Baltkrievija brīdina medijus un cilvēktiesību aizstāvjus (19)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Pastiprinot pēc vēlēšanām pret prezidenta Aleksandra Lukašenko opozīciju vērstos pasākumus, Baltkrievija ceturtdien izteikusi brīdinājumus medijiem un prominentām cilvēktiesību aizstāvju grupām.

Desmitiem opozicionāru, tostarp arī četri bijušie prezidenta vēlēšanu kandidāti, joprojām atrodas apcietinājumā. Viņi apsūdzēti par masu protestu organizēšanu pēc 19.decembra Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām.

Helsinku komitejas Baltkrievijas birojs saņēmis oficiālu brīdinājumu par "mēģinājumiem diskreditēt Baltkrievijas Republiku starptautiskās sabiedrības acīs", teikts Tieslietu ministrijas paziņojumā.

Helsinku komiteja Baltkrievijā aktīvi darbojusies pēdējos 20 gadus. Nesen tā rakstiski vērsās pie ANO cilvēktiesību komisijas īpašā izmeklētāja tieslietu jautājumos, lai pavēstītu par aizdomās turamo advokātiem liktajiem šķēršļiem un uz viņiem izdarīto spiedienu, lai atturētu no kontaktiem ar medijiem.

Brīdina par "nepatiesas informācijas izplatīšanu"

Nevalstiskās organizācijas tika brīdinātas par nepatiesas informācijas izplatīšanu, kas "objektīvi neatspoguļoja valdības darbu, atbalstot stabilitāti un likuma varu" Baltkrievijā, teikts ministrijas paziņojumā.

Ministrija paziņoja, ka līdzīgos likumpārkāpumos vainīgi arī vairāki mediji, ļaujot noprast, ka sekos jaunas represijas.

Konkrēti mediji nosaukti netika.

Tiesības liegt medija izdevuma iznākšanu trīs mēnešus

Divi nevalstiskai organizācijai vai izdevumam oficiāli izteikti brīdinājumi dod varas iestādēm tiesības to slēgt vai atlikt izdevuma iznākšanu uz trim mēnešiem.

"Tieslietu ministrijai nav tiesību noteikt, kas ir patiess un kas ne," intervijā AFP norādīja Helsinku komitejas vadītājs Oļegs Gulaks.

"Pastāv ANO procedūra, lai noteiktu, vai sūdzībai ir pamats, un būs interesanti, ja īpašais izmeklētājs nolems, ka tāds ir, kamēr ministrija nolēmusi otrādi," viņš atzīmēja.

Par Lukašenko nobalsoja gandrīz 80%

Vēlēšanu naktī Minskā protestēja tūkstošiem cilvēku, uzskatot šīs vēlēšanas par negodīgām. Tajās uzvaras laurus atkal plūca Lukašenko - par viņu nobalsoja 79,67% vēlētāju.

Kopumā protesta akciju laikā tika aizturēti vairāk nekā 600 cilvēku.

Trešdien raidīt pārstāja populārā Baltkrievijas radiostacija "Avtoradio", jo varas iestādes anulēja tās licenci saistībā ar apsūdzībām ekstrēmismā.

Pretrunīgi vērtētā lietā bērnu aizsardzības iestādes draudēja ņemt valsts aizbildniecībā bijušā kandidāta Andreja Saņņikova un viņa sievas, žurnālistes Irinas Haļipas trīs gadus veco dēlu. Abi vecāki jau atrodas apcietinājumā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu