Azerbaidžānā aizturētas 22 personas par sadarbošanos ar Irānu (3)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Azerbaidžānā aizturētas 22 personas aizdomās par uzbrukumu ASV un Izraēlas vēstniecībām Baku plānošanu Irānas uzdevumā, trešdien paziņoja Azerbaidžānas Valsts drošības ministrija.

«Valsts drošības ministrija aizturējusi 22 Azerbaidžānas pilsoņus par sadarbošanos ar Irānas Revolucionāro gvardi,» ministrija informēja.

«Pēc Revolucionārās gvardes pavēles, viņiem bija jāsarīko terorakti pret ASV, Izraēlas un citu Rietumvalstu vēstniecībām un vēstniecību darbiniekiem,» paziņoja Azerbaidžānas Valsts drošības ministrija.

Ministrija skaidroja, ka aizdomās turētos Irānas militāro spēku elites vienība rekrutēja no 1999.gada un militārās nometnēs Irānā apmācīja viņus par ieroču izmantošanu un spiegošanas tehnikām, lai viņi būtu spējīgi savākt informāciju par ārvalstu vēstniecībām, organizācijām un kompānijām Azerbaidžānā un sarīkot pret tām vērstus uzbrukumus.

«Aizturēšanas laikā tika atrasti šaujamieroči, kasetnes, sprāgstvielas un spiegošanas aprīkojums,» teikts ministrijas paziņojumā, kurā nav atklāts, kad notika aizturēšana.

Aizturētajiem izvirzītas apsūdzības par valsts nodevību, kā arī ieroču un sprāgstvielu iegādāšanos un glabāšanu.

Ministrija klāstīja, ka Revolūcijas gvardes amatpersona Akbars Pakravešs izsniedzis azerbaidžāņu rekrūšiem aprīkojumu un naudu. Lai neradītu aizdomas, viņš ar viņiem tikās Sīrijas galvaspilsētā Damaskā un Krievijas galvaspilsētā Maskavā.

«Azerbaidžāņi sāka spiegot diplomātiskajās misijās, uzņēmumos un sabiedriskajās organizācijās, tostarp ebreju centrā »Sohnut«, ASV ātrās ēdināšanas restorānā, Lielbritānijas naftas kompānijas »BP« pārstāvniecībā Azerbaidžānā un citos objektos Baku,» norādīja Azerbaidžānas Valsts drošības ministrija.

Visas apsūdzības gan noliedza viena no aizturētajiem brālis Nijazi Kerimovs no Nardarānas pilsētas, kas tiek uzskatīts par vienu no islāmistu aktīvistu centriem Azerbaidžānā. Kerimovs uzstāja, ka apsūdzības pret viņa brāli ir nepamatotas un safabricētas.

Saspīlējums starp islāmisko Irānu un galvenokārt musulmaņu apdzīvoto Azerbaidžānu, kas gan oficiāli ir sekulāra valsts, pēdējo mēnešu laikā ir pieaudzis. Pēdējos mēnešos Baku ir aizturējusi vairākas personas aizdomās par uzbrukumu plānošanu, saistot viņus ar Teherānu.

Irānu ir saniknojušas Azerbaidžānas labās attiecības ar Izraēlu un ziņas, ka Baku no Izraēlas iegādājusies ieročus simtiem miljonu ASV dolāru vērtībā.

Teherāna pagājušajā mēnesī apsūdzēja Azerbaidžānu par strādāšanu Izraēlas spiegu dienestu labā un palīdzības sniegšanu slepkavām, kas pēdējo gadu laikā nogalinājušas vairākus Irānas kodolzinātniekus. Baku apsūdzības noliedza, saucot tās par apmelojumiem.

Šonedēļ abas kaimiņvalstis gan mēģināja spert soli uz attiecību uzlabošanu, kad Teherānu vizītē apmeklēja Azerbaidžānas aizsardzības ministrs Safars Abijevs.

«Esam pārliecināti, ka mūsu brālis un kaimiņš Azerbaidžāna neradīs mums problēmas,» Irānas valsts ziņu aģentūra IRNA citēja valsts prezidenta Mahmuda Ahmadinedžada teikto pirmdien pēc tikšanās ar Abijevu, kas arī tika citēts sakām, ka «uzskatām Irānu par draugu un brāli».

Abu valstu attiecības sarežģī lielā azerbaidžāņu etniskā minoritāte Irānā, kas daudzreiz pārsniedz Azerbaidžānas 9,2 miljonus iedzīvotāju.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu