Noziedzība policijā skaidrojama ar zemajām algām un vājo kontroli (115)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vairāk nekā gadu pēc Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas, kurā vainojami četri policisti, nomainījušies gan iekšlietu ministrs, gan Valsts policijas (VP) priekšnieks un, par spīti tā laika solījumiem, pēdējā pusgadā vien sāktas jau vismaz trīs ar organizēto noziedzību saistītas krimināllietas, kurās kā apsūdzētie figurē gana augsta ranga policijas darbinieki, otrdien raksta laikraksts «Diena».

«Dienas» aptaujātās iekšlietu jomas amatpersonas un eksperti pašreizējo situāciju policijā gan vērtēja pretrunīgi – no vienas puses, atzina, ka situācija nav spīdoša, bet, no otras puses, norādīja, ka policistu-noziedznieku pieķeršana ir ārkārtēji gadījumi un neliecina par visaptverošu tendenci.

Arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) laikrakstam uzsvēra, ka noziedzība policijā noteikti neesot sistēmiska problēma, tomēr pie reizes atzina, ka to nesen esot pārrunājis ar Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroju (KNAB) un Drošības policijas (DP) vadību, un šobrīd arī tiekot strādāts pie VP Iekšējās drošības biroja kapacitātes uzlabošanas.

2011.gada nogalē KNAB kopā ar Valsts ieņēmumu dienestu (VID) Daugavpilī kāda uzņēmuma teritorijā atklāja kontrabandas cigarešu noliktavu. Dažas dienas vēlāk kādā Rīgas kafejnīcā tika aizturēts uzņēmuma valdes loceklis, kad viņš tikās ar VP Rīgas reģiona Kriminālpolicijas nodaļas priekšnieku Viktoru Montiku. Arī Montiks tika aizturēts aizdomās par kontrabandas piesegšanu – pie viņa tika atrasti vairāk kā 10 000 latu skaidrā naudā.

Vēlāk, šā gada aprīlī, tika sākts kriminālprocess par autozagļu grupējuma organizēšanu, kurā tika aizturētas 12 personas, tostarp «vidēja ranga VP reģionālās pārvaldes darbinieks, kurš bija minētā nozieguma galvenais organizētājs», toreiz ziņoja pati policija.

Tagad izrādījies, ka arī vienā no pēdējā laika visskaļākajiem kriminālprocesiem iejaukti, iespējams, korumpēti policisti. Raidījums «Nekā personīga» ziņo, ka pirms dažām nedēļām KNAB īstenotā uzņēmēja Bislana Abdulmuslimova un viņa holdinga darbinieka, bijušā Latgales reģiona policijas priekšnieku Imanta Bekeša iztaujāšana bijusi saistīta ar kādu spirta rūpnīcu Daugavpilī, ko pēc Ekonomikas policijas sāktā kriminālprocesa par nelegālu spirta tirdzniecību pērn slēdza. Rūpnīcas īpašnieks Dauts Barkins esot vērsies pie Abdulmuslimova, lūdzot viņam panākt kriminālprocesa izbeigšanu. Viņš, savukārt, par to esot lūdzis parūpēties Bekešu, norādīja raidījums.

Turklāt izrādījies, ka Barkins ir fiktīvs Daugavpils policijas iecirkņa darbinieks – saņēmis no policijas algu, ko nodevis kādam citam, bet reāli uz darbu nav nācis. Tādēļ KNAB par viņa piesegšanu aizdomās tur VP Latgales reģiona pārvaldes personāldaļas vadītāju Gunāru Zvīguli. Pati VP disciplinārlietu ierosinājusi arī pret Daugavpils policijas iecirkņa priekšnieku Māri Nikolajenko.

VP priekšnieks Ints Ķuzis «Dienai» apstiprināja, ka Nikolajenko šobrīd bez algas atstādināts no pienākumu pildīšanas un, visticamāk, viņam no amata nāksies šķirties. Augstākas Latgales policijas vadības virzienā Ķuzis kritikas šautras gan nemeta, norādot, ka Latgales reģionālās pārvaldes vadība ir nomainījusies jau pēc fiktīvā policista iekārtošanas darbā. Pats VP Latgales reģiona pārvaldes priekšnieks Juris Pastars no komentāriem laikrakstam atteicās.

Jautāts, vai visi minētie gadījumi neparāda satraucošu tendenci, Ķuzis «Dienai» atzina, ka «ir skaidrs, kādā stāvoklī šobrīd ir policijas materiāltehniskais nodrošinājums, un mēs nekad neesam nolieguši, ka ir policisti, kas izvēlēsies rīkoties pretēji likumā noteiktajam», tomēr uzreiz steidza uzsvērt, ka sliktie policisti «noteikti nav visaptveroša tendence».

Arī DP, kas atbild par drošības situāciju valstī, kaut uzsvēra, ka «šie gadījumi ir ārkārtēji», «Dienai» atzina, ka «tie parāda, ka jautājums par personāldrošību ir aktuāls un pašai policijai ir jāatbrīvojas no negodprātīgiem policistiem, jādomā par cilvēku motivēšanu, lai atturētu no šādām prettiesiskām darbībām».

Savukārt bijušais VP šefs Aldis Lieljuksis bija kritiskāks. «Salīdzinot ar manu jaunību, padomju laikiem, šobrīd ierindas policistam, kurš nodarbojas ar operatīvo darbību, ir ļoti liels patstāvības līmenis, un jebkurš priekšnieks, kas augstāks par tiešo priekšnieku, viņu kontrolēt var tikai ļoti nosacīti. Policista darbs ir cieši saistīts ar noziedzīgo pasauli, kur apgrozās liela nauda, viņš visu laiku staigā pa naža asmeni, un var rasties kārdinājums no asmens nokāpt nepareizajā pusē. Tādēļ ir jāveic virkne pasākumu, jāpalielina policistiem algas, uzturdevas, jo citādi kļūst tikai sliktāk, kā jau paši redzat,» viņš teica, atgādinot, ka krīzes laikā policistu algas tika samazinātas gandrīz uz pusi.

Kozlovskis gan «Dienai» uzsvēra, ka policistu algas no nākamā gada beidzot tikšot palielinātas, tomēr konkrētu pieauguma apjomu izvairījās nosaukt.

Komentāri (115)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu