«Radio Brīvā Āzija»: Ķīnas policija piekauj tibetieti līdz nāvei (19)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Policija Ķīnas galējos rietumos pirmdienas vakarā piekāvusi līdz nāvei tibetiešu vīrieti policijas un tibetiešu sadursmē, kura izcēlās pēc divu tibetiešu pašaizdedzināšanās, otrdien ziņoja ASV raidstacija «Radio Brīvā Tibeta».

Sadursme notika Sičuaņas provinces Abas prefektūrā, kur pēdējos gados notikuši vairāki desmiti tibetiešu pašaizdedzināšanās gadījumu. Šajā rajonā atrodas ietekmīgais Kirti budistu klosteris.

Kirti klostera mūks Lungtoks un vēl viens tibetietis Taši pirmdienas vakarā pašaizdedzinājās. Kad policija mēģināja sakopt notikuma vietu, izcēlās tās sadursme ar tibetiešiem, no kuriem viens tika piekauts līdz nāvei.

Ķīnas drošības spēki aizveda abus pašaizdedzinājušos vīriešus uz slimnīcu. Viņu veselības stāvoklis nav zināms, ziņoja «Radio Brīvā Āzija».

Tibetiešu tiesību aizstāvju aprēķini liecina, ka tibetiešu apdzīvotos Ķīnas rajonos kopš pagājušā gada marta ir pašaizdedzinājušies apmēram 50 tibetiešu, protestējot pret Ķīnas reliģiskiem un kultūras spaidiem pret tibetiešiem. Vairāki desmiti no viņiem miruši no apdegumiem.

Ķīna ir paziņojusi, ka atbildība par pašaizdedzināšanos vilni jāuzņemas dalailamam, kas 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu aizbēga no Tibetas uz Indiju. Ķīna uzstāj, ka tā neliedzot tibetiešiem praktizēt reliģiskos rituālus. Dalailama gan noliedz, ka mudinātu tibetiešus uz pašaizdedzināšanos.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu