Renovēs nolaisto Lizuma pili (4)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Ideja par Lizuma vidusskolas mājvietas – pils – renovāciju, visticamāk, tiks īstenota un pils fasāde sakārtota.

Kredītu grozs pieļauj

Par to deputāti lēma novada domes finanšu komitejas sēdē. Gulbenes novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa informēja deputātus par aizņēmuma ņemšanu Lizuma vidusskolas fasādes un jumta realizācijas īstenošanai. «Par šo jautājumu esam runājuši vairāk nekā pusgadu. Ir veikts tehniskais projekts, ir beidzies iepirkums un ir zināmas summas,» norādīja S.Daudziņa.

Renovācijai nepieciešami 185 955 lati. Aizņēmums tiktu ņemts ilgtermiņā uz 20 gadiem no Valsts kases. «Kredītu grozs to pieļauj, un vajadzība ir aktuāla,» teica S.Daudziņa. Lēmuma projekts par aizņēmuma ņemšanu skolas fasādes sakārtošanai tiek virzīts apstiprināšanai novada domes sēdē.

Tūristi jautā, vai tiešām pili nevar sakārtot

Lizuma vidusskolas direktore Irēna Ābeltiņa ir ļoti priecīga, ka viņas palīgā sauciens jau vairāku gadu garumā par to, ka ēkai nepieciešams pamatīgs remonts, beidzot ir sadzirdēts. Viņa stāsta, ka būtībā projektu ēkas remontam nebijis kur iesniegt. «Pagājušajā gadā varēja iesniegt projektus kultūrvēsturisko pieminekļu renovācijai, bet tikai, ja tas ir privātīpašums. Mums tas nederēja. Tā kā nav kur iesniegt projektu, tiks ņemts kredīts,» stāsta I.Ābeltiņa.

Viņa norāda, ka skolā tāds īsts kapitālremonts nemaz nav bijis. «Citās skolās ir mainīti logi, veikti siltināšanas darbi, mums nekas tāds nav bijis. Cik paši esam varējuši saviem spēkiem, tik esam remontējuši, un lielākā daļa telpu ir sakārtotas,» saka skolas direktore.

Skolas mājvietas – pils - fasādei jau sen esot bijis nepieciešams remonts. «Tūristi, kuri brauc pie mums, parasti saka, ka mums ir ļoti skaista pils, un tajā pašā mirklī arī jautā, vai tiešām fasādi nevar sakārtot,» stāsta I.Ābeltiņa.

Deputāti beidzot sadzirdēja

Problēmu, ka ēkai nepieciešama renovācija, skolas direktore «pacēla» arī tad, kad Lizumā notika pagasta iedzīvotāju tikšanās ar novada domes pārstāvjiem. «Runāju par šo jautājumu, lai cilvēki dzird un deputāti atbild. Priecājos, ka mani saklausīja un vārds ir ticis turēts,» viņa saka.

I.Ābeltiņa stāsta, ka sakārtot nepieciešams ne tikai skolas fasādi, bet problēmas ir arī ar jumtu. «Notekas labi nedarbojas. Jumts ir lodēts. Tad, kad piesnieg un sniegs kūst, ūdens atrod, kur spraukties, un, ja ir daudz sniega uz jumta, tas sāk tecēt,» stāsta I.Ābeltiņa.

Lizuma pils ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis. Tā būvēta aptuveni 19.gadsimta vidū, ieturēta angļu gotikas stilā. Pils pamatā ir taisnstūrveida divstāvu korpuss ar puspagrabu un divslīpju kārniņu jumtu. Oriģinālais interjers vislabāk saglabājies Zilajā zālē. Arī pārējās telpās daļēji saglabājušās dekoratīvo pildiņu durvis un oriģinālā sienu un griestu apdare. 1937.gadā pilī savu darbību uzsāka pamatskola, bet kopš 1957.gada tur atrodas vidusskola.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu