. Tikmēr no Lietuvas kolēģiem joprojām vēl nav saņemta oficiāla atbilde par tirdzniecības apturēšanu ar uzņēmumā ražotajiem liellopu gaļas konserviem, informēja PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Savukārt Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta Veterinārās sanitārijas dienesta nodaļas vadītāja vietnieks Gintauts Čereška šodien «Nozare.lv» informēja, ka zirga gaļa atrasta «Kuršu zemes» konservos «Military quality» un «Nostalgia», kā arī «Rēzeknes gaļas kombināta» konservos «Breakfast for student».

«Vakar un šodien veicam pārbaudes Rēzeknē, un produktu - konservu un desu - paraugus esam nosūtījuši uz Lielbritāniju. DNS izmeklējumi nav lēts prieks un maksā ap 100 mārciņām katrs. Tikai vakar saņēmām valsts piešķirto finansējumu - 9355 latus -, kas mums ļaus līdz marta beigām veikt vēl apmēram 50 produktu analīzes visos gaļas pārstrādes uzņēmumos,» sacīja Balodis.

Viņš arī norādīja, ka uz Lielbritānijas laboratoriju pagājušajā nedēļā nosūtīti divi SIA «Kuršu zeme» izstrādājumu paraugi un arī šīs atbildes vēl nav saņemtas.

«Tikmēr esam pārbaudījuši visu «Kuršu zemes» dokumentāciju un neesam konstatējuši, ka viņi no vietējām kautuvēm būtu iepirkuši zirga gaļu. Visās pavadzīmēs figurē tikai liellopu gaļa, tāpēc tagad pārbaudām visus dokumentus saistībā ar liellopu gaļas iepirkšanu no Eiropas Savienības,» norādīja Balodis.

Tāpat PVD vadītājs atzina, ka saistībā ar nosacīti nelielo zirga gaļas apriti esot ļoti grūti izsekot gaļas virzības dokumentus.

«Ja uz apmēram 100 000 liellopu gadā kautuvēs tiek nokauti nedaudz vairāk nekā 400 zirgi, pavadzīmēm ļoti grūti izsekot. Vetārsts kautuvē veic ekspertīzi zirga gaļai un tā to arī marķē, savukārt tālāk dokumenti «neseko«. Vienīgais dokuments, kas nonāk līdz pārstrādes uzņēmumam, ir gaļas pavadzīme, kur vetārsts zīmogu neliek. Tātad kaut kur šajā starpposmā zirgs «pārtop» par liellopu,» atzina Balodis.

Jautāts, vai līdzīgi patērētāju maldināšanas gadījumi notiek arī citās nozarēs, viņš atbildēja, ka tas ir iespējams un turpmāk dienests likšot lielāku akcentu uz pārbaudēm tieši saistībā ar produkcijas marķējumu.

«Mānīšanās var gadīties jebkurā nozarē. Pirms vairākiem gadiem veicām pārbaudes, kad cilvēki bija sūdzējušies par zivju konservos sardīņu vietā atrastām sardinellām. Daudz kas ir atkarīgs tiešām no cilvēku ziņojumiem, tādēļ aicinām vērsties PVD, ja rodas aizdomas par pircēju mānīšanu. Katrā ziņā turpmāk ļoti lielu akcentu liksim uz produkcijas izejvielu izsekojamību,» sacīja Balodis.

Kā ziņots, vakar Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests atzina, ka atradis zirga gaļas klātbūtni SIA «Rēzeknes gaļas kombināts» ražotājos liellopu gaļas konservos un patlaban visu produkciju ir atsaucis no tirdzniecības, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja dienesta direktora vietnieks Vidmants Paulausks.

«Kopumā lielveikalos esam paņēmuši 28 dažādu valstu ražotāju paraugus - ne tikai konservus, bet arī pelmeņus, lazanjas un desas. Uz šo brīdi esam izmeklējuši 17 paraugus un secinājām, ka par liellopu gaļu marķēta zirga gaļa atrodas ne tikai «Kuršu zemes», bet arī «Rēzeknes gaļas kombināta» konservos,» sacīja Paulausks.

Viņš arī norādīja, ka minētie izstrādājumi nekavējoties atsaukti no tirdzniecības, savukārt Latvijas Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) vadība par notikušo informēta vakar pēcpusdienā.

Iepriekš, 1.martā, Lietuvas biznesa ziņu portāls «Vz.lt» vēstīja, ka Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta direktors Jons Miļus norādījis, ka par Latvijā pārstrādāto zirga gaļu «Rēzeknes gaļas kombinātā» neesot zinājuši arī valsts pārtikas un veterinārijas dienesta kolēģi no Latvijas.

«Viņi bija noteikuši tikai, ka zirga gaļa atrasta «Kuršu zemes» liellopu gaļas konservos, par Rēzekni nebija zinājuši,» teicis Miļus.

Pēc viņa teiktā, apgalvojumi, ka situācija nav traģiska, nav korekti pēc pašas būtības, jo konservos izmantotā zirga gaļa nav pārbaudīta. «Nav zināms, vai zirgi nebija slimi, vai nav lietotas antibiotikas. Tā nav tikai marķēšanas problēma, runa ir par produkciju, kas nav gājusi caur kontroles mehānismu, - tā ir pārtikas drošības problēma,» viņš skaidrojis.

Tāpat Miļus atgādinājis, ka Lietuva eksportē liellopu gaļu uz Krieviju un, ja Maskava aizliegtu ievest šo produkciju no ES, Lietuvai tas būtu sāpīgs trieciens.

Kā jau vēstīts, pagājušajā nedēļā vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA «Forevers» - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā «Aibi» tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā par to, ka kautuve uzņēmumam «Forevers» piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA «Viļumene», ZS «Kalnpierbes» un SIA «Musino» -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu