Krievijas ziņojums par Smoļenskas aviokatastrofu ir nepilnīgs (11)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Krievijas izmeklētāju ziņojums par Smoļenskas aviokatastrofas cēloņiem ir nepilnīgs, ar šādu paziņojumu ceturtdien nācis klajā Polijas premjerministrs Donalds Tusks.

"Raugoties no Polijas viedokļa, tas ir nepilnīgs ziņojums," žurnālistiem Varšavā atzina Tusks.

"Polija lūgs Krievijas puses konsultācijas, lai vienotos par kopīgu ziņojuma versiju attiecībā uz Smoļenskas aviokatastrofas cēloņiem," skaidroja augstā amatpersona. "Ja sarunas ar Krieviju nebeigsies ar kopīgu deklarāciju, būs iespējams lūgt starptautiskās institūcijas" iesaistīties šajā lietā.

Kā norāda Polijas premjerministrs, ziņojums, ar ko izmeklētāji trešdien Maskavā iepazīstināja plašāku sabiedrību, ir pilns ar "procesuālām kļūdām" un tas acīmredzami "neatbilst visām Čikāgas konvencijas procedūrām". Čikāgas konvencija ir globāla vienošanās, kas regulē aviokatastrofu izmeklēšanu.

Tomēr vienlaikus Tusks uzsvēra, ka traģiskajam nelaimes gadījumam nevajadzētu ļaut negatīvi ietekmēt abu valstu attiecības.

"Šī traģiskā katastrofa nav bijusi un nebūs trieciens labām Polijas un Krievijas attiecībām," spriež amatpersona.

Kā LETA jau ziņoja, Krievijas izmeklētāji uzskata, ka notikušajā vainojamas augsta ranga poļu amatpersonas, kuras atradās Krievijā avarējušās prezidenta Leha Kačiņska lidmašīnas pilota kabīnē un izdarīja spiedienu uz apkalpi, kas ignorēja no Smoļenskas saņemto informāciju par nepiemērotajiem laika apstākļiem lidostā un nepieņēma lēmumu veikt nosēšanos rezerves lidlaukā.

Kačiņskis gāja bojā līdz ar 95 citiem cilvēkiem, tostarp augsta ranga Polijas amatpersonām, 2010.gada 10.aprīlī, avarējot prezidenta lidmašīnai, kad tā biezā miglā mēģināja nolaisties lidlaukā netālu no Smoļenskas.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu