Kaņepes un zāli pārvērš par papīru (74)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

«Banāli, bet mans sauklis uzņēmējdarbībā ir «Love what you do, do what you love»*,» tā par savu darbošanos papīra ražošanā saka SIA «Bungala» radošā direktore Sabīne Koklačova (25 gadi). Viņas vadītajā uzņēmumā papīru izgatavo ne tikai no svaigas zāles un salmiem, bet arī kaņepēm.

Sabīne intervijā portālam TVNET stāsta, ka ideja par papīra ražošanu viņai radusies pirms diviem gadiem.

Viss aizsācies mazā bēniņu dzīvoklītī, kas pēc viņas mēģinājumiem izgatavot papīru no dažādiem dabas materiāliem bija pilns ar dažādām pļavas zāļu buntītēm.

Kāpēc tieši papīra radīšana? Sabīne pamato – papīru var izmantot ļoti daudzveidīgi, taču parasti tas ir balts un neinteresants.

Turklāt, papētot šo nozari ne tikai Latvijā un Eiropā, bet arī pasaulē, viņa secināja, ka rokas lējumu papīra tirgū ir daudz iespēju.

To sapratusi, viņa sāka meklēt tehniskos risinājumus. Laba sadarbība Sabīnei izveidojās ar līdzīgi domājošo Māri Popovu, kurš arī eksperimentēja ar papīra izgatavošanu.

Sabīne ir aktīva videi draudzīgo lietu atbalstītāja, un arī tāpēc viņai patīk strādāt ar dažādiem dabas materiāliem.

Tā izskatās tīra, pārstrādāta zāle. To vāra 8-10 stundas, pēc tam liek lielā smalcinātājā, šķiedrotājā, kur masa kļūst viendabīga
Tā izskatās tīra, pārstrādāta zāle. To vāra 8-10 stundas, pēc tam liek lielā smalcinātājā, šķiedrotājā, kur masa kļūst viendabīga Foto: TVNET
Papīrs ir pilnīgi dabīgs. To var aprakt piemājas dobē, un nekas nenotiks.

Zāli savam papīram Sabīne iepērk no Latvijas zemniekiem. Lai izdotos labs papīrs, vajadzīga diezgan lekna zāle bez lieliem stiebriem. Lai papīrs būtu izturīgāks, zālei tiek pievienots arī nedaudz makulatūras.

Par grūtāko savā uzņēmējas pieredzē Sabīne uzskata sākumu, kad bija sarežģīti saprast, kas ir jādara un bez kā var iztikt. Kad tas izkristalizējies, darbošanās kļuvusi vienkāršāka.

Zāles masu gandrīz diennakti žāvē uz lielām koka paletēm. Te redzams, kā top vizītkartes lieluma papīra loksne. Lai no zaļas zāles radītu papīru, vajadzīga aptuveni nedēļa
Zāles masu gandrīz diennakti žāvē uz lielām koka paletēm. Te redzams, kā top vizītkartes lieluma papīra loksne. Lai no zaļas zāles radītu papīru, vajadzīga aptuveni nedēļa Foto: TVNET

«Bungala» ražotne atrodas aptuveni 40 kilometru attālumā no Rīgas, bet uzņēmuma birojs ierīkots Andrejostas biznesa inkubatorā «Creative Andrejsala». Tas nozīmē, ka firma saņem Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras finansiālu atbalstu telpu īrei, mārketinga kampaņām, jaunu produktu izstrādei un citiem procesiem. Tāpat notiek aktīva sadarbība ar citiem inkubatora uzņēmumiem.

Sabīne vērtē, ka valsts atbalsts ir ļoti nozīmīgs.

Bez valsts atbalsta idejas realizācijai vajadzētu daudz vairāk laika.

Par veiksmīgu Sabīne uzskata arī sadarbību ar Rīgas Ekonomikas Augstskolas biznesa laboratoriju, kur viņi pavadīja pirmo gadu.

«Tas bija vitāli svarīgi, jo man bija radoša ideja, taču nebija ne jausmas, vai kādam manu papīru vispār vajadzēs.»

Pašu radītajā papīrā var iestrādāt arī mīļotā dāvātās rozes
Pašu radītajā papīrā var iestrādāt arī mīļotā dāvātās rozes Foto: TVNET

Taču viņas bažas izrādījās veltīgas. Latvijas iedzīvotāji atzinīgi novērtējuši uzņēmumā ražoto papīru.

Runājot par esošajiem un potenciālajiem pircējiem, Sabīne saredz divas auditorijas. Pirmie ir cilvēki, kuriem ļoti tuvas ir dabīgo produktu idejas. Bet otri ir korporatīvie klienti, kuri novērtē papīra īpašo kvalitāti, unikalitāti un radīšanas procesu.

Patlaban vairums «Bungala» papīra pircēji ir Latvijas iedzīvotāji, taču Sabīne plāno attīstīt arī eksportu, piemēram, uz Skandināvijas valstīm un Vāciju. Pagaidām šai jomā ir tikai iestrādes.

Jaunā uzņēmēja atzīst, ka

latviešiem patīk ierausties katram savā stūrītī,

taču kopumā sadarbību ar citiem latviešu uzņēmējiem viņa vērtē kā veiksmīgu. Esot tikai jāmāk atrast kopēju valodu. Arī inkubatorā strādājošie esot atsaucīgi, gatavi sadarboties un attīstīt kopējas idejas. «Nav tik slikti.»

Reiz “Bungala” papīrā jaunzēlandieši vēlējušies iestrādāt sava futbola laukuma zāli
Reiz “Bungala” papīrā jaunzēlandieši vēlējušies iestrādāt sava futbola laukuma zāli Foto: TVNET

Lai gan «Bungala» dabīgajam papīram jākonkurē ar visiem pārējiem pasaules papīriem, tomēr Sabīne izpētījusi, ka kopumā paštaisītā papīra tirgū nav daudz spēlētāju. Tādu neesot arī Latvijā.

Taču lielākā konkurence nāk no Āzijas valstīm, kur papīru ražo daudz lielākos apjomos un par citām cenām.

Nākotnē uzņēmums iecerējis sadarboties ar citiem Latvijas ražotājiem un tipogrāfijām.

Patlaban «ejošākie» produkti ir aploksnes, ko cilvēki labprāt izmanto, lai pasniegtu cits citam naudas dāvanas un kartiņas. Tāpat uzņēmumā bez papīra loksnēm top dažādas kartītes, tūtas, maisiņi.

Dabīgais papīrs var būt gan raupjš kā maiss, gan koķetīgs kā mežģīnes, gan visdažādāko krāsu toņu un biezuma
Dabīgais papīrs var būt gan raupjš kā maiss, gan koķetīgs kā mežģīnes, gan visdažādāko krāsu toņu un biezuma Foto: TVNET

Sabīne pabeigusi Banku augstskolu, tomēr šīs studijas nav mazinājušas viņas radošo garu un domu lidojumu mākslas un dizaina pasaulē. Viņa nevar iedomāties, ka varētu augu dienu pavadīt darbā bankā. Intervijas laikā Sabīne vairākkārt akcentē, ka tagadējā nodarbošanās ir sirdslieta, ko viņa mīl.

Dzīve ir pārāk īsa, lai darītu lietas, kas nepatīk.

Tādēļ viņa nolēmusi radīt savu biznesu un nodarboties ar papīra ražošanu, kas viņai patīk. Sarunās ar nozares pārstāvjiem viņa gūst apliecinājumu tam, ka izvēlējusies pareizo ceļu.

«Svarīgi, lai darbs patīk. Ja tā ir, durvis paveras viena pēc otras. Satieku īstos cilvēkus, esmu īstajā vietā un laikā. Viss saliekas kopā pareizā puzlē.»

Sabīnes darbošanos atbalsta arī draugi un ģimene, piemēram, tētis palīdzējis iekārtot jaunās biroja telpas.

Sabīnei pašai vislabāk patīk no svaigas zāles radīts papīrs. To ieliekot velosipēda priekšējā grozā, zāles smarža izplatās pa tuvējo apkārtni un ir tik patīkami braukt!

Arī portāls TVNET novēl jaunajai uzņēmējai izdošanos!

P.S. Šis materiāls tapis jaunās portāla TVNET rakstu sērijas «Vērtīga pieredze» ietvaros. Šai stāstu sērijā rakstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un turpina attīstību.

Ar šiem rakstiem TVNET vēlas atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav maksājis. Un ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to tikai priecāsimies!

Ja arī tev zināms kāds Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi zinas@financenet.lv!

Komentāri (74)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu