ASV pauž bažas par tibetiešu aizdedzināšanos Ķīnā (12)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

ASV trešdien paudušas bažas par daudzajiem pašaizdedzināšanās gadījumiem Tibetā un aicinājušas Ķīnu ļaut iedzīvotājiem brīvi izteikt savas sūdzības.

Vašingtona arī aicināja Pekinu parunāt ar Tibetas budistu garīgo līderi Dalailamu bez priekšnosacījumiem un atļaut žurnālistiem, diplomātiem un «citiem novērotājiem neierobežotu pieeju Ķīnas Tibetas reģioniem».

Savienotās Valstis ir «dziļi nobažījušās un apbēdinātas par nerimstošo vardarbību» Tibetā, paziņoja Valsts departaments.

Ķīnas oficiālā retorika, kas «nomelno tibetiešu valodu, Dalailamu un tos, kas sevi aizdedzinājuši, ir vēl vairāk saasinājusi spriedzi», norādīts Valsts departamenta paziņojumā.

Protestējot pret Ķīnas varu, tibetiešu apdzīvotajos reģionos kopš 2009.gada aizdedzinājušies jau vairāk nekā 90 tibetietieši, un pagājušajā mēnesī pašaizdedzināšanās gadījumu skaits ir ievērojami pieaudzis.

Lielākajā daļā gadījumu bijis letāls iznākums. ASV Valsts departamenta paziņojumā norādīts, ka ASV amatpersonas sarunās ar Ķīnas kolēģiem ir tieši pievērsušās jautājumam par tibetiešu pašaizdedzināšanos.

Vašingtona aicina Pekinu «atļaut tibetiešiem izteikt savas sūdzības brīvi, publiski, mierīgi un nebaidoties no soda», norādīts paziņojumā, piebilstot, ka ASV cer uz šo traģisko gadījumu izbeigšanos.

Daudzi Ķīnas tibetieši apsūdz Pekinu, ka tā ierobežo viņu reliģijas brīvību un apslāpē kultūru, tostarp ķīniešu masas turpina kolonizēt tradicionālos tibetiešu reģionus.

Pekina savukārt vairākkārt pārmetusi Dalailamam, ka viņš kūda tibetiešus uz pašsadedzināšanos, kas esot «maskēts terorisms».

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu