Ūdenī svinīgi nolaiž trešo no jaunajiem patruļkuģiem - «Viesīte» (5)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Rīgā trešdien svinīgi ūdenī nolaists un vārds dots vienam no jaunajiem patruļkuģiem «Viesīte». Aģentūra BNS novēroja, ka uz svinīgo ceremoniju bija pulcējušies vairāki simti cilvēku – «Rīgas kuģu būvētavas» strādnieki, augstas amatpersonas un ārvalstu vēstniecību pārstāvji.

Ar svinīgajām runām uzstājās Valsts prezidents Andris Bērziņš, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un citas amatpersonas. Valsts prezidents uzrunā pauda prieku, ka «ir radīts kaut kas jauns Latvijā», un viņš neizslēdza, ka kuģis varētu būt gatavs iesaistīties arī vietās, kurās nevalda miers.

Savukārt aizsardzības ministrs novēlēja, lai Latvijas armija turpinātu veidoties, balstoties uz pašmāju industrijas ražojumiem. Pēc uzrunām ne tik vienkāršā kuģa nolaišana nedaudz aizkavējās, taču beigās ar milzīga celtņa palīdzību to veiksmīgi nosēdināja uz ūdens.

Īsi pēc tam gan notika neliels starpgadījums, ka brāzmainais vējš sagāza pie dokiem uzslieto uzkodām paredzēto telti. Par laimi, neviens cilvēks necieta un uzkodas palika neskartas.

«Viesīte» ir pirmais pilnīgi Latvijā būvētais karakuģis un trešais no kopumā pieciem šādiem patruļkuģiem, ko Jūras spēku flotile saņems līdz 2014.gadam.

Patruļkuģis būs 25 metrus garš un 13 metru plats. Tas attīstīs 20 mezglu ātrumu, un to apkalpos astoņu jūrnieku komanda. Kuģa būvniecību plānots pabeigt 2012.gada augustā.

Patruļkuģu būve norisinās saskaņā ar Aizsardzības ministrijas (AM) un «Rīgas kuģu būvētavas» krasta apsardzes patruļkuģu būves un piegādes līgumu, kas noslēgts 2007.gada 21.decembrī. Līgums paredz, ka visus piecus kuģus AM plāno saņemt līdz 2014. gadam.

Patruļkuģiem doti nosaukumi «Skrunda», «Cēsis», «Viesīte», «Jelgava» un «Rēzekne», kas ir nozīmīgākās Brīvības cīņu norises vietas Latvijas vēsturiskajos reģionos. Līdz šim Aizsardzības ministrija bija saņēmusi kuģus «Skrunda» un «Cēsis».

Kuģi tiek izmantoti ne tikai militārām vajadzībām, bet arī civiliem mērķiem – cilvēku meklēšanai un glābšanai jūrā. Divkorpusu patruļkuģis var veikt patrulēšanas un glābšanas darbus, to var aprīkot arī ar naftas seku likvidācijas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām, tādējādi pilnveidojot un apgūstot jaunas valsts aizsardzībai un starptautiskajai drošībai nepieciešamās spējas.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu