Progresīvākās krūšu izmeklēšanas tehnoloģijas prezentācija (4)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību krūšu onkoloģisko saslimšanu agrīnas diagnostikas nozīmībai Veselības centrā 4 (VC4), nozares speciālisti un mediji pulcējās uz šobrīd pasaulē progresīvākās krūšu izmeklēšanas tehnoloģijas prezentāciju.

Tajā piedalījās Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs Māris Rēvalds, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs, ķirurgs mamologs, medicīnas zinātņu doktors Arvīds Irmejs, ārzemju speciālisti, radiologi, onkologi, ginekologi un citi nozares speciālisti, kā arī Veselības ministre Ingrīda Circene. Sabiedrībā pazīstamas dāmas - Aija Poiša, Katrīna Pasternaka un Una Ulme-Sila dalījās savās sajūtās pēc veiktā izmeklējuma.

Veselības ministre savā uzrunā norādīja, ka VC4 ir pieejami visu veidu krūšu izmeklējumi un katram no tiem ir savs mērķis, bet tieši šī digitālā mamogrāfija ar tomosintēzi sievietēm pēc 40 ir īpaši informatīva. Tās izšķiršanas spēja ir būtiski uzlabojusies, procentuāli vairāk varēs novērst diagnostikas kļūdas un atklāt pavisam sīkus veidojumus krūtīs. «Paldies VC4, kurš veicis lielu ieguldījumu sabiedrības veselības jomā, gan nodrošinot mobilo mamogrāfiju, gan iegādājoties šo jauno diagnostikas iekārtu.

Šī ir viena no labākajām tehnoloģijām ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā, un Latvijas sievietēm ir dota ekskluzīva iespēja

šo izmeklējumu veikt arī par valsts apmaksātiem līdzekļiem. Līdz šim tikai 30% sieviešu atsaucās uz Nacionālā Veselības dienesta (NVD) izsūtītajām uzaicinājumu vēstulēm, bet, ja neizmantos šo izmeklējumu, tā būs apgrēcība pret sevi. Ejiet pašas un paņemiet līdzi mammu, māsu un draudzeni. Tā mēs varēsim glābt vismaz divas reizes vairāk sieviešu dzīvību,» uzsvēra Ingrīda Circene.

Veselības centrs 4 (VC4) ir viens no aktīvākajiem krūšu profilaktisko pārbaužu veicinātājiem, un tagad diagnostisko izmeklējumu klāstu ir papildinājusi viena no pasaulē progresīvākajām krūšu izmeklēšanas tehnoloģijām - digitālās mamogrāfijas iekārta ar tomosintēzes iespēju (Hologic Selenia Diamensions). Tā ir vienīgā šāda veida krūšu izmeklēšanas iekārta ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā! No 2008. gada Latvijā pieejama arī ultrasonogrāfija ar sonoelastogrāfijas iespējām, kas ir izvēles metode sievietēm līdz 40 gadiem. Līdz ar to Veselības centrā 4 ir pieejamas jaunākās krūšu izmeklēšanas metodes.

Šī izmeklējuma metode ir ievērojami precīzāka, var agrīnāk atklāt izmaiņas un iespējamo patoloģiju, jo speciālistiem ir iespēja attēlu aplūkot slāni pa slānim, redzēt struktūras katrā slānī atsevišķi un aplūkot kustīgu attēlu no trim pusēm. Īpašs ieguvums būs tiem pacientiem, kas izmeklējumu veiks ar NVD uzaicinājuma vēstuli un ģimenes ārsta nosūtījumu, piedaloties tikai ar valsts noteikto līdzmaksājumu. Standarta mamogrāfijas ietvaros tiks veikti divi krūšu izmeklējumi, tai skaitā detalizētāka izmeklēšana, ko nodrošina 3D tomosintēze*.

Papildieguvumi pacientēm:

  • Lielāka labsajūta un komforts izmeklējuma laikā, jo izmeklējumu veic ar kustīgu lāpstiņu, kas pielāgojas krūts formai. Lai varētu veiksmīgi veikt izmeklējumu, iekārta pati fiksē spēku, ar kādu ir nepieciešams saspiest iekārtas lāpstiņas, atbilstoši pacientes auguma fizioloģiskajām īpatnībām, kā arī automātiski tiek piemeklēts krūšu izmeklējuma laukums, to pietuvinot krūškurvim. Tiek ietverts viss dziedzeris līdz pat krūts galam.

  • Pateicoties īsajam izmeklējuma laikam, ir mazāka apstarojuma deva.

  • Izmeklējuma rezultāts tiek saglabāts pacientu elektroniskā datu bāzē, katru nākamo izmeklējumu var salīdzināt ar iepriekšējo dinamikā.

Veselības centrs 4 arī aktīvi piedalās valsts organizētā un apmaksātā krūts dziedzera ļaundabīgo audzēju savlaicīgas atklāšanas programmā. No 2009. gada VC4 nodrošina mobilās digitālās mamogrāfijas kabinetu, t. i., krūšu izmeklējumu veikšanu reģionos - tuvāk dzīvesvietai. 2011. gada rudenī tika iegādāta otra - vēl lielāka un ērtāka, īpaši pielāgota automašīna šo izmeklējumu veikšanai.

2011. gadā veikti 241 izbraukums, aptverot 36 pilsētas. Kopā izmeklēti 7134 pacienti, no kuriem 5567 bija ar NVD uzaicinājuma vēstulēm veikt pārbaudi valsts vēža savlaicīgas atklāšanas programmas ietvaros, 1558 - ar ģimenes ārsta vai ārstējošā ārsta nosūtījumu veikt diagnostisko mamogrāfiju un 9 pacienti - par maksu.

No šā gada janvāra līdz septembrim mobilās digitālās mamografijas kabinetā izmeklēti 7817 pacienti. No tiem 5401 skrīninga programmas ietvaros ar NVD uzaicinājuma vēstulēm, 2383 - ar ģimenes ārsta nosūtījumiem un 33 pacienti par maksu.

Māris Rēvalds, Veselības centra 4 valdes priekšsēdētājs:

«Šīs digitālās mamogrāfijas iekārtas ieviešana Latvijā ir VC4 investīcija mūsu valsts iedzīvotāju veselībā. Vēl vairāk, šī ir mūsu labās gribas «nodeva» Nacionālā Veselības dienesta pacientiem, kuriem tomosintēzes izmeklējums pienāksies par brīvu. Šis noteikti nav komercprojekts, jo, ņemot vērā pašreizējās valsts noteiktās mamogrāfijas pakalpojumu cenas, šī iekārta diez vai atmaksāsies. Tā kā šis izmeklējams ir pieejams valsts skrīninga programmas ietvaros, ceru, ka tā esamība izglābs daudzu cilvēku dzīvības, jo ļaus atklāt audzējus, kam ir sarežģīta un netipiska lokalizācija un kas nav vizualizējami ar līdz šim pieejamām metodēm.»

Sandra Lapuķe, Veselības centra 4 radioloģe, specializējusies agrīnu krūšu audzēju diagnostikā:

«Krūts vēža diagnostikā joprojām vispopulārākā un informatīvākā ir mamogrāfijas metode, kas tehnoloģiski attīstās un pilnveidojas, lai pēc iespējas agrīnāk atklātu krūts vēzi. Šo unikālo digitālās mamogrāfijas iekārtu Eiropā lieto jau trīs gadus, un ir iegūta jau pārliecinoši pozitīva pieredze. Standarta mamogrāfijā bieži vien ir grūti noteikt nelielus audzējus starp krūts dziedzera audiem, bet šis izmeklējums paver plašākas diagnostikas iespējas.»

Astrida Hendriksa, HOLOGIC klīnisko apmācību starptautiskā speciāliste:

«Šā 3 D izmeklējuma laikā var apskatīt un izvērtēt ļoti mazas krūts daļas un krūts rajonus, kas nepārklājas. Līdz ar to var iegūt ievērojami precīzāku diagnostiku drošāk un ātrāk, ko nevarētu uzstādīt 2 D attēlā. Tāpat šis izmeklējums samazina otrreizējas izmeklēšanas nepieciešamību. Iekārta atpazīst un automātiski marķē aizdomīgās struktūras, īpaši brīdinot un pievēršot ārsta uzmanību tām. Pateicoties šai iekārtai, jau pirmajā apmācību nedēļā kādai sievietei tika atklāts krūts ļaundabīgais audzējs.»

Arvīds Irmejs, Paula Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas Krūts slimību centra vadītājs, Veselības centra 4 ķirurgs, mamologs:

«Tomosintēzes tehnoloģija tiek uzskatīta par lielāko sasniegumu mamogrāfijas metodes attīstībā pēdējo 35 gadu laikā. Tomosintēze nodrošina īpašas agrīnas diagnostikas priekšrocības pacientēm ar blīvu krūšu struktūru, kas biežāk sastopama gados jaunām sievietēm. Līdzšinējās mamogrāfijas iespējas šādos gadījumos bija diezgan ierobežotas un sievietēm papildus bija jāveic citi izmeklējumi - ultrasonogrāfija vai magnētiskā rezonanse.»

Una Ulme-Sila, žurnāliste:

«Es uz šo izmeklējumu devos pirmo reizi un nezināju, uz ko es eju. Viennozīmīgi sāpīgs tas nav un aizņem tikai 10 minūtes. Ja no kaut kā ir bailes, tad no rezultāta. Tomēr ieteiktu sievietēm izmeklēties laicīgi, nevis zīlēt kafijas biezumos.»

Aina Poiša, psihoterapeite:

«Pirmo reizi ejot uz izmeklējumu, man, protams, bija bailes, kad iztēlojos, kā krūti ieliek starp divām plaknēm. Tomēr par sāpēm šajā gadījumā nav runa, jo tās dzīvo galvā vai bāzējas uz jocīgas pieredzes. Man ir gandarījums, ka VC4 ir sācis šādu sociālu projektu, ka nāk pretī cilvēkiem. Sievietes! Veltiet uzmanību sev, esiet modernas, jo šī tehnoloģija ir moderna un spēj daudz vairāk nekā iepriekšējās. Es nevaru atrast nevienu argumentu, kāpēc lai jūs neizmantotu šādu iespēju.»

Katrīna Pasternaka, aktrise un dažādu labdarības projektu vadītāja:

«Ja sāpes ir vienīgā lieta, no kā baidās sievietes, ejot uz mamogrāfiju, auļiem skrieniet! Un, ja šo izmeklējumu ar šādu tehnoloģiju var veikt ar valsts apmaksātiem līdzekļiem, nav attaisnojuma to nedarīt. Ceru, ka tā daudzām sievietēm palīdzēs atrast ļaunuma sakni.»

* Tomosintēze - attēlveidošanas tehnoloģija, ar kuras palīdzību iegūst krūts izmeklējumus trīs dimensiju attēlos, kuri veidojas no dažādiem projekcijas leņķiem. Attēla projekcija tiek rekonstruēta, krūti šķērsgriezumā attēlojot ar soli ik pa 1 mm.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu