TVNET intervē: māmiņa kā nepilnvērtīga sabiedrības daļa? (159)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

TVNET Sievietēm uz sarunu aicināja četras māmiņas, lai apzinātu, kāda ir šī brīža situācija mūsdienu sabiedrībā – vai jaunās māmiņas tiek respektētas, vai viņu tiesības tiek ievērotas un kas būtu jādara, lai pilsētvide taptu vēl draudzīgāka viņām un bērniem.

Sarunu biedres:

Anna Rozīte (TV raidījumu un pasākumu vadītāja, 9 mēnešus vecas meitiņas mamma);

Laura Bluša (3,5 gadu un 11 mēnešu vecu puiku mamma);

Anete Unbedahte-Vitjazeva (mamma pusgadu vecam dēliņam);

Linda Pavļuta (Kultūras ministrijā darbs saistībā ar starptautiskām tiesībām un politiku. Četrus gadus veca dēliņa mamma).

Visas meitenes ir babyroom.lv veidotājas un aizsācējas!
Kā tapāt par māmiņām - vai šis solis bija ilgi plānots, vai tomēr Dieviņš izlēma, kad laiks?

Laura: «Mēs ar vīru abus bērniņus plānojām, jo sapratu, ka gribu dzemdēt mazos, pēc iespējas jaunāka esot. Biju izdomājusi, ka uz 30 gadiem man būs jau 2 bērniņi. Paldies Dieviņam, ka tā arī sanāca!»

Linda: «Jo ilgāk esmu mamma un pievēršu uzmanību šādiem jautājumiem, jo vairāk sāk likties, ka pats nemaz 100% nevar kontrolēt to, vai būs bērni, kad būs un kādi viņi būs! No šāda skatpunkta raugoties, pilnīgi noteikti kāds «pieslēdzās» un radīja manus foršos puikas. Tomēr droši varu teikt, ka bērni ir ļoti gaidīti mūsu ģimenē un tie ienāca ļoti dabīgi, bez ilgas un rūpīgas plānošanas!»

Anna: «Es arī uzskatu, ka bērni nerodas guļamistabās! Es domāju, ka bērns pats izvēlas vecākus un laiku, kad atnākt, kā atnākt, kuram atnākt. Kā citādāk izskaidrot, ka daudzi pāri tik ilgi plāno bērniņu un nesanāk, bet citi nemaz par to nedomā un bērns piesakās?

Tāpēc plāno vai neplāno, bez Dieva pirksta nekur.

Es paļāvos. Pēdējos gados zināju, ka man būs bērns tad, kad tam ir jānāk!»

Ar Aneti šis brīnums laikam notika burtiskā nozīmē...

Anete: «Jā, bērna ienākšanu mūsu ģimenē uzskatu tik tiešām par brīnumu, jo vairāki ārsti man tika apgalvojuši, ka bērnu man nevar būt... Tomēr ar vīru cerējām un mūsu vēlēšanās piepildījās! Brīnums notika!»

Ko jums nozīmē šī loma – būt par māmiņu?

Linda: «Būt par māmiņu nozīmē patiesi pārliecināties par brīnuma iespējamību, sajust neparasti un neticami daudz mīlestības, apjaust savas saknes un sajust savus senčus, priekštečus.»

Anna: «Lielāku atbildību par saviem darbiem, vārdiem, domām un, pats galvenais, tas ir lielisks veids, kā «atslēgties» no sava ego. Tas, ko māca daudzi Austrumu gudrie...»

Anete: «Sniegt mazajam cilvēkam visu, lai viņš izprastu, ko nozīmē vārdi - laime, mīlestība, ģimene

Laura: «Vienmēr atrast spēku pabarot, apkopt, izglītot, samīļot bērnus. Tas ir 24 h darbs, un tomēr vislabākais pasaulē! Novēlu to piedzīvot katrai sievietei! Jo domāju, ka būt par māmiņu ir arī lielākā sievietes laime un piepildījums. Brīžiem liekas, ka mammām ir simts rokas, acis, ausis un sirdis. Viss ieguldītais spēks atjaunojas, redzot bērna mīļās acis un sajūtot viņa mīlestību...»

Uz ko vēl bez vairāku darbu darīšanas reizē ir spējīga māte?

Anna: «Māmiņa ir spējīga uz visu, tāpat kā jebkurš cits cilvēks. Mēs paši sev sasienam rokas un ieliekam rāmjos «mamma», «pensionārs», «sieviete» utt. Mēs visi esam spējīgi pilnīgi uz visu, galvenais ir lēmums!»

Linda: «Māmiņa ir spējīga uz visu, kas prasa daudz pacietības un laika...»

Anete: «Māmiņas mīlestība ir visspēcīgākā uz pasaules, jo tā ir pati tīrākā mīlestība, beznosacījumu... Domāju, ka pasaule balstās uz šo mīlestību, jo no tās ir atkarīgs, par kādu cilvēku izaugs bērns!»

Anna: «Es tomēr gribētu nepiekrist, jo uzskatu, ka tomēr visspēcīgākā un beznosacījumu mīlestība ir bērnam pret saviem vecākiem! Jo vecāki tomēr kaut ko gaida no bērniem, bērni mīl mūs tādus, kādi esam...»

Laura: «Nē, es domāju, ka tā ir visspēcīgākā, jo bērns ir bijis viņas pašas daļa, un šī ir beznosacījuma mīlestība, ko māte jūt un saņem atpakaļ. Es redzu, kā mainās sieviete, kļūstot par māti, viņa kļūst mīlošāka arī pret pārējo pasauli un citiem bērniem...»

Tagad, kad esat māmiņas, ar kādiem stereotipiem, problēmām esat saskārušās mūsu sabiedrībā?

Anna: «Vislielākais stereotips, ar kuru esmu saskārusies, ir, ka

māmiņa ar mazu bērnu ir kā nepilnvērtīgs sabiedrības loceklis!

Tā ir nelaimīga, neizgulējusies un tāpēc neapmierināta un sēž mājās ar 24/7 brēcošu mazuli un nekur neiet, jo visas viņas draudzenes viņu ir aizmirsušas. Vārdu sakot, ka bērns ir apgrūtinājums. Bet tagad, kad man ir sava pieredze, varu teikt, ka tā nav, bērns daudz māca, maina sievieti uz labo pusi, un jābūt elastīgai, lai apgūtu šīs mācības, bet sieviete, kļūstot par māti, nav norakstīta. Šā stereotipa dēļ jaunajiem vecākiem ar bērniem bieži vien ir grūti uzturēties sabiedrībā, publiskās vietās, jo bieži vien ir tā, ka tur jaunās ģimenes ar bērniem nemaz nav gaidītas...»

Linda: «Dažkārt apkārtējie

publiskās vietās izrāda, ka ir neapmierināti ar bērna skaļu runāšanos,

spēlēšanos un tamlīdzīgi. Man šādos brīžos ļoti gribas atgādināt, ka mēs pilnīgi visi esam bijuši mazi, esam raudājuši, ja nedabūjām kāroto, esam garlaikojušies garās rindās. Esmu dzirdējusi, ka jaunām māmiņām ir problēmas atgriezties darbā vai problēmas atrast darbu. Māmiņas statuss nozīmē arī daudz praktisku šķēršļu pārvarēšanu pilsētvidē, jau sākot ar ratu un mantu stiepšanu no sava dzīvokļa, beidzot ar ratu/bērnu celšanu sabiedriskajā transportā, ar ratiem neizbraucamos tuneļos, nepārdomātos veikalos, ēdināšanas iestādēs un tamlīdzīgi.

Laura: «Manuprāt, nav nekādu īpašu problēmu mūsdienu sabiedrībā, visur var tikt, visu var izdarīt, ja grib. Galvenais, lai būtu sapratne no apkārtējo cilvēku puses. Piemēram, ja sieviete ar diviem bērniem, ratiem un somām cenšas atvērt durvis un pa to laiku cilvēki iet iekšā un ārā, (komiski ne?), domājot, ka durvis tur viņiem. Lieliski var redzēt tos cilvēkus, kam pašiem ir bērni, - vienmēr palīdzēs, panāks pretī.»

Anete: «Domāju, ka būt par māmiņu mūsdienās kļūst arvien vieglāk – gan valsts, gan uzņēmēji ir sākuši domāt, lai Latvija kļūtu par ģimenēm draudzīgu valsti! Viegli ir uztaisīt nobrauktuvi ratiņiem, bet grūti ir mainīt stereotipisku domāšanu... Redzēju kā

māmiņa, gaidot garā rindā bankā, baroja ar krūti bērnu. Jāsaka, ka cilvēki diezgan skaļi pauda neapmierinātību.

Māmiņa piecēlās un aizgāja... Skumji!»

Kas, jūsuprāt, būtu darāms lietas labā?

Anete: «Svarīgākais ir mudināt cilvēkus kļūt izpalīdzīgākiem un laipnākiem pret māmiņām. Sabiedrības izglītošana ir ilgs process, bet ar informāciju, reklāmām mēs varam uzlabojumus panākt!»

Anna: « Jā, informējot! Es nedomāju, ka visi apzināti grib būt pret bērniem nedraudzīgi. Droši vien liela daļa iestāžu par to nekad nav aizdomājusies. Tāpēc arī mūsu Babyroom.lv mērķis nav cīnīties vai kādam kaut ko pierādīt, bet gan informēt, ka ir daudz jauno vecāku, kas grib dzīvot tikpat aktīvu dzīvi ar bērnu kā līdz šim. Mēs arī neuzskatām, ka pilnīgi visas iestādes būtu jāapmeklē ar bērniem. Tāpēc mēs izveidojām ģimenēm un bērniem draudzīgas vietas emblēmu, kuru piedāvāsim līmēt uz iestāžu durvīm, lai jaunie vecāki zina, kur viņi ar savu mazo atvasi ir gaidīti!»

Laura: «Pašvaldībai vajadzētu padomāt par tuneļiem Rīgas ielās, kuri, neskatoties uz sliežu esamību, ir praktiski neizbraucami, vienmēr ir jālūdz garāmgājēju palīdzība vai jānes pa trepēm rati pašai. Un, protams, iestādēm, veikaliem jādomā par uzbrauktuvēm un ratu drošām novietnēm, kur tos var pieslēgt. Pat bērnu veikali bieži vien ir pieejami pa trepēm, un māmiņas ar ratiem gluži vienkārši netiek iekšā...»

Linda: «Šajā ziņā valstij vēl ir daudz darba, sakārtojot likumdošanu, lai jaunajām māmiņām būtu vienlīdzīgas iespējas, lai nebūtu jāmaksā par bērnudārzu, lai atbalsts būtu arī studējošām māmiņām un lai tētiem būtu lielākas iespējas pieskatīt mazos. Cilvēku toleranci pret bērniem var vairot ar dažādu publisku un varbūt arī valstisku akciju starpniecību, tāpat ģimenēm draudzīgi uzņēmēji rāda labu piemēru un faktiski veido tolerantāku sabiedrību.

Mums jāmīl bērni sabiedrībā, jo viņi mācās un veido savu personību no apkārt redzētā,

savukārt mēs piedalāmies tās paaudzes veidošanā, kas veidos sabiedrību pēc 20 gadiem!"

Babyroom.lv ir četru māmiņu apvienība, kuru galvenais mērķis ir atbalstīt un sniegt pēc iespējas pilnīgāku informāciju topošajām, kā arī jaunajām māmiņām par to, kā pēc bērna ienākšanas ģimenē turpināt aktīvi un interesanti pavadīt laiku.

BABYROOM.LV - twitter.com/babyroom_lv un Facebookcom/babyroom.lv

Komentāri (159)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu