Maijā atkal pieaudzis parlamentāriešu atalgojums (233)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Maijā atkal krietni palielinājies tautas kalpu algu apmērs, vairāk nekā trešdaļai deputātu saņemot atalgojumu, kas lielāks par pusotru tūkstoti latu.

Pelna komisijas sēdēs

Saeimas mājaslapā publiskotā informācija liecina, ka mēnešos, kuri pilnībā iekļaujas kādā darba sesijā un līdz ar to ir pilni ar dažādu komisiju un apakškomisiju sēžu norisi, teju divas reizes pieaug turīgāko tautas kalpu skaits.

Šā gada janvārī alga virs 1500 latiem pirms nodokļu samaksas bija 23 tautas kalpiem, februārī un martā šis skaits bija teju divas reizes lielāks - 43 deputāti. Aprīlī, kad atkal bija sesiju starplaiks, turīgāko parlamentāriešu loks saruka līdz 22 tautas priekšstāvjiem, taču maijā šo deputātu skaits atkal ir sasniedzis 37.

Tradicionāli arī maijā lielākās algas bijušas Saeimas prezidija locekļiem.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Karina Pētersone (LPP/LC) nopelnījusi 2384 latus, savukārt parlamenta spīkers Gundars Daudze (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) - 2264 latus. Nedaudz mazāk - 2213 latu - bijis Saeimas sekretāram Dzintaram Rasnačam ("Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK), bet 2083 lati - otrai Saeimas priekšsēdētāja biedrei Solvitai Āboltiņai ("Jaunais laiks", JL).

Turīgāko deputātu piecnieku ar 1938 latu bruto ieņēmumiem noslēdz Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas priekšsēdētājs Andris Bērziņš (ZZS) un tikai par diviem latiem mazāk aprēķināts atlikušajam prezidija loceklim - Saeimas sekretāra biedram Andrejam Klementjevam ("Saskaņas centrs", SC).

Savukārt JL Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniecei Silvai Bendrātei atalgojums bijis 1911 latu, bet ZZS frakcijas priekšsēdētājam Augustam Brigmanim - 1868 lati.

Baltijas lietu apakškomisijas priekšsēdētājai un Baltijas Asamblejas Latvijas delegācijas vadītājai Ērikai Zommerei (Tautas partija) alga bijusi 1860 latu, par diviem latiem mazāk - viņas partijas biedram un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājam Ventam Armandam Krauklim, bet vēl par diviem latiem mazāk - JL frakcijas līderim Dzintaram Zaķim.

Vēl trim deputātiem atalgojums bijis lielāks par 1700 latiem, bet septiņiem - par 1600 latiem. Virs pusotra tūkstoša latu ieņēmumi, bet ne vairāk kā 1585 lati bijuši 16 deputātiem. Turpretī visiem pārējiem - vairāk nekā 60 - tautas priekšstāvjiem bruto atalgojums bijis amplitūdā no 1000 līdz 1500 latiem.

Mazāk par tūkstoša latu ieņēmumiem bijis vienīgi Leopoldam Ozoliņam (ZZS), kuram ilgstoši ir slimības lapa, viņa frakcijas biedram Vilnim Edvīnam Bresim, kuram aprēķināta alga vien 883 latu apmērā, kā arī Aleksandram Golubovam (SC), kurš maija vidū negaidīti aizgāja mūžībā.

Deputātu algām tērē 144 tūkstošus mēnesī

Kopumā deputātu bruto algas maijā prasījušas 144,2 tūkstošus latu no Saeimas budžeta, kas ir par aptuveni 7,6 tūkstošiem latu vairāk nekā iepriekšējā mēnesī.

Deputātu amatalgas un piemaksas līdz šim piecos mēnešos parlamentam izmaksājušas teju 715,4 tūkstošus latu.

Bruto algā Saeimas deputātiem tiek iekļauta amatalga 986 latu apmērā, kuru samazina tikai gadījumos, ja iknedēļas plenārsēdes kavētas bez attaisnojuma, kā arī alga ietver piemaksas par darbu prezidijā, kādā amatā frakcijā, komisijā vai apakškomisijā. Atalgojumā tiek aprēķināta arī samaksa par deputātu ikdienas darbu komisijās, kas ir atkarīga no komisiju un apakškomisiju sēžu apmeklējuma.

Papildus nauda par dzīvokļa īri

Bez amatalgas un piemaksām deputāti ik mēnesi vēl var saņemt arī mitekļa īres, transporta un sakaru izdevumu kompensācijas, kā arī reprezentācijas naudu, kas var palielināt katra deputāta mēneša ieņēmumus no 135 līdz pat 756 latiem.

Savukārt šīs kompensācijas un reprezentācijas naudas šā gada četros mēnešos izmaksājušas aptuveni 178 tūkstošus latu.

Deputātu algām un kompensācijām gadā aiziet  vairāk nekā 2 miljoni

Jau vēstīts, ka pērn reprezentācijas naudas un dažādo ar deputāta darbu saistīto izdevumu kompensācijas no Saeimas budžeta prasījušas teju 576 tūkstošus latu, bet bruto algas - vairāk nekā 1,82 miljonus latu. Līdz ar to gan algas pirms nodokļu samaksas, gan šīs kompensācijas 2009.gadā izmaksājušas nedaudz vairāk kā 2,4 miljonus latu.

Ziņots arī, ka Saeima 10.decembrī vienprātīgi nolēma saglabāt parlamentāriešiem 2010.gadā līdzšinējo atalgojumu un piemaksu apmēru.

Tautas priekšstāvji pērn divas reizes lēma par savu amatalgu samazinājumu, nosakot to apmēru par piekto daļu mazāku, nekā tas bija 2008.gadā. Vasarā un rudens sākumā tika samazinātas arī kompensācijas un piemaksas par darbu komisijās. Līdz ar to arī patlaban Saeimas deputāti pamatalgā mēnesī saņem 986 latus pirms nodokļu samaksas.

2008.gadā un 2009.gada pirmajos mēnešos vidēji viena mēneša bruto atalgojumi no parlamenta budžeta prasīja aptuveni 178 tūkstošus latu. Pēc lēmuma samazināt deputātu amatalgas par 15%, kā arī liegt apmaksāt dalību vairāk nekā divās apakškomisijās kopš marta vidēji mēnesī atalgojumiem tiek tērēti aptuveni 157 tūkstoši latu. Savukārt pēc 1.jūlija noteiktie pasākumi samazinājuši ikmēneša atalgojuma izdevumus līdz vidēji 136 tūkstošiem latu.

Komentāri (233)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu