Atceļ lēmumu, ar kuru sankcionēta kratīšana pie Vaškeviča (106)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas priekšsēdētāja Sandra Meliņa šā gada 7.janvārī atcēlusi izmeklēšanas tiesneša Rinalda Silakalna 2012.gada 28.augusta lēmumu, ar kuru apmierināts Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinājums veikt kratīšanu atstādinātā Finanšu ministrijas (FM) ierēdņa Vladimira Vaškeviča un viņa sievas uzņēmējas Ināras Vilkastes dzīvesvietā.

Kā informēja sabiedrisko attiecību speciāliste Tija Ezeriņa, līdz ar to KNAB 2012.gada 21.novembrī veiktā kratīšana Vaškveiča un Vilkastes dzīvesvietā atzīta par pretlikumīgu. Minētais lēmums pieņemts, apmierinot Vaškeviča advokāta Edija Važņa 2012.gada 5.decembrī iesniegto sūdzību. Centra rajona tiesas priekšsēdētājas lēmums nav pārsūdzams.

Vaškeviča un Vilkastes advokāte Jeļena Kvjatkovska ir gandarīta par šonedēļ pieņemto tiesas priekšsēdētājas lēmumu un uzskata, ka tas ir taisnīgs, tomēr viņa uzsver, ka kaitējums jau ir nodarīts un to vairs nav iespējams novērst.

«Mūsuprāt, KNAB veica šo kratīšanu, nevis lai izmeklētu konkrēto lietu, bet gan nolūkā izņemt Vilkastei piederošus priekšmetus un materiālus, kā arī iepazīties ar viņas aizstāvības turpmāko stratēģiju un rīcību aktuālajos kriminālprocesos,» sacīja Kvjatkovska.

Centra rajona tiesas priekšsēdētāja šonedēļ atzinusi, ka izmeklēšanas tiesnesis Silakalns kratīšanu pie Vaškeviča sankcionējis par spīti tam, ka FM ierēdnim tobrīd konkrētajā kriminālprocesā vēl nav bijis nekāda procesuālā statusa un viņa iespējamais noziedzīgais nodarījums vēl nav bijis kvalificēts.

Meliņa atzinusi, ka šādos apstākļos kratīšanas atļaušana faktiski nozīmē nesamērīgu iejaukšanos Vaškeviča dzīvē un neatbilst sabiedrības drošības interesēm.

Kā ziņots, pērn novembra beigās Vaškeviča un Vilkastes advokāti paziņoja, ka vasarā KNAB ir sācis jaunu kriminālprocesu par iespējamu Vaškeviča kukuļdošanas lietas liecinieku ietekmēšanas plānošanu.

Pamatojoties uz šonedēļ atcelto 2012.gada 28.augusta lēmumu, 21.novembrī KNAB veica kratīšanu Vilkastes un Vaškeviča dzīvesvietā Rīgā. Tajā pašā brīdī Vilkastes un Vaškeviča advokāti tika izsaukti uz pratināšanu KNAB, tāpēc viņiem nebija iespējas būt klāt kratīšanā. Vilkaste un viņas advokāti ar sūdzībām par šo KNAB darbinieku rīcību vēlāk vērsās dažādās tiesībaizsardzības iestādēs.

Kā ziņots, Rīgas apgabaltiesa pirmajā instancē patlaban izskata krimināllietu, kurā Vaškevičs apsūdzēts par kukuļu došanu Valsts ieņēmumu dienesta (VID) amatpersonai, lai tādā veidā nodrošinātu labvēlīga lēmuma pieņemšanu pret kādu uzņēmumu ierosinātā pārbaudes lietā, kā arī lai netiktu veiktas pārbaudes pret citām konkrētām personām un firmām. Šajā lietā jau kopš 2012.gada pavasara neviena tiesas sēde nav notikusi, jo Vaškevičs ilgstoši slimo.

Komentāri (106)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu