Slepkavnieks Breivīks cietumā dzīvos kā kūrortā (36)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Masu slepkava Anderss Bērings-Breivīks cietumsodu izcietīs samērā komfortablos apstākļos. Izskanējis, ka viņam būs trīs kameras: gulēšanai, fiziskām aktivitātēm un darbam ar datoru. Cietuma darbiniekiem būs uzdevums viņu nodarbināt, vingrot un runāties. Latvijas Cilvēktiesību centra vecākā juriste Ilvija Pūce sarunā ar portālu TVNET norādīja, ka Breivīks sodu izcietīs Norvēģijas cietumos raksturīgajos apstākļos.

Latvijas pārstāve Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejā pastāstīja, ka speciālisti apmeklē visas 47 komitejas dalībvalstis, tostarp arī Norvēģiju un Latviju.

Atzīts, ka Norvēģijā ir ļoti labi sakārtota cietumu sistēma un režīmu iespējas tajā. Šajā Ziemeļvalstī ir vieni no labākajiem cietumiem visā Eiropā. «No Norvēģijas viedokļa Bērings-Breivīks cietumā nedzīvos neparastos apstākļos.»

Tas saistīts ar Ziemeļvalstu filosofiju par cietumiem.

Cilvēkam no cietuma jāiznāk mazāk bīstamam, nekā viņš tajā iegāja.

Cietumos tiek darīts viss, lai cilvēks pēc nokļūšanas brīvībā varētu normāli socializēties un dzīvot tālāk. Svarīgi, lai cilvēks pēc tam varētu funkcionēt normālā sabiedrībā. Soda būtība ir ieslodzīto pārraudzināt un labot.

Noziedznieku nedrīkst diskriminēt

Bērings-Breivīks, kurš atzīts par psihiski pieskaitāmu, ir notiesāts ar ilgtermiņa ieslodzījumu un nav pamata viņu turēt citos apstākļos kā citus līdzīgus cietumniekus.

Tā kā masu slepkava varētu būt bīstams citiem cietumniekiem, viņš drošības apsvērumu dēļ nevarēs apmeklēt koplietošanas telpas, piemēram, ēdamzāli un sporta zāli. Tāpēc viņam nodrošinātas vingrošanas iespējas savos apartamentos.

Norvēģijas cietumu filosofijā paredzēts, ka Bēringam-Breivīkam jānodrošina līdzīgi apstākļi kā citiem ieslodzītajiem, viņu nedrīkst diskriminēt.

Cietumā tiks darīts viss, lai gadījumā, ja Breivīks pēc vairākiem gadiem atkal nokļūtu uz brīvām kājām,

slepkava būtu sagatavots dzīvei ārpus cietuma sienām.

Protams, tas nenozīmē, ka viņu kādreiz atkal atbrīvos.

Runājot par cietuma darbiniekiem, kuriem būs pastiprināti jākontaktējas ar slepkavu, Pūce norādīja, ka tas notiks, ja Bērings-Breivīks savas bīstamības dēļ nevarēs kontaktēties ar citiem ieslodzītajiem. Viņa pieņem, ka darbiniekiem būs īpaša psiholoģiskā vadība un uzraudzība.

«Tas nav vienkāršs un viegls darbs,» Latvijas pārstāve Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejā teica un akcentēja, ka to dara cietuma darbinieki visā pasaulē, tostarp arī Latvijā. «Jo sliktāki cietuma apstākļi, jo grūtāk cietuma darbiniekiem, kuri tur pavada lielu daļu savas dzīves.»

Eksperti kritizē Latvijas cietumus

Latvija saņēmusi diezgan stingru kritiku par saviem cietumiem. Komitejas pārstāvji secinājuši, ka pie mums cietumniekiem, it īpaši uz ilgu termiņu vai mūža ieslodzījumu notiesātajiem, trūkst saturīgu aktivitāšu un socializēšanās iespēju.

Eksperte atgādināja, ka visiem ieslodzītajiem, arī uz ilgu termiņu un pat mūžu notiesātajiem, ir iespēja ātrāk izkļūt brīvībā. Iepriekš nav iespējams prognozēt, kurš no ieslodzītajiem cietumā labojas un līdz ar to viņu atbrīvo pirms termiņa.

Pirms dažiem gadiem Latvija arī kritizēta par to, ka pie mums trūkst individuāla izvērtējuma par drošības līdzekļiem. Ne vienmēr sākotnēji noteiktie drošības apstākļi vajadzīgi visu ieslodzījuma laiku - pareizāk būtu situāciju regulāri pārvērtēt.

Latvijā ilgtermiņa ieslodzītie varēja iziet ārpusē tikai ar roku un kāju dzelžiem, kā arī suņu pavadībā.

Tagad situācija esot uzlabojusies. taču joprojām saņemam kritiku, ka mūsu cietumos ir pārāk maz jēgpilnu nodarbošanos. Taču arī šajā jautājumā notiekot virzība.

Kopumā var teikt - ja Bērings-Breivīks izciestu cietumsodu Latvijā, viņš kādā no mūsu cietumiem dzīvotu daudz sliktākos apstākļos, nekā viņam paredzēti Norvēģijā. Viņa sadzīve Latvijā būtu līdzīga kā pārējiem mūsu valsts cietumos ieslodzītajiem.

Vienlaikus Latvijā neesot sliktākie cietumi Eiropas Padomes Spīdzināšanas novēršanas komitejas dalībvalstu starpā.

Portāls TVNET jau ziņoja, ka tiesa Bēringu-Breivīku atzinusi par pieskaitāmu un piespriedusi 21 gadu cietumā. Pats Bērings Breivīks tiesas sēdē teica, ka tiesu un tās spriedumu uzskata par nelikumīgu, taču neiesniegs apelāciju, lai «neleģitimizētu tiesu».

Visticamāk, Latvijā viņam piespriestu bargāku sodu - mūža ieslodzījumu. Krimināltiesību eksperts Andrejs Judins sarunā ar portālu TVNET pastāstīja, ka pēc Latvijas likumiem noziedzniekam piespriestu mūža ieslodzījumu. Judins uzskata, ka vislabākais sods šim slepkavam būtu viņu aizmirst un neveidot no viņa varoni.

Komentāri (36)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu