Pacientiem nepastāv risks aptiekā iegādāties viltotas zāles (3)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Pacientiem Latvijā nepastāv risks iegādāties viltotas zāles aptiekā, uzsvēra Veselības inspekcijas Zāļu kontroles nodaļas vadītāja Linda Kalniņa.

Viņa sacīja, ka tas skaidrojams ar to, ka zāļu viltotājiem Latvijas zāļu tirgus nav pievilcīgs, jo gan tirgus specifika, gan arī Farmācijas likums nosaka tādas prasības, kas rada šķēršļus viltotājiem ieviest aptieku apritē viltotas zāles. Turklāt Veselības inspekcija, uzraugot Latvijas zāļu tirgu - lieltirgotavas un aptiekas -, viltojumus nav konstatējusi.

Protams, cits jautājums ir viltoto zāļu izplatīšana internetā, kur, kā atzina Kalniņa, visbiežāk sastopami viltotu medikamentu izplatīšanas gadījumi. Viņa teica, ka pamatā viltotas zāles tiek izplatītas ārvalstu interneta vietnēs. «Gadās, ka arī Latvijas interneta vietnēs kāds nodarbojas ar zāļu nelegālu izplatīšanu. Taču šādi gadījumi ir vidēji desmit viena gada laikā.»

Runājot par zālēm, ko vilto visvairāk, Kalniņa atzīmēja, ka pa gadiem viltojamo produktu klāsts ir nemainīgs. Pamatā tie esot produkti vīriešu potences stimulēšanai - «Viagra», «Cialis» un «Levitra». Tāpat esot arī robežprodukti svara samazināšanai, kuri reizēm tiek piedāvāti kā uztura bagātinātāji, kas tiek piedāvāti kā tīras augu izcelsmes produkti, bet, analizējot šos produktus, gadās konstatēt, ka tie satur zāļu aktīvās vielas.

«Konkrēti - pagājušajā gadā Veselības inspekcija pārbaudīja vienu šādu gadījumu. Jāatzīst, ka šādi gadījumi ir gan Latvijā, gan citās Eiropas valstīs. Tirgū vērojama tendence pieaugt svaru samazinošu līdzekļu nelegālai izplatīšanai. Taču aptiekās šādi produkti nonākt nevar, jo produkts vispirms ir jāreģistrē, jāsaņem zāļu reģistrācijas apliecība un tikai pēc tam to var ievest Latvijā,» skaidroja Zāļu kontroles nodaļas vadītāja.

Viņa arī teica, ka patlaban Veselības inspekcijā neesot tādu datu, kas apliecinātu, ka Latvijā kāds nodarbotos ar viltotu produktu radīšanu.

Savukārt, jautāta par grozījumiem Farmācijas likumā, ko Saeima pieņēma 29.novembrī, Kalniņa skaidroja, ka grozījumi ir pieņemti, lai Latvijas farmācijas tirgus atbilstu attiecīgām direktīvām, kas jau ir pieņemtas Eiropas Savienībā. Tās paredz, ka licencēšana un sertifikācija nepieciešama aktīvo vielu importētājiem un ražotājiem.

«Grozījumu nolūks ir pastiprināta kontrole, sākot ar zāļu tapšanas sākumu, aktīvo vielu izstrādi, kam tālāk seko ražotāja, tad vairumtirgotāja, līdz beidzot arī pastiprināta kontrole zāļu nonākšanai aptiekās. Vēl stingrāk tiks uzraudzīts pats pirmais zāļu radīšanas posms,» skaidroja Kalniņa.

Kā ziņots, Saeimas deputāti 29.novembrī trešajā, galīgajā, lasījumā pieņēma grozījumus Farmācijas likumā, kas palīdzēs mazināt viltotu zāļu nokļūšanas risku legālas zāļu piegādes ķēdē.

Likums paredz paplašināt Zāļu valsts aģentūras funkcijas kontroles un uzraudzības jomā, ieviešot ne tikai zāļu, bet arī zāļu izgatavošanā izmantojamo aktīvo vielu ražotāju, importētāju un izplatītāju reģistrāciju.

Kā biznesa portālam «Nozare.lv» uzsvēra Zāļu valsts aģentūras direktore Inguna Adoviča, likumprojekts «Grozījumi Farmācijas likumā» ir ne tikai Eiropas Savienības normatīvo aktu prasību īstenošana nacionālajā līmenī, bet arī būtisks solis, lai stiprinātu sabiedrības veselības aizsardzību.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu