Iepriecinoši: mazulīšu dzimst vairāk (162)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējos gados esam dzirdējuši daudz bažu un brīdinājumu par demogrāfiju - mazās dzimstības un straujās aizbraukšanas dēļ Latvijā samazinās iedzīvotāju skaits. Taču šogad novērota kāda neliela, bet iepriecinoša tendence - lielākajās dzemdību iestādēs Rīgas pieaug jaundzimušo skaits.

Rīgas Dzemdību namā, kur pasaulē nāk trešdaļa Latvijas bērnu, pērn tika pieņemtas 5716 dzemdības, kurās piedzima 5760 bērniņi. Astoņos mēnešos reģistrēto bērnu skaits ļauj prognozēt, ka šogad kopumā jaundzimušo skaits varētu būt nedaudz lielāks.

Dzemdību nama jaunizveidotā Dzemdību centra vadītāja Ināra Miltiņa portālam TVNET uzskaitīja vairākus iemeslus, kas varētu veicināt Dzemdību nama lielāku noslodzi. Piemēram, mazo slimnīcu darbības optimizācijas rezultātā vairāk dzemdību notiek Rīgā. Tāpat var runāt par to, ka

ģimeņu ekonomiskā situācija uzlabojas un pāri biežāk nolemj laist pasaulē bērnus.

Aprūpē arī aizbraucējus

Uz Dzemdību namu attiecīgajā dzīves brīdī dodas ne tikai pastāvīgie Latvijas iedzīvotāji, bet arī daļa aizbraucēju, kuri par pastāvīgo dzīvesvietu izvēlējušies citu valsti, piemēram, Īriju, Angliju vai Norvēģiju. Viņi uz Latviju brauc ne tikai dzemdēt, bet arī izmantot citus veselības aprūpes pakalpojumus.

Tāpat Dzemdību namā pasaulē nāk citu valstu pilsoņu bērni. Vairums šo dzemdētāju uz Latviju atbraukušas darba darīšanās, piemēram, diplomātiskā korpusa darbinieces.

Arī Pārdaugavā vairāk jaundzimušo

P.Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas 7. grūtniecības un dzemdību patoloģijas vecākā vecmāte Signe Irša portālam TVNET pavēstīja, ka pērn slimnīcas dzemdību nodaļā kopā notikušas 1995 dzemdības un piedzimuši 2035 bērni.

Šogad pirmo astoņu mēnešu laikā notikušas 1405 dzemdības, kurās piedzimuši 1445 bērni.

Bet pērn līdz septembrim notika 1383 dzemdības un piedzima 1409 bērni.

Ar ko skaidro jaundzimušo skaita pieaugumu?

Dzemdību skaits ir nedaudz lielāks, iespējams, tādēļ, ka uz remonta laiku bija slēgtas citas dzemdību nodaļas. Bērnu skaits ir lielāks, visticamāk, daudzaugļu grūtniecību dēļ.

Irša prognozēja, ka šogad kopumā ievērojamas atšķirības piedzimušo bērnu skaitā nebūs. Pēdējos gados dzemdību skaits nodaļā svārstās ap 2000.

Komentāri (162)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu