Zoo jauni iemītnieki - krokodīle Sirsniņa un Ivans Bargais (16)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Nu jau devīto gadu februāris Rīgas Zooloģiskajā dārzā tiek dēvēts par Tropu mēnesi, un no 7. februāra līdz 6. martam ik sestdienu un svētdienu no plkst. 12.00 līdz 16.00 apmeklētāji tiek aicināti uz sirsnīgām sarunām par tiem dzīvniekiem, kuru dzimtenē nepazīst ne sniegu, ne salu. Diviem zoodārza jaunajiem iemītniekiem, Rietumāfrikas pundurkrokodiliem pirmdien dots Sirsniņas un Ivana Bargā vārds.

Šogad Tropu mēneša pasākumi norisināsies zoodārza Tropu mājā un Akvāriju ekspozīcijā. Radošajās darbnīcās un izziņas maršrutos varēs ar lupu pētīt sīkdzīvniekus, pārbaudīt drosmi, turot rokās tūkstoškāji, ķirzaku vai citu "kustoni", piedalīties bruņrupuču un krokodilu barošanā, vērot noslēpumaino nakts dzīvnieku gaitas un pētīt to maņas. Šīs un vēl citas aktivitātes paredzētas turpmākajās četrās nedēļas nogalēs, sākot ar 12.februāri. Savukārt darbdienās uz tematiskām ekskursijām var pieteikties skolēnu grupas.

Dod vārdu krokodilēniem

Tomēr vissvarīgākais Tropu mēneša pasākums iecerēts pirmdien, 7.februārī, plkst. 13.00 - Tropu mēneša atklāšana un vārda došanas svinības diviem no pieciem Rietumāfrikas pundurkrokodiliem. Zoodārza jaunajiem iemītniekiem dots Sirsniņas un Ivana Bargā vārds.

Pusotru gadu vecie krokodilēni otrdien (1.februārī) tika ielaisti lielajā Tropu mājas krokodilu baseinā uz pastāvīgu dzīvi. Pārējiem trim krokodilēniem vārdus domāt varēs "Tropu mēneša" pasākumu dalībnieki.

Rietumāfrikas pundurkrokodili - kas tie tādi?

Šī ir viena no pasaulē augumā mazākajām krokodilu sugām (izaug līdz 1,5 metriem) un piemēroti Tropu mājas ekspozīcijai. Piecus Rietumāfrikas pundurkrokodilu mazuļus uz Rīgu atveda 2009. gada 20.oktobrī no Pilzenes zoodārza Čehijā, kur tie no olām izšķīlās 2009. gada 10.jūnijā.

Līdz šim divi brašuļi bija apskatāmi īpašā stikla terārija "ligzdā" virs kādreizējā Misisipi aligatora Čabulīša un Nīlas krokodilienes Krokses baseina. Savukārt trīs krokodilēni mitinājās Terārija dienesta telpās un uzmanību saņēma tikai no dzīvnieku kopējiem.

Gada laikā krokodilēni ir krietni paaugušies (šobrīd apmēram 70 cm gari) un pieņēmušies svarā gandrīz par kilogramu. Krokodilēnu iecienītākie gardumi ir dzīvas zivtiņas un attīrītas garneles.

Skatīt pievienoto video.

Komentāri (16)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu