Stross-Kāns nepanāk bijušās mīļākās grāmatas aizliegumu (7)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Tiesa Parīzē otrdien noraidīja bijušā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) izpilddirektora Dominika Strosa-Kāna prasību aizliegt Argentīnā dzimušās juristes Marselas Jakubas grāmatu par viņu mīlas romānu, bet nolēma, ka Jakubai un izdevniecībai «Stock» jāsamaksā Strosam-Kānam kompensācija 50 tūkstošu eiro (35 tūkstošu latu) apmērā.

Grāmatā «Belle et Bete» («Skaistule un lops»), kuras nākšana klajā paredzēta trešdien, Jakuba apgalvo, ka laikā no 2012.gada janvāra līdz augustam viņai bija attiecības ar vairākos seksuāla rakstura skandālos iesaistīto Strosu-Kānu.

Strosa-Kāna advokāti pirmdien paziņoja, ka viņš sāks tiesvedību pret Jakubu šīs grāmatas dēļ.

Apgalvo, ka grāmatā melots

Stross-Kāns tiesā paziņoja, ka šī grāmata ir «nicināma un nepatiesa» un radījusi «sajukumu» viņa personīgajā dzīvē. Viņš sacīja, ka Jakubai ir mērķis vienkārši nopelnīt naudu ar grāmatu, kurā viņa vēršas pret cilvēku, «kurš jau ir notriekts zemē».

Stross-Kāns sūdzēja tiesā Jakubu un grāmatas izdevēju par viņa privātās dzīves aizskaršanu un mēģināja novērst šīs grāmatas nonākšanu pārdošanā. Tiesa noraidīja prasību aizliegt šo grāmatu, bet apmierināja prasību, ka ikvienā grāmatas eksemplārā jāievieto lapa ar paziņojumu, līdz ar to šīs grāmatas iznākšana varētu aizkavēties.

Strosa-Kāna advokāti Rišārs Malka un Žans Veils neatklāja, kāds būtu šā paziņojuma teksts.

Grāmatā Strosa-Kāna vārds nav minēts

Grāmatā Strosa-Kāna vārds nav minēts. Jakuba žurnālam «Le Nouvel Observateur» atklāja, ka tā ir par bijušo SVF vadītāju, tomēr autore atzina, ka grāmatā iztēle ir sajaukta ar realitāti.

63 gadus vecais Stross-Kāns pieprasīja 100 tūkstošu eiro (70 tūkstošu latu) kompensāciju no Jakubas un izdevniecības «Stock» un līdzīga apmēra kompensāciju no žurnāla «Nouvel Observateur», kas publicējis šīs grāmatas fragmentus.

Tiesa nolēma, ka žurnālam ir jāsamaksā 25 tūkstošu eiro (18 tūkstošu latu) kompensācija un jāpublicē paziņojums par tiesas piespriesto sodu.

Sarakstīta rupjā valodā

Grāmatas valoda ir diezgan rupja, stāstot gan par incidentu Ņujorkā, kad 2011.gadā viesnīcas istabene apsūdzēja Strosu-Kānu izvarošanas mēģinājumā, iznīcinot viņa karjeru, gan citām tiesvedībām pret Strosu-Kānu, kas ierosinātas Francijā, un viņa attiecībām ar Annu Sinklēru, kura pēc 20 laulībā pavadītiem gadiem pērn jūlijā paziņoja, ka pārtrauc kopdzīvi ar vīru.

Jakobas grāmata ir jaunākais darbs, kas atspoguļo Strosa-Kāna dzīvi. Par cilvēku, kam reiz tika prognozēta uzvara 2012.gada Francijas prezidenta vēlēšanās, tagad tiek izdotas grāmatas, uzņemtas filmas un veidoti televīzijas raidījumi.

Stross-Kāns kopš 2011.gada iesaistīts vairākos skandālos, kas praktiski iznīcināja viņa politisko karjeru. Viņš tika uzskatīts par reālāko Sociālistu partijas kandidātu Francijas prezidenta vēlēšanās.

Ņujorkas viesnīcas «Sofitel» istabene Nafisata Diallo apgalvoja, ka 2011.gada 14.maijā Stross-Kāns viņu mēģinājis izvarot savos viesnīcas apartamentos. Strosu-Kānu aizturēja, bet pēc divām cietumā pavadītām dienām atbrīvoja pret drošības naudu. 19.maijā Stross-Kāns paziņoja, ka nekavējoties atkāpjas no SVF izpilddirektora amata, jo vēlas visu uzmanību pievērst sava nevainīguma pierādīšanai, kā arī tādēļ, lai pasargātu SVF un savu ģimeni. Viņš noliedza visas izvirzītās apsūdzības. Prokurori atzina, ka Strosam-Kānam un istabenei tiešām bijušas seksuālas attiecības, bet istabenes liecības esot vienīgais pierādījums, ka tas noticis piespiedu kārtā, turklāt viņa savās liecībās vairākkārt melojusi. 23.augustā Strosam-Kānam izvirzītās apsūdzības tika atceltas, un viņš varēja atgriezties Francijā.

Bijušais SVF vadītājs joprojām tiesājas ar istabeni

Stross-Kāns un istabene viens pret otru bija iesnieguši civilprasības. Decembra vidū viņi finansiāli vienojās par mierizlīgumu. Ņujorkas Bronksas rajona tiesas tiesnesis Duglass Makīons, kurš izskatīja Diallo civilprasību pret Strosu-Kānu, nolēma, ka 63 gadus vecā Strosa-Kāna un 33 gadus vecās Diallo vienošanās nianses būs konfidenciālas. Domājams, ka vienošanās tika panākta par lielu naudas summu no Strosa-Kāna puses.

Lai gan visu skandāla Ņujorkas viesnīcā laiku Strosam-Kānam līdzās bija viņa sieva Anna Sinklēra, šogad viņi pašķīrās, tomēr tiek vēstīts, ka turīgā mantiniece un žurnāliste Sinklēra ir piedāvājusi Strosam-Kānam naudu mierizlīgumam ar Ņujorkas viesnīcas istabeni.

Arī franču rakstniece un žurnāliste Tristana Banona pērn apsūdzēja Strosu-Kānu mēģinājumā viņu izvarot, tomēr oktobra vidū atteicās no nodoma iesniegt civilprasību pret Strosu-Kānu, jo Francijas prokurori izbeidza izmeklēšanu lietas noilguma dēļ.

Francijā joprojām turpinās izmeklēšana par apgalvojumiem, ka Stross-Kāns kopā ar līdzdalībniekiem organizējis ballītes ar prostitūtu piedalīšanos Eiropā un Vašingtonā.

Stross-Kāns ir paziņojis, ka visas pret viņu vērstās apsūdzības ir safabricētas.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu