Aerodium: Vēja tunelis Šanhajā nav Kazahstānai domātais (44)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ar vēja tuneļu ražotāja "Aerodium" īpašniekiem saistīta uzņēmuma "Wind Tunnel Technologies" būvētais vēja tunelis uzņēmumam no Kazahstānas nav izvietots Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē "World Expo", sacīja "Aerodium" valdes priekšsēdētājs Ivars Beitāns, komentējot presē izskanējušo informāciju, ka "Aerodium" izstādē "Expo" novietojis Kazahstānas uzņēmumam būvētu gaisa tuneli.

Video vairs nav pieejams. Video vairs nav pieejams.

Viņš klāstīja, ka "Wind Tunnel Technologies" noslēdza līgumu par vertikālā vēja tuneļa piegādi ar uzņēmumu no Kazahstānas, taču neuzcēla to līgumā noteiktajā termiņā, jo prioritāte bija darbs pie Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē "World Expo".

"Atzīstam, ka tunelis Kazahstānā nav uzcelts līgumā noteiktajā termiņā, jo, sākot darbu pie "Expo" projekta, vajadzēja izdarīt izvēli - atteikties no "Expo", kā dēļ Latvijai būtu ārpolitisks skandāls un sabojātas attiecības ar Ķīnu, vai kavēt līguma izpildi starp diviem privātiem uzņēmumiem, apzinoties, ka maksāsim soda procentus par līgumā noteikto iekārtu piegādes kavēšanu," viņš paskaidroja.

Beitāns pastāstīja, ka tika pasūtīti divi ventilatoru komplekti, taču pirmais gatavais tika aizsūtīts uz Šanhaju, nevis Kazahstānu, tādējādi prioritāte bija Latvijas valstij. Par radušos situāciju pirms "Expo" līguma noslēgšanas tika informēta arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA) un Ekonomikas ministrija.

Vēja tunelis Latvijas paviljonā Šanhajas Expo
Vēja tunelis Latvijas paviljonā Šanhajas Expo Foto: TVNET

Tāpat "Aerodium" valdes priekšsēdētājs informēja, ka Kazahstānas tunelis ir izstrādes procesā. Taču kavēšanās ir notikusi abu pušu vainas dēļ. "Kā piemēru varu minēt to, ka Kazahstānas pārstāvji joprojām nav iesnieguši ģeodēziskās izpētes datus, bez kuriem nevar pabeigt konstrukcijas rasējuma un pamatu izstrādi. Pašlaik joprojām notiek aktīva komunikācija ar uzņēmuma pārstāvjiem par iespējamo situācijas risinājumu," teica Beitāns.

Viņš arī uzsvēra, ka abi projekti ir būtiski atšķirīgi - Latvijas paviljonā izstādē "Expo" demonstrētais vertikālā vēja tunelis ir konceptuāli jauns vertikālā vēja tuneļa piemērs pasaulē. Latvijas paviljons izstādē ir ēka ar visām saimnieciskajām un sabiedriskajām telpām, tostarp dušām, tualetēm, transformatoru, serveru un sabiedriskās ēdināšanas telpām, automatizētu tuneļa vadības un dzesēšanas sistēmu, klientu filmēšanas sistēmu un citiem īpaši veidotiem tehnoloģiskiem risinājumiem.

Savukārt ar uzņēmumu no Kazahstānas tika noslēgts līgums par recirkulārā tuneļa izbūvi, kas ir visvienkāršākais slēgtā tipa tunelis, bez pamatu izbūves, elektrības pieslēguma, fasādes sienām un iekšējās apdares, interneta tehnoloģiju sistēmas, klientu filmēšanas sistēmas, tuneļa uzturēšanas, apkopes un citiem saistītiem darbiem, sacīja Beitāns.

"Esam neizpratnē, kāpēc situācija starp diviem privātiem uzņēmumiem, kuru sadarbību regulē savstarpēji noslēgtais līgums, tiek atspoguļota kā politisks skandāls, ietverot nepatiesus apgalvojumus," viņš pauda.

Krievu prese izplata "nepatiesus apgalvojumus"?

Ceturtdien laikraksts "Telegraf" vēstīja, ka "Aerodium" izstādē "Expo 2010" izvietojis Kazahstānas klientam "Korona 005" paredzētu gaisa tuneli, par kura izvietošanu pie tirdzniecības centra Kazahstānā uzņēmums jau pārskaitījis 1,2 miljonus eiro (843,3 tūkstošus latu).

"Wind Tunnel Technologies" pieder trim Latvijas privātpersonām - Ivaram Beitānam, Didzim Piļānam un Uldim Baumanim.

Latvijas paviljons starptautiskajā izstādē "World Expo" Šanhajā tika atklāts 26.maijā ar premjera Valda Dombrovska lidojumu "Aerodium" vēja tunelī.

Latvijas paviljons arī ikvienam izstādes apmeklētājam piedāvā izmēģināt Latvijā radīto jauno vertikālā vēja tuneļa veidu, kas tapis "Aerodium". Izstādes laikā viesiem ir iespēja arī piedalīties interaktīvā spēlē, pēc kuras var izmēģināt lidošanu vēja tunelī. Plānots, ka ik dienu tunelī lidos 200 cilvēku.

Izstādi Šanhajā atklāja 1.maijā, un tā norisināsies līdz 31.oktobrim.

Komentāri (44)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu