Obama: Ēģipti nevar uzskatīt par ASV sabiedroto (2)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ēģipte nav nedz ASV sabiedrotā, nedz ienaidniece, ASV prezidents Baraks Obama paziņoja trešdien pēc tam, kad pie ASV vēstniecības Kairā notika vardarbīga protesta akcija.

«Nedomāju, ka mēs varam viņus uztvert kā sabiedrotos, bet mēs viņus arī neuztveram kā ienaidniekus,» Obama teicis intervijā spāņu valodā raidošajam televīzijas kanālam «Telemundo», ko pārraida ziņu kanāls MSNBC.

Obama komentāru par ASV un Ēģiptes attiecībām sniedza pēc tam, kad tūkstošiem demonstrantu pie ASV vēstniecības Kairā otrdien norāva ASV karogus, reaģējot uz šajā valstī veidotu amatieru filmu, kas esot vērsta pret islāmu un kurā esot zaimots pravietis Muhameds.

Pēc vardarbīgās protesta akcijas pie ASV vēstniecības Kairā notika uzbrukums ASV konsulātam Lībijas otrā lielākajā pilsētā Bengazi, kurā tika nogalināts Savienoto Valstu vēstnieks Lībijā Kristofers Stīvenss un trīs amerikāņu diplomātiskās amatpersonas.

Ēģiptes prezidentam neatkarīgs viedoklis

Pēc ilggadīgā prezidenta Hosnī Mubaraka režīma gāšanas pērn februārī šogad jūnijā par Ēģiptes pirmo islāmistu prezidentu tika ievēlēts Mohameds Mursi, kas, par sarūgtinājumu Vašingtonai, nevis nosodīja uzbrukumu ASV vēstniecībai, bet gan pauda nosodījumu par filmu, kas izraisīja musulmaņu dusmas.

«Domāju, ka mums būs jāpaskatās, kā viņi reaģē uz šo incidentu,» teica Obama, piebilstot, ka «noteikti šādā situācijā mēs gaidām, ka viņi atsauksies mūsu prasībai, lai mūsu vēstniecība, mūsu personāls ir aizsargāts».

Obama: «Var būt patiešām lielas problēmas»

«Un, ja viņu rīcība liecinās, ka viņi neuzņemas šādu atbildību, kādu uzņemas visas valstis, kur mums ir vēstniecības, domāju, būs patiešām lielas problēmas,» atzina ASV prezidents.

Obama uzsvēra, ka Lībijas jaunā vara ir demokrātiski ievēlēta, kā arī norādīja, ka Lībijas jaunā valdība «mēģina atrast savu veidu», kā strādāt.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu