/nginx/o/2018/07/16/10216566t1h0ed1.jpg)
Ja katru gripas inficēto izdotos noturēt mājās pirmās sešpadsmit stundas, ar to saslimtu uz pusi mazāk cilvēku
Neviena ziema Latvijā nav pagājusi bez gripas uzliesmojuma, taču vēl aizvien daudzi jūtas apjukuši un neatšķir vienkāršu saaukstēšanos no gripas vīrusa izraisītas saslimšanas, kā arī laikus nestājas infekcijai pretī. Gripas vīruss ir ļoti nejauks, tā kaitīgie mikroorganismi ir toksiski, un, nonākot cilvēka asinsritē, tiek bojātas asinsvadu sieniņas, tādējādi tas īpaši kaitē cilvēkiem, kas slimojuši ar sirds un asinsvadu slimībām. Šogad no gripas izraisītām komplikācijām Latvijā miruši jau vairāki vecāka gadagājuma cilvēki, daudzi ārstējas slimnīcā. Sertificēta ārste fitoterapeite Dzintra Bankova uzsver, ka no gripas iespējams pasargāties, ievērojot higiēnu, stiprinot imunitāti un talkā ņemot tautas līdzekļus.
Vīrusi grauž imunitāti
Gripas vīruss cilvēka organismā dzīvo apmēram nedēļu, un slimība ilgst no piecām līdz pat desmit dienām. Infektologi iesaka laikus vakcinēties pret gripu, bet daudzi ir potēšanās pretinieki un no tās pamatoti baidās.
Jauns, veselīgs organisms ar vieglu saaukstēšanos galā var tikt pats, taču vecākiem cilvēkiem vai pacientiem ar hroniskām kaitēm tāda vīrusu «izstaigāšana» nojauks pēdējo imunitātes barjeru, paverot ceļu arī gripai.
Gripas vīruss vairojas ļoti strauji – diennakts laikā no viena būs jau tūkstotis,
tāpēc, sajūtot pirmos simptomus, uzreiz jādzer pretgripas zāles. Slimība sākas pēkšņi – ar augstu temperatūru, drudzi, sausu klepu, sāpēm kaulos un acu ābolos. Paralēli medikamentu lietošanai organisms jāspēcina ar tautas līdzekļiem.
Dzert un dzert
Pirmais noteikums, lai nesaslimtu vai ātrāk atveseļotos, ir daudz lietot šķidrumu – minerālūdeni, tējas, sulas –, lai no organisma izskalotu vīrusa indīgos toksīnus. «Īpaši godā jāceļ visas rūgtās tējas, piemēram, pelašķis, kas tautas valodā tiek saukts arī par mēra zāli un palīdzējis cīnīties ar daudzām smagām slimībām. Arī rūgtenās vībotnes un vīgriežu tējas ir ļoti veselīgas. Nedaudz pasaldinot ar medu, arī labi garšo. Pārbaudīta vērtība ir mūsu pašu Latvijā ražotie veselības dzērieni, kas gatavoti uz skuju ekstrakta bāzes. Arī mežā saplūktas un sasmalcinātas skujas var droši pievienot siltai tējai – ļoti labi palīdz atveseļoties,» mudina fitoterapeite. Veikalā pirkto
tējas maisiņu vietā ieteicams lietot dārzā svaigi sagrieztus aveņu vai upeņu zariņus,
ko viegli sadauza ar āmuriņu un aplej ar siltu ūdeni. Šāda tēja labi sviedrē un noder pret klepu.
Ārste arī iesaka katrā mājā ledusskapī turēt ingvera sakni, kas ir ļoti labs organisma dezinfekcijas līdzeklis. To var rīvēt un likt uz maizītes, pievienot salātiem, zupām, bet nedaudz, jo ingvers ir stiprs un lielākās devās dedzina kuņģi. Ūdens glāzē ielikts ingvera gabaliņš, citrona šķēle un karotīte medus ir ļoti veselīgs dzēriens.
Vērtīga ir garšviela kurkuma.
«To izšķīdina nelielā ūdens peldē, pievieno mazliet olīveļļas un iejauc glāzē silta piena – būs salds miegs, turklāt kurkuma palīdz iznīcināt arī baciļus,» viņa skaidro.
Labs, bet nepelnīti aizmirsts ir kakao. Tas labi šķidrina asinis, pazemina asinsspiedienu un «baro» sirdi. «Kad ir augsta temperatūra, slikta pašsajūta un nav apetītes,
pamēģiniet tukšā dūšā iedzert tasīti kakao dzēriena – uzreiz dūša būs labāka.
Gripas laikā var neēst, ja organisms neprasa, bet dzert gan vajag daudz,» uzsver fitoterapeite.
Degunam un klepum
Aizlikts vai pilošs deguns ir viens no saaukstēšanās simptomiem. Ne vienmēr iekaisušajai deguna gļotādai par labu nāk ķīmiskie pilieni, der izmēģināt dabas vielas. Sarkanās bietes vai burkāna sulā izšķīdināts medus ir dabiskie deguna pilieni, stāsta Dz.Bankova. Vēl var sīpola sulu sajaukt ar medu un pilināt degunā. Šādu šķidrumu var arī dzert – tas palīdz atklepot. Nevajag aizmirst par rutku ar medu, kas ir lieliskas klepus zāles. «Es ieteiktu ar mīļu aci paraudzīties, kādi augi aug uz mūsu palodzes – alveja, kalanhoja, naudas koks –, tie ir mīksto lapu augi, kuru suliņu var smērēt degunā, un tā dziedē. Alveja ar medu ļoti labi mīkstina arī klepu,» atgādina fitoterapeite.
Parasti kā tautas brīnumlīdzeklis pret saaukstēšanos tiek minēts ķiploks, bet ne katrs kuņģis to spēj paciest. Tikpat noderīgi ir cepti sīpoli ar medu, tie kuņģim būs maigāki, bet arī ļoti veselīgi – satur sēru, kas stiprina imunitāti.
Jālieto arī skābie augļi un ogas
– citroni, greipfrūti, kivi, dzērvenes, brūklenes, kas kuņģim dod bāzisko skābi un bagāti ar C vitamīnu. Sausu, mokošu klepu mīkstina ingvera dzēriens – ēdamkaroti ingvera pulvera aplej ar glāzi verdoša ūdens, samaisa un ik pēc stundas dažus malciņus padzeras.
Ne mazāk ieteicams «brīnumlīdzeklis» ir krustnagliņas un kanēlis, kas iznīcina sliktās baktērijas. Arī šīs garšvielas ir ļoti spēcīgas, tāpēc jālieto ar mēru. Krustnagliņas var vienkārši košļāt vai pievienot dzērieniem. «Ne velti labs ir Ziemassvētku karstvīns ar bagātīgu krustnagliņu piedevu, kas palīdz pret saaukstēšanos un iznīcina baktērijas. Kanēli var nedaudz pievienot kafijai vai uzbērt uz biezpienmaizītes. Ja gadījies saaukstēties, ieteicams trīs reizes dienā lietot
pa ēdamkarotei silta medus, kam pievienota ceturtdaļa tējkarotes kanēļa.
Šis maisījums dziedina jebkāda veida klepu un atbrīvo no iesnām.
Gripas laikā konfekšu vietā ieteicams našķēties ar sukādēm – cidoniju, dzērveņu, upeņu, kas bagātas ar C vitamīnu. Ingvera sukādes darbosies arī kā klepus zāles.
«Vēl labākas par krustnagliņām ir kadiķogas, ko arī var veikalā atrast garšvielu plaukstiņā. Tās gan ir ļoti stipras, tāpēc jāsāk ar vienu divām dienā, un katru nākamo dienu jākošļā vēl pa odziņai klāt, līdz dienā apēsts desmit kadiķogu. Elpa smaržos pēc meža, un būs lieliska pašsajūta. To esmu pārbaudījusi gan uz sevis, gan bērniem un arī mazbērniem,» stāsta Dz.Bankova.
Dziļam klepum noderēs arī stiprs ingvera novārījums. Uz krūtīm uzziež siltu medu un uzliek marles gabaliņu, kas samērcēts novārījumā, – tas ļoti dziļi silda un palīdz atklepot. Arī izsildot kājas, vanniņas ūdenim var pievienot ingvera vai karija pulveri.
Augsta temperatūra
Gripu mēdz pavadīt augsta temperatūra. «Paaugstināta temperatūra ir organisma aizsargreakcija, un, ja 39 grādu temperatūru iespējams izturēt trīs četras stundas, gripas vīruss parasti iet bojā. Izņēmums var būt mazi bērni, kuriem jāuzmanās, lai nesākas krampji,» brīdina speciāliste. Temperatūru viņa mudina nodzīt pakāpeniski ar siltu liepziedu vai upeņu tēju, kam pievienots medus, ar vēsām kompresēm, ko tur uz pieres un aptin ap locītavām, ik pa laikam atkal tās atvēsinot ūdenī.
Lai pazeminātu temperatūru, ēdamkaroti krustnagliņu aplej ar glāzi verdoša ūdens
un divas stundas nostādina. Dzer pa pusglāzei trīs reizes dienā
Slimošanas laikā toksīnus no organisma palīdz izvadīt detoksiskie plāksteri, kas labāk zināmi austrumu medicīnā. Tie noder maziem bērniem, kas stipri klepo, stāsta Dz.Bankova. Saaukstēšanās un gripas laikā pastiprināti jāuzņem C vitamīns. Ar to ir bagāti skābi kāposti un to sula, paprika, citroni, dzērvenes.
Kā atšķirt saaukstēšanos no gripas
SAAUKSTĒŠANĀS
Sākums: sākas pakāpeniski ar nelieku krekšķi
Drudzis: reti
Klepus: ne vienmēr, bet, ja ir, tad viegls un vidējs
Iesnas: gandrīz vienmēr
Galvassāpes: sāp reti un ne stipri
Citas sajūtas: nogurums un nespēks, var ilgt pat divas nedēļas
GRIPA
Sākums: sākas pēkšņi – vakar pilnīgi vesels, šodien jau pavisam slims
Drudzis: temperatūra paaugstinās strauji līdz 39 – 40 grādiem, drudzis
Klepus: sauss, stiprs, kairinošs, mokošs, kasa rīkli
Iesnas: parasti nav
Galvassāpes: stipras
Citas sajūtas: sāpes muskuļos, acu ābolos, kaulu laušana, sāpes aiz krūšu kaula