LŽA nosoda Cālītes-Dulevskas izteikumus par «pērkamu žurnālistiku» Latvijas Radio (13)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Latvijas Žurnālistu asociācija (LŽA) nosoda Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekles Aijas Cālītes-Dulevskas otrdien mikroblogošanas vietnē «Twitter» paustos izteikumus par «pērkamu žurnālistiku» Latvijas Radio. LŽA neesot saprotams, kādēļ Cālīte-Dulevska maldinājusi «Twitter» lietotājus, paziņojot, ka tiks veikts speciāls Latvijas Radio raidījuma «Krustpunktā» monitorings, lai izvērtētu raidījuma viesu izvēli.

Izteikumi aizskar daudzus

«Paziņojumi par »pērkamu žurnālistiku« sabiedriskajā radio ir aizvainojoši ne tikai attiecībā uz Latvijas Radio žurnālistu Aidi Tomsonu. Tie aizskar ikvienu godīgu Latvijas žurnālistu,» norāda LŽA, aicinot Cālīti-Dulevsku publiskot viņas rīcībā esošos pierādījumus par «pērkamas žurnālistikas» pastāvēšanu Latvijas Radio vai publiski atvainoties Tomsonam un atsaukt šos apvainojumus.

Atbilstoši NEPLP izplatītajam paziņojumam šāds monitorings nav plānots un Cālītes-Dulevskas izpausmes «Twitter» ir viņas personiskais viedoklis.

Var uzskatīt par politisku spiedienu

Žurnālistu asociācija uzsver, ka nu jau vairākus mēnešus Cālīte-Dulevska ir amatpersona, proti, NEPLP locekle, tādēļ otrdien «Twitter» vidē paustais, ka Latvijas Radio nepietiekami bieži aicina izteikties nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) politiķus, var tikt uzskatīts par spiedienu uz sabiedriskā radio redakciju.

«LŽA respektē ikviena mediju lietotāja, tostarp radio klausītāju, tiesības izteikt savu viedokli par žurnālistu uzaicinātajiem ekspertiem, to kompetenci un žurnālistu darba kvalitāti un aicina savus biedrus kontraversālu ekspertu pieaicināšanas pamatojumu skaidrot mediju patērētājiem, vienlaikus aktīvi izvēršot darbu pie ekspertu loka paplašināšanas un jaunu ekspertu atpazīstamības veicināšanas,» teikts asociācijas izplatītajā paziņojumā.

Jau ziņots, ka Cālīte-Dulevska vakar publiski pauda neapmierinātību ar Latvijas Radio raidījuma «Krustpunktā» viesu izvēli. Plašas diskusijas sociālajā tīklā «Twitter» rosināja radio raidījums, uz kuru tika uzaicināti sabiedrībā pazīstamie polittehnologi Jurģis Liepnieks, Dans Titavs, kā arī sabiedrisko attiecību speciālists, savulaik premjera Andra Bērziņa preses sekretārs Arnis Lapiņš.

Reaģējot uz šādu viesu izvēli, Cālīte-Dulevska ietvītoja: «Ceru, ka @LatvijasRadio reklāmas daļa saņem kādu naudiņu par šo pīāristu/»spindoctors« reklamēšanu.»

Portāla «politika.lv» galvenā redaktore Dita Arāja aicināja NEPLP pārbaudīt, «kādas saites Latvijas Radio saista ar polittehnologiem», un pauda prieku, ka arī NEPLP izbrīnījusi personāliju izvēle.

Uz to Cālīte-Dulevska skaidroja, ka lūgs Monitoringa centru «uzskaitīt, cik adekvāta ir personāliju izvēle, kā ar viedokļu daudzveidību». Šīs izpētes dati tikšot publiskoti NEPLP mājaslapā.

Vēlāk biznesa portālam «Nozare.lv» Cālīte-Dulevska skaidroja, ka pēdējā laikā uz šo Latvijas Radio raidījumu tiek pārāk bieži aicināti cilvēki, kuri «spēlē vienos vārtos». «Skaidrs, ka programmas veidotājam ir savi argumenti par aicinātajiem viesiem un par to var diskutēt, tomēr ir nekorekti aicināt cilvēkus, kas spēlē »vienos vārtos«. Cilvēks, kas iepriekš skaidri un gaiši deklarējis, ka strādā Tautas partijas un »Saskaņas centra« labā, tiek aicināts komentēt nacionālās apvienības viedokli saistībā ar tieslietu ministra demisiju. Kā tādiem var ticēt?» jautāja Cālīte-Dulevska.

Izbrīnu par sacelto ažiotāžu pauda raidījuma vadītājs Aidis Tomsons, kurš «Twitter» skaidroja, ka uz raidījumu tika aicināti bijušie premjeru padomnieki, jo raidījuma temats bija par to, vai pašreizējā premjera Valda Dombrovska (V) birojs izdarījis spiedienu uz tieslietu ministru Gaidi Bērziņu (VL-TB/LNNK).

Sašutums par Cālītes-Dulevskas rakstīto pausts Latvijas Radio oficiālajā «Twitter» kontā, kur norādīts, ka programmu veidotājiem ir savi argumenti par aicinātajiem viesiem un par to vienmēr var diskutēt, taču ir «vairāk nekā nekorekti no NEPLP amatpersonas dzirdēt cerības, ka par saturu tiks samaksāts». «Absurdi, aizvainojoši un absolūti nepamatoti,» norāda Latvijas Radio.

Cālītes-Dulevskas rakstīto kritizējuši arī citi «Twitter» lietotāji, piemēram, bijušais Latvijas Radio ģenerāldirektors, patlaban Latvijas Televīzijas Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts to novērtējis kā «ļoti tuvu politiskajam spiedienam».

Savukārt NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants šodien sacīja, ka Cālītes-Dulevskas izpausmes sociālajā tīklā «Twitter» par vakardienas Latvijas Radio raidījumu «Krustpunktā» ir viņas privātais, nevis padomes viedoklis, un viesu izvēle raidījumā nevar tikt un netiks vērtēta.

Dimants uzsvēra, ka NEPLP Monitoringa centra darba kārtībā nav un nevar būt uzdevums veikt speciālu raidījuma «Krustpunktā» monitoringu par viesu izvēli, jo tas neatbilstu likumam.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu