Šodien beidzas Breivīka prāva: aizstāvji prasa cietumsodu (34)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Oslo šodien norit masu slepkavas Andersa Bēringa-Breivīka tiesas prāvas noslēdzošā diena. Pēdējo vārdu šodien tiesā saka Breivīka advokāts Geirs Lipesteds. Viņš jau iepriekš atklājis, ka aizstāvji prasīs Breivīkam piespriest cietumsodu, nevis ārstēšanos psihiatriskajā slimnīcā.

Advokāts savā noslēguma runā prasīja tiesu Breivīku atzīt par pieskaitāmu. Viņa argumentācija bija vērsta uz to, ka noziegumus Breivīks nav pastrādājis neprāta iespaidā, bet gan kā politiskais ekstrēmists.

«Aiz viņa rīcības slēpjas nevis vardarbība, bet politiskais ekstrēmisms,» teica Lipestads.

«Apsūdzētais šādos gadījumos gūst labumu no šaubām par notikušo noziegumu. Bet, kad apsūdzētais pats vēlas, lai tiktu sodīts, ko tad? Ja ņemam vērā pamata cilvēktiesības, sāksim ar faktu, ka apsūdzētajam bija radikāli politisks plāns, kas viņa tālāko rīcību padara patoloģisku. Tad mēs nevaram viņam liegt viņa cilvēktiesības - tiesības būt atbildīgam par savu rīcību,» teica advokāts. Tādējādi, saskaņā ar aizstāvības teikto, Breivīks rīkojies kā ekstrēmists, lai gan veids, kādā viņš savu pārliecību īstenoja, liek šaubīties par viņa saprātu.

Advokāts prasa klientu atbrīvot

Advokāts tiesu lūdza Breivīku vai nu nosūtīt uz cietumu, vai attaisnot un atbrīvot. Lai gan jau tagad zināms, ka Breivīks atbrīvots netiks, formāli advokātam šāds lūgums bija jāizsaka, tā kā apsūdzētais pats savu vainu neatzīst. Viņš atzinis, ka cilvēkus nogalinājis, tomēr neatzīst izvirzītās apsūdzības un to, ka viņa rīcība būtu krimināli sodāma.

Pats Breivīks jau vairākkārt uzsvēris, ka nav nepieskaitāms, un vēlas nonākt cietumā, nevis psihiatriskajā slimnīcā. Piespiedu ārstēšanu viņš uzskatot par pazemojošu.

Kā ziņots, lai gan Breivīks atzīst, ka nogalinājis 77 cilvēkus, viņš sevi par vainīgu formāli izvirzītajās apsūdzības neatzīst - viņš neesot pastrādājis neko krimināli sodāmu.

Prokurori prasa piespiedu ārstēšanu

Norvēģu prokuroru komanda vakar savukārt tiesu vakar rekomendēja pieņemt pretēju lēmumu - piespiedu psihiatrisko ārstēšanu. Vadošais prokurors gan uzsvēra, ka viedoklis par Breivīka pieskaitāmību nav viennozīmīgs.

Gala spriedums lietā tiks pasludināts tikai nākamajā vai pat aiznākamajā mēnesī - 20.jūlijā vai 24.augustā.

Gan prokuroru, gan advokātu prasības tiesa ņem vērā, taču gala lēmumu par sodu jāpieņem pašiem tiesnešiem.

Komentāri (34)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu