Balsošanas iecirkņi būs jāatver tikai piecas dienas pirms vēlēšanām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Saeimas deputāti šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumos, kuri paredz, ka Saeimas un Eiropas Parlamenta vēlēšanās balsošanas iecirkņiem jābūt atvērtiem piecas dienas iepriekš.

Pašreizējā kārtība paredz, ka iecirkņiem jābūt atvērtiem desmit dienas iepriekš.

Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) tādējādi vēlas mazināt finansiālo slogu uz valsts un pašvaldību budžetiem, jo, kā liecina viņu rīcībā esošā informācija, cilvēku atsaucība šajās desmit dienās esot neliela, līdz ar to netiek racionāli izmantoti pašvaldību un valsts budžeta līdzekļi.

Pašlaik, kā norāda CVK, izdevumi par darbinieku atlīdzībām vienu valsts vēlēšanu laikā veido aptuveni 1 278 647 latus un izdevumi par precēm un pakalpojumiem un telpu uzturēšanu - 172 894 latus. Viena veida vēlēšanu nodrošināšana valstij kopā izmaksā aptuveni 1 451 540 latus.

Kopējais valsts budžeta ietaupījums gan par atlīdzību, gan telpu uzturēšanas izdevumiem 2014.gada divu valsts vēlēšanu laikā, ja pirms vēlēšanu dienas iecirkņu darba laiks no desmit dienām tiek samazinātas uz piecām, būs aptuveni 335 390 lati.

Grozījumi Eiropas Parlamenta vēlēšanu likumā un grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā tiek virzīti vienlaikus ar grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā un grozījumiem Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un vēlēšanu iecirkņu komisiju likumā.

Pēdējos divos normatīvajos aktos paredzēts sakārtot vēlēšanu finansēšanas sistēmu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu