Butkeviču kritizē par nenoteiktību Visaginas AES jautājumā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Jaunieceltais Lietuvas premjers pēc savas valdības programmas prezentēšanas Seimā saņēmis deputātu kritiku par nenoteiktību Visaginas atomelektrostacijas projekta jautājumā, vēsta portāls «Alfa.lt».

Jau ziņots, ka viņa valdības programmā solīts «depolitizēt enerģētikas projektus» un izvērtēt Visaginas AES projektam veltītā referenduma rezultātus. «Noteiksim darbības virzienus, kas palīdzētu pieņemt sabiedrības interesēm atbilstošus lēmumus. Enerģētiskās nabadzības mazināšana Lietuvas iedzīvotājiem ir prioritārs jautājums,» no parlamenta tribīnes otrdien paziņoja Butkevičs.

Atbildot uz konkrētu deputātu jautājumu - vai Lietuva cels Visaginas AES -, topošās valdības vadītājs izteicās diezgan miglaini - proti, tiks pārskatīta nacionālā enerģētikas stratēģija un tad kļūs skaidrs, kuru ceļu izvēlēties.

«Tēvzemes savienības-Lietuvas kristīgo demokrātu» deputāts Audroņus Ažubalis Butkevičam pārmeta, ka tik nenoteikta attieksme pret reģionālu enerģētikas projektu grauj stratēģisko partneru uzticēšanos Lietuvai.

Jaunais premjers savukārt atbildēja, ka tieši «tēvzemiešu» premjera Andrjus Kubiļus valdība ir atbildīga par to, ka nav detalizēti izanalizēts Visaginas AES projekta lietderīgums un nav apkopoti ekspertu viedokļi par izmaksām.

«Mēs nedomājam nevienam pārdoties, būsim atklāta valdība,» paziņojis Butkevičs, noraidot pieņēmumus par iespējamu viņa kabineta piekāpšanos Krievijas elektroenerģijas un gāzes kompānijām, atsakoties no Visaginas projekta.

Kā atgādina portāls, jaunās valdības programmas melnrakstā, atsaucoties uz konsultatīvo referendumu, kas notika reizē ar Seima vēlēšanām, norādīts, ka Visaginas AES projekts netiks turpināts, bet Seimam iesniegtajā variantā šāda apgalvojuma nav.

Juridiski nesaistošajā referendumā, kurā piedalījās 52,58% vēlētāju, projektu atbalstīja tikai 34,09%, bet 62,68% izteicās pret jaunas AES celtniecību Lietuvā.

«Varēja just, ka pēdējā gada laikā līdzšinējais valdošais vairākums par atomenerģētiku runāja ne tik daudz, balstoties uz noteiktiem argumentiem, kā kategorijās «mīlu-nemīlu atomenerģiju«,» portālam sacījis politologs Vītauts Dumbļausks. «Es kā pilsonis, kas neko nesaprot no atomenerģētikas, dzirdu nopietnus argumentus gan no AES piekritējiem, gan pretiniekiem. Nevaru iedomāties, kā šo polemiku varētu depolitizēt, jo jautājums ir politisks pēc būtības - vajag vai nevajag AES.»

Kā uzskata eksperts, abu pušu ekonomiskie un enerģētiskie argumenti ir vairāk vai mazāk zināmi, tātad viss atkarīgs no tā, kā tie tiks ievirzīti politiski. «Politikā skaitļus var pavērst sev izdevīgā virzienā, dažādi tos interpretēt. «Tēvzemieši» grieza uz vienu pusi, interesanti, kā tos pašus skaitļus traktēs sociāldemokrāti?» viņš vaicājis.

«Neapskaužu premjeru Butkeviču un saprotu, ka viņam nav viegli izlemt, kad tiek runāts, ka Visaginas AES ir pārāk dārga, pārāk liela nasta mūsu valstij, kuras iekšzemes kopprodukts ir pārāk mazs, lai pavilktu šādus projektus,» spriedis Dumbļausks. «Iespējams, ka valdības vadītāju ietekmē arī prezidentes Daļas Grībauskaites viedoklis. Redzams, ka pagaidām viņš lavierē.»

Jau ziņots, ka topošās valdības enerģētikas ministra amata kandidāts Jaroslavs Neverovičs novembra beigās pēc tikšanās ar prezidenti Daļu Grībauskaiti pauda pārliecību, ka Visaginas AES projekts rūpīgi jāizvērtē, lai pieņemtu atbildīgu lēmumu. Tas jādara, ņemot vērā ekonomiskos un finansiālos kritērijus, apspriežoties ar visiem projekta partneriem un novērtējot arī šoruden notikušā referenduma rezultātus, viņš norādīja.

Savukārt Lietuvas jaunā Seima ekonomikas komitejas priekšsēdētājs deputāts Remigijs Žemaitaitis nesen pauda viedokli, ka atomenerģētikas jomā Lietuvai vajadzētu sadarboties ar Krieviju vai Baltkrieviju, ja Visaginas atomelektrostacijas (AES) projektā tā paliktu bez partneriem. Vienlaikus viņš kritizēja agrākos parlamenta deputātus un valdības amatpersonas par nespēju panākt vecās Ignalinas AES darba pagarināšanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu