Viss par krāsojamām tapetēm

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: «Laimīgā māja»

Psihologi garastāvokļa uzlabošanai iesaka regulāri dzīvoklī pārvietot mēbeles un vispār atjaunināt telpu iekšējo noformējumu. Bet ko darīt, ja nopietniem pārveidojumiem nav ne laika, ne spēka? Ar sienām šo jautājumu atrisināt ir diezgan vienkārši. Uzlīmējiet uz tām krāsojamās tapetes!

Ko zina ierindas pircējs par krāsojamām tapetēm? No tehnoloģijas viedokļa tās visbiežāk ir balts uzputotais vinils (polivinilhlorīds PVH), kurš uzsmērēts uz papīra vai flizelīna pamata. Bet no mākslinieciskā noformējuma viedokļa – tapetes ar virsmas īpašību (faktūras) bagātīgu izvēli, kura domāta, lai nokrāsotu vēlamajā krāsā (turklāt to var darīt vairākkārt).

Papīri ir dažādi

Uzputotais vinils uz papīra pamatnes ir viens no izplatītākajiem krāsojamo tapešu paveidiem. Papīrs, kuru izmanto to izgatavošanai, parasti ir 1,5–2 reizes biezāks nekā parastajām. Tas nozīmē, ka tās ir grūtāk saskrāpēt vai saplēst darba gaitā.

Cits paveids – tā saucamās rupjšķiedras divslāņu tapetes. Šajā gadījumā starp divām papīra kārtām sapresē koksnes šķiedru (skaidas), no kuru izmēra ir atkarīgs virsmas reljefs (raupjš vai smalks). Materiāls neprasa ideālu sienu sagatavošanu un pat neļauj izplesties plānajām plaisām, tādēļ labi der dzīvokļu apdarēm un jaunceltnēm.

Krāsojamās tapetes, kuras veidotas no papīra, ir lētākas nekā flizelīna tapetes. Un tomēr daudzi uzņēmumi dod priekšroku tieši flizelīnam. Kāpēc?

Piegriešanas un šūšanas kursi

Flizelīnam – neaustam materiālam, kurš sastāv no sapresētas celulozes šķiedrām, kam pievienota sintētika, piemīt daudz labu īpašību. Tas ir noturīgs, viegls un tajā pašā laikā izturīgs materiāls, kurš galvenokārt spēj izturēt lielāku slodzi un nesaplīst salīdzinājumā ar papīru. Tas «elpo», samirkstot nepiebriest, bet izžūstot nenosēžas atšķirībā no papīra tapetēm. Turklāt flizelīna tapetes nosedz sienās mazās plaisas. Uztriepjot uzputoto vinilu uz flizelīna plātnes, iegūst krāsojamās tapetes ar dažādu faktūru. Strādāt ar tām ir ļoti ērti, jo smērēt ar līmi vajag nevis pašu plātni, kā tas ir gadījumā ar papīru, bet sienu. Iznākumā rodas mazāk netīrības, bet telpas līmēšanas process notiek daudz ātrāk.

Noausts no... stikla

Šo sienas klājuma paveidu sauc par stikla tapetēm, kas patiesībā nav pareizi. Materiālu izgatavo no stikla šķiedras ar aušanas paņēmienu. Tātad pēc būtības tas ir audums. Tas nozīmē, ka pareizāk šīs tapetes būtu saukt par stikla šķiedras, stikla auduma vai izgatavotām no stikla šķiedras.

Šīs tapetes ir izturīgākas nekā tapetes ar vinila klājumu (gan plēšot, gan mehāniski iedarbojoties). Tapešu plātne nedeformējas nedz līmējot, nedz lietošanas laikā, turklāt tā stiegro sienu.

Agrāk tapetes no stikla šķiedras pirka galvenokārt birojiem. Tas, protams, ir skaidrs: klājums patiešām ir ilgmūžīgs un izturīgs, kā arī nedegošs. Tomēr agrāk šis tapešu paveids nelutināja ar faktūras daudzveidību. Pārsvarā piedāvāja „«ūku pinumu», «diagonāles» vai «rombus». Pēdējā laikā parādījušās mākslinieciskās sērijas.

Stikla auduma klājumu var, nenoņemot iepriekšējo tonējošo slāni, 10–15 reizes apstrādāt ar ūdens izkliedes (dispersijas) vai akrila krāsām. Tās klājas tik cieši, ka tapetes kļūst burtiski viengabalainas, cietas un izturīgas. Līmējot šādas tapetes, līmi klāj uz iepriekš izlīdzinātas sienas.

Vienīgais pareizais risinājums

Krāsojamās tapetes neprasa kaut kā īpaši sagatavot sienas. Virsmai vajag būt tīrai, sausai un izturīgai. Nelīdzenumi jānoņem. Krāsotās sienas vajag nomazgāt un apstrādāt ar smilšpapīru, lai uzlabotu līmes pielipšanas spējas. Uz porainas virsmas jāuzliek gruntējums.

Ļoti svarīga ir pareiza līmes izvēle. Jo lielāks ir tapešu blīvums, jo tās smagākas. Līdz ar to līmes sastāvam jābūt daudz plastiskākam. Pārdošanā pašlaik ir īpašie līmes paveidi vinila tapetēm, kuras veidotas uz flizelīna bāzes, kā arī tapetēm no stiklašķiedras. Tieši no tā, cik ļoti tas jums der, ir atkarīgs, piemēram, tas, vai neatlipināsies tapetes no sienas pēc pārziemošanas neapkurināmā vasarnīcā, sezonas temperatūras maiņas rezultātā utt. Zinātāji iesaka izmantot līmi no tā paša uzņēmuma, kurš ražojis tapetes.

Kā jau runājām, klājot stikla šķiedras tapetes un uz fizelīna bāzes veidotos klājumus, ar līmi smērē sienu, bet pēc tam pie tām pielipina klājumus. Papīra tapetes līmē kā parasti, smērē līmi tieši uz tapetes.

Krāsošanas nianses

Sakarā ar tapešu krāsošanu rodas daudz jautājumu. Uz dažiem no tiem mēs pacentīsimies atbildēt.

• Vai noteikti ir jākrāso tapetes? Tā kā lielākā daļa tapešu ir baltas, atstāt tās tādas pašas nav pārāk praktiski. Tās ātrāk nosmērēsies, kā arī būs labāk redzami krēslu muguriņu nospiedumi, mājas dzīvnieku nagu, asu priekšmetu pēdas utt., jo uzputotā vinila klājums ir reljefs. To var viegli sabojāt. Krāsa it kā cementē virsmu, padarot to izturīgāku un pagarinot tapešu kalpošanas ilgumu. • Kādas krāsas jāizmanto? Reljefotās vinila tapešu ražotāji iesaka krāsot ar ūdens izkliedējošajām, ūdens emulsijas vai akrila krāsām, kuras nesabojā vinila virsmu. • Ar kādiem instrumentiem vislabāk krāsot? Vienmērīgai visas sienas apdarei lietderīgi lietot mīkstu veltnīti. Šādā gadījumā krāsa piepildīs visus virsmas nelīdzenumus un iegūs viendabīgu krāsu. Ja paņemsiet cietāku veltni, tas aizkrāsos tikai faktūras izvirzītās virsmas detaļas, bet padziļinājumi paliks neaizkrāsoti, tā visa rezultātā jūs iegūsiet virsmu ar «noberzuma» efektu. Turklāt mākslinieciskie noformētāji bieži paši gatavo veltnīšus, ar kuriem nokrāso tikai daļu faktūras, radot vajadzīgo iznākumu. Vispār apdares tehnoloģija ir atkarīga no mākslinieciskās ieceres.• Cik reižu drīkst pārkrāsot tapetes? Ražotāji parasti nosauc 7–8 ciklus, bet daži to paceļ līdz 15. Lai kā arī būtu, pārāk aizrauties ar šo procesu nevajadzētu. Katrs nākamais krāsas slānis nolīdzina reljefa virsmu. Tā ka nevajadzētu pārspīlēt. Svarīgi arī tas, kā tieši krāsot. Jo var taču pieliet faktūru jau ar vienu reizi, tad pārkrāsot vairs nebūs ko – reljefs piepildīsies, un sīkās detaļas vienkārši pazudīs. Un nākamajā krāsojumā tapetes izskatīsies pārāk neizteiksmīgas.

***Krāsojot tapetes, ir jāievēro daži noteikumi. Nedrīkst pārtraukt darbu, nokrāsojot pusi sienas. Ja turpināsiet to pabeigt, teiksim, nākamajā dienā, robeža noteikti būs saskatāma. Labāk nokrāsot, piemēram, līdz stūrim, bet pēc tam iztaisīt pārtraukumu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu