Vismaz 500 cilvēku pulcējās pie barikāžu atceres ugunskura (109)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vismaz 500 dažāda vecuma ļaudis šovakar pulcējušies Zaķusalā, laukumā pie Salu tilta nobrauktuves uz Latvijas Televīzijas ēku, kur īsi pēc plkst.18 tika iedegts 1991.gada barikāžu 20.gadadienas atcerei veltīts ugunskurs.

Ugunskuru iededza Latviešu virsnieku apvienības bijušā priekšsēdētāja, atvaļinātā majora Roberta Millera atraitne Valda. Atklājot pasākumu, tika izteikts prieks par to, ka Zaķusalā ieradušies ļoti daudzi jaunieši.

Pēc tam, stāvot pie 1991.gada barikāžu muzeja dzeltenā autobusa "Ikarus", īsu uzrunu klātesošajiem teica Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), atgādinot, ka ir ļoti svarīgi, lai nepazustu barikāžu laika tautas vienotības un patriotisma gars, kas jānodod tālāk nākamajām paaudzēm.

Tad Nacionālo bruņoto spēku (NBS) orķestris atskaņoja Latvijas himnu un savu uzrunu teica Latvijas Tautas frontes priekšsēdētājs barikāžu laikā Romualds Ražuks. Viņš aicināja cienīt un novērtēt to, ka latviešiem ir sava valsts un nekad neaizmirst, ko ir izdarījuši 1991.gada barikāžu dalībnieki.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks (V) savā uzrunā klātesošajiem atgādināja, ka ir iespējams uzvarēt kaujā, ir iespējams uzvarēt armiju, bet nevar uzvarēt tautu, kas stāv cieši kopā plecu pleca. "Neatkarību nevienam par brīvu nedod, neatkarību iekaro," sacīja Pabriks, aicinot būt lepniem par savu valsti.

NBS komandieris ģenerālmajors Raimonds Graube uzrunā norādīja, ka tieši 1991.gada barikādēs dzima Zemessardze un veidojās bruņotie spēki ne tikai strukturāli, bet sirdī. "Esiet šīs Latvijas patrioti, esiet šīs valsts aizstāvji!" aicināja Graube.

Pēc tam uzrunas teica vairāki 1991.gada barikāžu dalībnieki un atnākušie ļaudis savā starpā pārrunāja 1991.gada notikumus, kā arī vienojās kopīgās dziesmās. Atceres pasākuma dalībnieki tika cienāti ar siltu tēju.

Jau ziņots, ka 2011.gada janvārī aprit 20 gadi kopš Latvijas Tautas frontes organizētajām barikādēm, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem republikas novadiem. 1991.gada janvārī simtiem cilvēku aizsargāja Televīzijas ēku un torni Zaķusalā.

Komentāri (109)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu