Latvijas pievienošanās Nord Pool ļaus noteikt objektīvu elektrības cenu (9)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Līdz ar Latvijas cenu zonas izveidi Ziemeļvalstu elektroenerģijas biržā «Nord Pool Spot» («Nord Pool») beidzot Latvijā varēs noteikt objektīvu elektroenerģijas tirgus cenu, paplašināsies tirgus piedāvājums, norāda ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Jau ziņots, ka Ziemeļvalstu enerģijas biržas «Nord Pool» Latvijas apgabalu paredzēts atvērt nākamā gada 3.jūnijā, informēja AS «Augstsprieguma tīkls». «Nord Pool» procedūra paredz, ka pirms cenu zonas atvēršanas tiek sniegts vismaz pusgads laika, lai tirgus dalībnieki varētu sagatavoties jaunajai situācijai.

Kā biznesa portālam «Nozare.lv» norādīja Ekonomikas ministrijā (EM), Latvijas cenu zonas izveide «Nord Pool» biržā būs būtisks solis Latvijas elektroenerģijas tirgus turpmākajā attīstībā.

«Šodienas »Nord Pool« paziņojums iezīmē skaidru laika rāmi procesam, kura noslēgums būs Latvijas pievienošanās Skandināvijas valstu elektroenerģijas tirgum. Līdz ar Latvijas cenu zonas izveidi »Nord Pool« biržā beidzot Latvijā varēs noteikt objektīvu elektroenerģijas tirgus cenu, paplašināsies tirgus piedāvājums, proti, elektroenerģiju varēs tirgot ne tikai vietējie ražotāji, bet arī citu valstu ražotāji, un tas veicinās konkurenci elektroenerģijas galapatēriņa tirgū. Elektroenerģijas birža Latvijā padarīs nozari caurskatāmāku, kas nesīs pozitīvu ieguvumu gan lielajiem elektroenerģijas patērētājiem, gan mājsaimniecībām,» uzsvēra Pavļuts.

EM skaidroja, ka Latvijas cenu zonas izveide tieši neietekmēs mazo un vidējo elektroenerģijas patērētājus, jo elektroenerģiju biržā pērk un pārdod vairumā. Tomēr lielie Latvijas elektroenerģijas patērētāji varētu būt ieinteresēti pirkt elektroenerģiju ar biržas starpniecību tieši no ražotājiem, nevis caur mazumtirgotājiem.

«Nord Pool» nodrošina kārtējās dienas un nākamās dienas elektroenerģijas vairumtirdzniecības darījumus, un tā darbojās Skandināvijas valstīs un Igaunijā un Lietuvā. Biržā tirdzniecību veic 350 dalībnieki no 20 valstīm, un 74% no Skandināvijas kopējā patēriņa tiek tirgots «Nord Pool» biržā.

2011.gada 8.jūlijā tika veikti grozījumi Elektroenerģijas tirdzniecības likumā, kas nosaka būtiskākos elementus elektroenerģijas biržas un elektroenerģijas tirgus operatora statusam un darbībai, veidojot normatīvi tiesisko pamatu biržas darbībai Latvijā.

Ņemot vērā, ka patlaban turpinās neatkarīgā pārvades sistēmas operatora AS «Augstsprieguma tīkls» sertifikācijas process, paredzams, ka cenu zonu 2013.gada 3.jūnijā atvērs, ja līdz šim laikam pārvades sistēmas operatora sertifikācija būs pabeigta.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija, kas veic pārvades sistēmas operatora sertifikāciju, šā gada oktobrī pieņēma priekšlēmumu par neatkarīgā sistēmas operatora sertificēšanu un ir to nosūtījusi Eiropas Komisijai izvērtēšanai. Saskaņā ar noteikto kārtību «Augstsprieguma tīkla» sertifikācija tiks pabeigta tuvāko četru mēnešu laikā.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu