Gribu būt smuka jeb skaistuma etalona vergs? (24)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.flickr.com

«Skaista jūtos, kad esmu laimīga. Visa pamatā ir laimes sajūta, un to ir grūti izskaidrot, tā ir neprognozējama.» «Skaista jūtos pēc friziera apmeklējuma.» «Skaista esmu, kad jūtos mīlēta un kad pati mīlu, kad ir panākumi darbā.» «Skaista jutos, kad gaidīju meitiņu.» «Pēc vaksācijas vienmēr jūtos skaista un seksīga, taču tā drīzāk ir iekšēja sajūta.» Tādas ir dažas no atbildēm uz jautājumu, kas liek justies skaistai.

Par sieviešu atbildēm stiliste Maija Burjāne saka: «Katru dienu nevar justies skaists. Ja katru dienu centīsies būt perfekts, tad būs grūti sasniegt un paturēt gandarījuma sajūtu.» Stiliste norāda, ka vīrieša un sievietes uztverē skaistumam ir dažāda nozīme.

«Sievietei skaistums ceļ pašapziņu, vīrietim draud pārvērsties narcismā,» pārliecinājusies M. Burjāne.

Vēstures nasta

Laika gaitā sievietes skaistuma etalons ir mainījies. Joprojām ir tautas, kurām skaista sieviete nozīmē – apaļīga sieviete. «Daudzi ir kļuvuši par skaistuma etalona vergiem, tā ir vēstures nasta, kura cilvēkus padara slimus vārda tiešajā nozīmē. Tā radusies anoreksija un bulīmija. Pamatā sapratne par skaistumu rodas ģimenē, pozitīvs akcepts izskatam veidojas jau bērnībā. Skaistuma pašapziņu savai meitai var ieaudzināt tēvs. Ja viņš meitu sauks par savu mazo princesīti, tad viņa tā arī jutīsies. Viņa saņems augstu pašapziņas devu un savā pieaugušajā dzīvē meklēs vīrieti, kas viņai spēs nodrošināt līdzīgas sajūtas,» pauž M. Burjāne. «Kompleksus rada sabiedrība,» piekrīt psihoterapeite Antra Sloka. «Mazs bērns domā, ka ir skaists, līdz viņam kāds norāda, kas ir nesmuks. Ja zīdainim ļautu augt bez ietekmes par skaistuma etaloniem, viņš justos skaists visu laiku,» pārliecināta A.Sloka.

Forma un saturs

«Tā ir mijiedarbība,» uz jautājumu, vai skaistuma sajūta ir iekšēja vai sabiedrības diktēta, atbild psihoterapeite. Viņasprāt, cilvēks jūtas skaists, kad patīk pats sev. Tāds viņš kļūst, kad var būt patiess, kad var būt atvērts. «Uzdrīkstas būt pats,» atslēgas vārdus skaistuma formulai nosauc A. Sloka. Kad cilvēkam nav jāizliekas vai jātēlo loma, kura neatbilst viņa raksturam.

Skaistuma izpratne katram ir individuāla, vienam patīk sievietes bez grima, cits nevar iedomāties sev blakus partneri bez frizūras un augstpapēžu kurpēm, situāciju ieskicē A. Sloka. Ir slikti, ja cilvēks pats sevi ierobežo stereotipos par labu izskatu. Tas nozīmē, ka viņš izjauc harmoniju starp ārējo un garīgo skaistumu, pauž M. Burjāne. «Dažkārt kāda no jomām cilvēkā ņem virsroku. Cilvēks pievērš pārāk lielu uzmanību izskatam vai, gluži pretēji, nepievērš tam uzmanību,» novērojusi stiliste.

Ja forma un saturs ir līdzsvarā, tad cilvēks staro.

«Sieviete var aiziet uz veikalu, ģērbties sporta tērpā, bet visi apkārtējie tik un tā teiks, ka viņa ir skaista, jo viņa sevī atvērusi sirsnības, sievišķības un mīļuma avotu,» pārdomās dalās M. Burjāne.

Apalīšu problēma

Visbiežāk sievietes nejūtas skaistas, jo nespēj pieņemt savu izskatu, viņām gribas būt slaidākām, novērojusi M. Burjāne. Tieši šāds ir Sanitas stāsts. «Paskatos uz sevi spogulī un sev riebjos,» tā par savu izskatu saka Sanita. Aptuveni simts kilogramu lielais svars apgrūtina jaunās sievietes dzīvi tik ļoti, ka viņa būtu gatava ļauties operācijai – kuņģa samazināšanai. «Pati saviem spēkiem to nespēju,» atzīst sieviete. «Nu saņemies taču! Tu to vari!» šādu ieteikumu Sanita saņem ik reizi, kad uztic kādam savu stāstu par lieko svaru.

«Es visu labi saprotu, bet nevaru saņemties,» atzīst Sanita. Šādiem cilvēkiem ir nepieciešams neliels grūdiens no malas, padomu sniedz stiliste. «Veiksmes formula nav auguma formas ar izmēriem – 90-60-90. Vai jūs domājat, ka sievietes ar šādiem auguma izmēriem ir laimīgākas? Tas tā nav. Tas ir stereotips, kas jālauž. Tāpat kā psihoterapeiti māca, ka ir jāstrādā ar savām problēmām, arī es varu teikt to pašu. Jāmācās sevi saprast,» iesaka stiliste.

Modeles – apģērba «pakaramie»

«Neviens no maniem paziņām nekad uz jautājumu, kā jāizskatās tavai ideālajai sievietei, nenosauc kādas modeles vārdu – drīzāk kādu aktrisi, dziedātāju, kurai nemaz nav modeles augums. Manuprāt, modele ir tērpu demonstrētāja – viņa ir staigājošs «pakaramais»,» prāto sieviete. To saprast aicina M. Burjāne. «Vispirms ir jāpieņem savs augums tāds, kāds tas ir šodien. Ir jāveido garderobe jau šodien tāda, kādu tu to vēlies.

Ir aplami prātot par to, cik labi jutīsies un izskatīsies, kad nometīsi piecus kilogramus.

Kad zemapziņā dosi sev signālu, ka esi skaista, kilogrami sāks zust paši, jo zudīs trauksme. Apaļīgums izveidojas no aizsardzības blokiem. Jānojauc savā galvā robežas, ko uzspiedusi sabiedrība,» pirmo soli ceļā uz notievēšanu nosauc M. Burjāne.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu