Lietuvas jaunais premjers: Visaginas AES ir nereāls projekts (14)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Lietuvas jaunā atomelektrostacija (AES) Visaginā ir nereāls projekts, trešdien paziņoja Seima vēlēšanās uzvarējušās Sociāldemokrātu partijas līderis Aļģirds Butkevičs, kuru parlaments ir apstiprinājis premjera amatā un kurš ir sācis veidot valdību.

«Šis projekts ir nereāls projekts. Kaimiņvalstis to arī ir atzinušas. Tas ir mūsu pašreizējais viedoklis, taču mēs turpināsim par to runāt un analizēt to,» viņš sacīja žurnālistiem pēc tikšanās ar Lietuvas Rūpnieku konfederācijas vadītājiem.

Uz jautājumu, vai topošās valdības koalīcijas partneri jau ir pieņēmuši lēmumu izbeigt Visaginas AES projektu, Butkevičs atbildēja, ka «šodien šāda lēmuma nav».

Savukārt Sociāldemokrātu partijas izvirzītā kandidāte ekonomikas ministra amatam Birute Vesaite savā prezentācijā Lietuvas Rūpnieku konfederācijas vadītājiem klāstīja, ka Visaginas projekts tādai mazai valstij kā Lietuva esot pārāk dārgs un riskants. Pēc viņas paustā, Lietuva arī neesot saņēmusi garantijas, ka reģionālie partneri patiešām piedalīsies projektā.

Viņa atgādināja, ka Lietuvas iedzīvotāji 14.oktobrī konsultatīvā referendumā nobalsoja pret Ignalinas AES būvi. «[Topošā] 16.valdība, ņemot vērā pilsoņu vēlmi, nolēma [Visaginas AES] projektu neturpināt,» pastāstīja politiķe.

Arī aģentūras BNS rīcībā nonākušajā topošās valdības programmas projektā sacīts, ka «16.valdība, ievērojot tautas gribu, neturpinās šo projektu».

Butkevičs iepriekš paziņoja, ka Seimam ir jāizstrādā likumprojekts, kas noteiktu, ka Visaginas AES būvniecība tiek atcelta, tādējādi ievērojot referendumā pausto iedzīvotāju viedokli.

Grībauskaite: projekta liktenis atkarīgs no Lietuvas valdības

Visaginas atomelektrostacijas (AES) projekta liktenis pēc šoruden notikušā noraidošā balsojuma referendumā būs atkarīgs no jaunās Lietuvas valdības, trešdien uzsvērusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Raudondvares pilī pie Kauņas tiekoties ar abu pārējo Baltijas valstu kolēģiem, vēsta portāls «Delfi.lt».

«Visagina atrodas Lietuvā, un šā projekta liktenis neapšaubāmi būs atkarīgs no mūsu valdības. Ciktāl esmu runājusi ar jaunievēlēto [Seima] vairākumu un ciktāl man zināms, ir izveidota īpaša komisija, kas lems, ko darīt ar likumiem un kā reaģēt uz Lietuvā notikušā referenduma rezultātiem. Redzam un zinām, ka tiek veidota jaunās valdības programma, kurā redzēsim šīs valdības nodomus attiecībā uz atomenerģētiku. Domāju, ka vēl būtu pāragri minēt, kā būs, - jāsagaida valdības programma,» viņa sacījusi.

Savukārt Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess nav slēpis vilšanos attiecībā uz Visaginas AES projekta neskaidro likteni. Viņš atgādinājis, ka pirms sešarpus gadiem, tiekoties Traķos, panākta triju valstu vienošanās strādāt šajā virzienā, vēlāk pieaicināta arī ceturtā valsts, proti, Polija, tad projektā atkal palikušas tikai trīs valstis un tagad vispār nav zināms, vai šis projekts tiks īstenots. Pēc Ilvesa teiktā, jāņem vērā, ka visu šo laiku Igaunija nav ķērusies pie citiem projektiem, jo strādājusi pie šīs iespējas. «Kas notiks tālāk?» viņš vaicājis.

Latvijas prezidents Andris Bērziņš enerģētikas projektus tikšanās laikā nav komentējis.

Kā atzinusi Lietuvas valsts vadītāja, Igaunijas kritika par Visaginas AES projekta neskaidro likteni ir pamatota.

«Mūsu kaimiņiem neapšaubāmi ir tiesības tā runāt,» norādījusi Grībauskaite. «Tieši tādēļ, ka Lietuva ilgi runājusi un ilgi neko nav darījusi, bieži mainījusi nostāju un tagad galu galā atkal nekas nav skaidrs. Šāds projekts tik tiešām ir svarīgs visam reģionam, tas ir projekts, kas varētu palīdzēt attīstīties visam reģionam un garantēt tam enerģētisko drošību. Lietuvas nespēja izšķirties, nespēja īstenot milzīgus projektus patiešām rada bažas mūsu kaimiņvalstīm, un tas nenāk par labu ne Lietuvai, ne visam reģionam. Jebkuras valdības neprasme tikt galā ar nopietniem un lieliem projektiem mums tiešām nedara godu.»

Uz žurnālistu jautājumiem par Lietuvas Seima jauno valdošo koalīciju un tās izvirzītajiem ministru amatu kandidātiem prezidente sīkāk nevēlējās atbildēt, vien norādīja, ka viņa jaunajam premjeram palīdzēs, cik spēs un «cik pats premjers un jaunā valdība vēlēsies».

Grībauskaite uzsvēra, ka tagad visas Baltijas valstis gaida, kāda būs jaunās Lietuvas valdības nostāja un vai tā ieturēs līdzšinējo kursu Eiropas Savienības (ES), NATO un enerģētikas politikas jautājumos.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu