Deputāti neiebilst pārņemt profesionālās vidusskolas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Dzirkstele.lv

Par Rankas un Jaungulbenes profesionālo vidusskolu pārņemšanu pašvaldības pārziņā deputāti gada nogalē sprieda izglītības, kultūras un sporta komitejas sēdē.

Pie zināmiem nosacījumiem

Novada Izglītības, sporta un kultūras nodaļas vadītājs Arnis Šķēls informēja, ka martā ir saņemta Izglītības un zinātnes ministrijas vēstule, kurā ministrija lūdz pašvaldībai līdz šī gada decembra nogalei informēt ministriju par iespēju pārņemt pašvaldības padotībā šīs izglītības iestādes.

«Mums ir jāreaģē uz šo vēstuli. Pašvaldības gan vēlas zināt skaidrākus spēles noteikumus, bet tomēr ir tapis lēmuma projekts, kur mēs sakām «jā», bet ar zināmiem nosacījumiem,» teica A.Šķēls.

Lēmuma projektā teikts, ka pašvaldība neiebilst pārņemt savā padotībā šīs skolas, ja tiek īstenoti nosacījumi, ka pašvaldības pārziņā pārņemto profesionālo vidusskolu finansējums no valsts budžeta ir pārredzams vismaz līdz 2020.gadam, kā arī pašvaldības pārziņā pārņemtajām profesionālajām vidusskolām pilnā apmērā piešķir finansējumu no valsts budžeta profesionālās izglītības programmu īstenošanas izmaksu finansēšanai un valsts budžeta mērķdotācijai pedagogu darba samaksai. Tāpat ministrija līdz skolu pārņemšanai pašvaldības pārziņā, nodrošina infrastruktūras sakārtošanu un modernizāciju, radot bāzi izglītības programmu īstenošanai mūsdienu prasībām.

Būtu jāveido integrētās mācību iestādes

Rankas profesionālās vidusskolas direktors Miķelis Kučinskis uzsvēra, ka ar šo jautājumu nevajag steigties. «Arī ministrijas vēstulē ir rakstīts, ka profesionālās skolas paredzēts nodot pašvaldībām pakāpeniski, bet ne vēlāk kā pēc 6 gadiem, pamatojoties uz brīvprātības principa,» norādīja M.Kučinskis.

Viņam bija priekšlikums papildināt vienu nosacījumu, proti, radot bāzi integrētas izglītības iestādes izveidošanai, kurās tiktu īstenotas dažādas vispārizglītojošās un profesionālās izglītības programmas. «Ņemot vērā demogrāfisko situāciju, skolas būs jāsavieno,» teica M.Kučinskis.

Deputāte Saulcerīte Indričeva uzsvēra, ka pašvaldībai ir jābūt gatavai pārņemt šīs skolas. Viņa piekrita arī M.Kučinska priekšlikumam, norādot, ka būtu jāveido integrētas mācību iestādes. «Zinām, ka pirms tam vecāki un skolotāji šim priekšlikuma bija pret un rezultāts tagad ir tāds, kāds ir. Rēveļu bērni nebūtu aizgājuši prom uz Jaunpiebalgu, tāpēc izglītības iestāžu attīstība ir jāskata kontekstā, nevis katra iestāde pati par sevi un līdz ar to katra skola domā tikai par savu lauciņu,» uzsvēra S.Indričeva.

«Abas skolas būs jāpārņem, un mēs pārņemsim ar izdevīgiem nosacījumiem, par kuriem vienosimies,» teica novada domes priekšsēdētāja Sandra Daudziņa.

Savukārt deputāts Guntis Blūms papildināja, ja pašvaldība profesionālās vidusskolas nepārņems savā pārziņā, tad ministrija var lemt - saglabāt tās vai ne. Lēmuma projekts tika virzīts tālākai izskatīšanai novada domes sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu