Polija prasa izmeklēt aviokatastrofas upuru foto publiskošanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Polija trešdien pieprasīja Maskavai izmeklēt, kā šokējošās upuru fotogrāfijas no Smoļenskas aviokatastrofas vietas un morga nokļuvušas tīmeklī.

Polijas Ārlietu ministrija trešdien izsaukusi Krievijas vēstnieku, «lai paustu Polijas valdības sašutumu par to, ka tīmeklī publicētas 2010.gada 10.aprīlī notikušās aviokatastrofas, kad Smoļenskā avarēja valdības lidmašīna, upuru līķu fotogrāfijas», teikts ministrijas paziņojumā.

«Polija sagaida, ka Krievijas varasiestādes rīkosies apņēmīgi, uzsākot šīs lietas izmeklēšanu un tiesājot tos, kas ir atbildīgi par šo materiālu nopludināšanu,» apliecināja ministrijā.

Polijas sabiedrības sašutumu otrdien izraisīja mediju ziņas, ka kādā Krievijas blogā publicētas sakropļotu mirstīgo atlieku fotogrāfijas, kas, pēc visa spriežot, uzņemtas avārijas vietā un morgā.

Dažās fotogrāfijas, kā šķiet, redzams Polijas prezidenta Leha Kačiņska līķis, vēsta mediji.

«Nevienam nav tiesības aizskart upuru ģimeņu, draugu un līdzstrādnieku jūtas,» Polijas ziņu aģentūrai PAP sacīja ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Nepiedienīgo fotogrāfiju publicēšana sekmē sazvērestības teoriju izplatīšanos Smoļenskas aviokatastrofas sakarā, rada nesaskaņas poļu vidū. «Mēs nepieļausim, ka tas notiek,» sacīja ministrs.

2010.gada 10.aprīlī Kačiņskis kopā ar augstām valsts amatpersonām lidmašīnā devās uz Smoļensku, lai apmeklētu netālu esošo Katiņu, kur 1940.gadā PSRS iekšlietu karaspēks noslepkavoja vairākus tūkstošus poļu karagūstekņu.

Avārijā gāja bojā visi 96 lidmašīnā esošie cilvēki. Avārija notika biezā miglā.

Maskavas veiktajā izmeklēšanā tika secināts, ka Kačiņska delegācijas amatpersonas izdarīja spiedienu uz nepieredzējušajiem pilotiem, liekot veikt piezemēšanos nepiemērotajos laikapstākļos.

Arī oficiālās Varšavas veiktajā izmeklēšanā secināts, ka lidaparāta apkalpe pieļāva kļūdas, taču daļa vainas tika novelta arī uz Krieviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu