Latvija mudina Baltkrieviju uz progresu cilvēktiesību ievērošanā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Šodien Rīgā notikušajās Latvijas-Baltkrievijas ārlietu ministriju (ĀM) politiskajās konsultācijās Latvijas ĀM valsts sekretārs Andris Teikmanis mudināja Baltkrieviju uz progresu politieslodzīto atbrīvošanas un cilvēktiesību ievērošanas jautājumos.

Šis jautājums tika apspriests kontekstā ar Eiropas Savienības (ES) un Baltkrievijas attiecību stāvokli un tā attīstības perspektīvām, informēja Latvijas ĀM.

Teikmanis atzina, ka Latvija kā Baltkrievijas kaimiņvalsts ir ieinteresēta ES-Baltkrievijas attiecību uzlabošanā, kas sekmētu arī divpusējā dialoga attīstību. Taču, lai tas notiktu, ir nepieciešami pozitīvi soļi no Baltkrievijas puses, kuri veicinātu ES-Baltkrievijas savstarpējās uzticības atjaunošanu. Svarīgākais no šādiem soļiem būtu progress politieslodzīto atbrīvošanā un vispārējo cilvēktiesību un demokrātijas normu ievērošanā valstī, norādīja Latvijas pārstāvis.

Sarunas no Baltkrievijas puses vadīja ārlietu ministra vietniece Jeļena Kupčina.

Konsultāciju laikā galvenokārt tika pārrunāti Latvijas-Baltkrievijas divpusējās sadarbības aktuālie jautājumi. Puses akcentēja abu valstu vēsturiski izveidojušos kaimiņattiecību nozīmīgumu, ko apliecina gan ārējās tirdzniecības un ekonomiskās sadarbības rādītāji, gan valstu starpkultūru dialogs un iedzīvotāju savstarpējie kontakti.

Tika uzsvērta abpusējā interese sekmīgāk izmantot ekonomiskās sadarbības potenciālu, vienlaicīgi atzīmējot, ka no 6.decembra līdz 9.decembrim Rīgā plānotā Baltkrievijas nacionālā izstāde «Belexpo» būs svarīgs notikums biznesa kontaktu veicināšanā. Tāpat tika atzīta nepieciešamība meklēt savstarpēji izdevīgus risinājumus transporta un tranzīta jomā, kā arī padziļināt sadarbību izglītības un kultūras jomā, konsulārajos jautājumos un pilnveidot divpusējo līgumtiesisko bāzi.

Kā ziņots, oktobra vidū ES dalībvalstu ārlietu ministri pirmdien pagarināja Baltkrievijai noteikto sankciju termiņu līdz 2013.gada 31.oktobrim.

Šāds lēmums pieņemts, paužot satraukumu par «cilvēktiesību, demokrātijas un likuma varas neievērošanu Baltkrievijā».

23.septembrī aizvadītās Baltkrievijas parlamenta vēlēšanas ir «kārtējā garām palaistā iespēja» demokrātijas izaugsmei, iepriekš norādīja bloka ārlietu ministri, pieprasot nekavējoties atbrīvot Baltkrievijas politieslodzītos.

Pret Baltkrieviju noteiktās ES sankcijas vērstas pret 243 personām, kurām noteikta līdzekļu iesaldēšana un ceļošanas aizliegums, kā arī 32 uzņēmumiem, kam noteikta līdzekļu iesaldēšana.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu