Vielmaiņas ātrums – vai tas ir vienīgais liekā svara vaininieks? (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Vienkāršiem vārdiem runājot, vielmaiņas ātrums ir ātrums, ar kādu organisms patērē enerģiju (dedzina kalorijas), lai uzturētu organisma funkcionēšanu.

Apgalvojums - jo lēnāka vielmaiņa, jo grūtāk noturēt veselīgu ķermeņa svaru, ir patiess. Tomēr vainot vielmaiņu svara problēmās nebūs pareizi - kopumā ir ļoti maz cilvēku ar lēnu vielmaiņu. Patiesībā cilvēkiem ar lieko svaru vielmaiņa bieži vien ir ātrāka nekā cilvēkiem ar normālu svaru, jo katrs ķermeņa svara kilograms patērē enerģiju - jo lielāks cilvēka svars, jo vairāk enerģijas nepieciešams.

Svarīgākais vielmaiņas ātrumu ietekmējošais faktors ir cilvēka ķermeņa uzbūve - tauku un muskuļu šūnām nepieciešamais enerģijas daudzums ievērojami atšķiras - muskuļu masas pieaugums vielmaiņu paātrinās daudz spēcīgāk nekā tauku masas pieaugums. Kā miera stāvoklī, tā arī fiziskas slodzes laikā.

Ātrāka vai lēnāka vielmaiņa cilvēkam ir iedzimta. Taču dzīves laikā to var paātrināt vai palēnināt - šīs izmaiņas būs atkarīgas no cilvēka dzīvesveida, fiziskās aktivitātes, ēšanas paradumiem. Ar fiziskas aktivitātes samazināšanos un muskuļu masas samazināšanos arī vielmaiņa dzīves laikā palēninās. Cilvēkam ar nepietiekamu fizisku slodzi pēc 30 gadu vecuma vielmaiņa sāk ar katru gadu palēnināties, kas izraisa svara pieaugumu, neskatoties uz to, ka uzņemtās pārtikas daudzums nav palielinājies.

Vielmaiņu palēnina arī ekstrēmas diētas - uzņemto kaloriju daudzuma strauja samazināšana liek organismam taupīt enerģiju, samazinot enerģijas (kaloriju) patēriņu.

Secinājums - vielmaiņas ātrums dažādiem cilvēkiem tik tiešām atšķiras. Cilvēkam ar lēnu vielmaiņu būs grūtāk noturēt veselīgu ķermeņa svaru vai to samazināt. Tomēr vielmaiņas ātrums nav nemainīgs. Mainot savu dzīvesveidu un ēšanas paradumus, ietekmēsi arī vielmaiņas ātrumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu