Iesniegs sūdzību par «Krājbankas» administratora pārkāpumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izdevniecības «Žurnāls Santa» līdzīpašniece Santa Anča iesniegs sūdzību Ģenerālprokuratūrā par maksātnespējīgas AS «Latvijas Krājbanka» administratora SIA «KPMG Baltics» iespējamo pretlikumīgo rīcību, izpaužot personas sensitīvo informāciju bez attiecīgās personas piekrišanas un bez tiesas vai tiesneša lēmuma, informēja izdevniecības advokāts Aldis Gobzems.

Atbilstoši Kredītiestāžu likumam maksātnespējas administratoram ir pienākums sagatavot kreditoru sarakstu, taču vienlaikus šā saraksta sagatavošanā iegūtos datus administrators nav tiesīgs nodot trešajām personām bez pašas personas piekrišanas vai bez īpaša tiesneša lēmuma, kāds konkrētajā gadījumā nav pieņemts, skaidroja Gobzems.

Sūdzību Ģenerālprokuratūrai, tostarp arī Valsts datu inspekcijai un tiesībsargam, ir paredzēts iesniegt šodien.

Kā apliecināja prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga, iesniegums Ģenerālprokuratūrā šodien ir saņemts un tiks lemts par tālāko virzību.

«Faktiski, publiskojot personas sensitīvos datus, kā arī informāciju par personas mantisko stāvokli bez atļaujas un tiesas lēmuma, ir pārkāpta virkne normatīvo aktu, gan Kredītiestāžu likums, gan Fizisko personu datu aizsardzības likums, Krimināllikums un citi, kas nekādā veidā nav pieļaujams. Turklāt maksātnespējas administrators varēja izvairīties no šādu datu izpaušanas. Attiecīgi Anča ir sagatavojusi iesniegumu Ģenerālprokuratūrai ar lūgumu sākt kriminālprocesu pret maksātnespējīgās »Latvijas Krājbankas« administratoru »KPMG Baltics« un pilnvaroto pārstāvi Jāni Ozoliņu par pārkāpumiem fiziskās personas datu izpaušanā,» skaidro Gobzems.

Jau ziņots, ka par «Latvijas Krājbankas» administratoru «KPMG Baltics» Rīgas apgabaltiesā ir saņemta virkne sūdzību, līdz ar to maksātnespējas procesa ietvaros tiesa nespēja izskatīt iesniegtās sūdzības vienas sēdes laikā.

Piektdien, 20.aprīlī, tiesas sēdi apjomīgo sūdzību dēļ nācās pārtraukt. Šodien plkst.11 Rīgas apgabaltiesa turpina izskatīt sūdzības par Latvijas Krājbankas maksātnespējas administratora darbību un lemt par bankas bankrota procedūras sākšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu