Šoferi autobusā drīkst klausīties radio ziņas, dziesmas - nē (380)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Bez licences sabiedriskā transporta šoferi var klausīties radio ziņas, bet mūzikas laikā radio aparāts ir jāizslēdz, apliecināja Latvijas Izpildītāju un producentu apvienībā (LaIPA) un autortiesību aģentūrā AKKA/LAA.

Bez maksas var klausīties arī raidījumus, tostarp Latvijas Radio, kas veido daudz raidījumu par aktualitātēm sabiedrībā. Taču, ja raidījums satur mūziku, radioaparāts jāizslēdz.

«Ja mēs tehniski pieejam Autortiesību likuma nosacījumiem, tad, jā, mūzika ir jāslēdz ārā, ja par to nav samaksāts, bet raidījumus, kur runā, diskutē, apspriež, informē, var klausīties, jo LaiPA neadministrē raidorganizāciju tiesības. LaIPa iesaistās tikai tajā gadījumā, ja tiek izmantotas fonogrammas, un mēs nekad neesam diskutējuši par raidījumu klausīšanos,» sacīja LaIPA izpilddirektore Ieva Platpere.

Arī AKKA/LAA Muzikālo darbu nodaļas vadītāja Ināra Dombrovska apliecināja: «Licence nepieciešama, ja raidprogrammā ir iekļauts muzikāls darbs. Ja kāds klausās sabiedriskā vietā ziņas, licenci nevajag. Ziņas nav aizsargātas ar autortiesībām, bet, protams, tas ir ļoti sarežģīti, visu laiku ieslēdzot un izslēdzot programmu.»

Daudzi šoferi un arī raidorganizāciju pārstāvji ir pauduši sašutumu, ka bez licences nevar klausīties radio, savukārt autortiesību pārstāvji uzsver, ka mūzikas izpildītājiem ir tiesības saņemt atlīdzību par mūzikas atskaņošanu sabiedriskā vietā.

Abu autortiesību pārstāvji uzskata, ka pašlaik diskusija par licenci, lai klausītos radio publiskā vietā, kļuvusi smieklīga, jo no šoferiem pieprasītās summas nav lielas.

«Visa šī ažiotāža, kas ir sacelta, ir smieklīga, ja mēs paskatāmies uz tām summām, ko tiesību īpašnieki par sava īpašuma izmantošanu lūdz samaksāt – tas ir lats gadā. No šā aspekta liekas netaisna sabiedrības kūdīšana ar šo ziņu publicēšanu pret tiesību īpašniekiem,» uzskata LaIPA pārstāve.

Viņa pastāstīja, ka LaIPA saņēmusi iesniegumus no veikaliem un kafejnīcām, ka tur «ieslēdzam radio tikai uz ziņu laiku». Šādā gadījumā visa atbildība esot uzņēmējam, ja viņš tiks pieķerts, ka radio aparāts bijis ieslēgts arī mūzikas laikā.

Komentāri (380)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu