Pieaudzis bojā gājušo velobraucēju skaits

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēdējā laikā būtiski pieaudzis cietušo velobraucēju skaits - šoziem jau pieci bojā gājuši riteņbraucēji.

Kā norāda Valsts policijas (VP) pārstāve Lita Juberte, analizējot statistiku, kas ilustrē pēdējo divarpus mēnešu situāciju uz ceļiem saistībā ar velobraucējiem, jāsecina, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu cietušo un bojāgājušo velosipēdistu skaits ir ievērojami pieaudzis. 2010./2011. gada ziemā šajā periodā bojā nebija gājis neviens velobraucējs, bet 2011./2012. gadā bojā gājuši jau pieci velobraucēji. Tāpat par 25% pieaudzis ceļu satiksmes negadījumu skaits, kuros iesaistīti velosipēdisti, un par 30,7% audzis arī ievainoto velosipēdistu skaits.

Februāris vēl nav pusē, taču bojā gājuši jau divi velosipēdisti. Aizvakar, 13. februārī, Preiļu pagastā ap pulksten 19:42 autoceļa Viļāni – Preiļi – Špoģi otrajā kilometrā tika notriekts 1978. gadā dzimis velosipēdists, kurš notikuma vietā nomira. Autovadītājs pēc negadījuma notikuma vietu atstāja. Vēl viens velobraucējs gāja boja 7. februārī - ap pulksten 18:50 Balvu novada Kubulu pagastā uz autoceļa Balvi – Kuprava automašīna uzbrauca pretī braucošam velosipēdam, kurš bija iebraucis pretējā braucamās daļas pusē. 1975. gadā dzimušais velosipēdists negadījuma vietā nomira.

Ziemas laika apstākļos velobraucēju ir mazāk, taču drošības prasības ir striktākas un iespējamība iekļūt ceļu satiksmes negadījumā ir lielāka.

Kā biežākos iemeslus ceļu satiksmes negadījumiem, kuros iesaistīti velobraucēji, VP Prevencijas pārvaldes Metodiskās vadības nodaļas priekšnieks Andris Pāže min neuzmanību jeb manevru veikšanu, nepārliecinoties par satiksmes drošību, tāpat arī drošības prasību neievērošanu attiecībā uz diennakts tumšo laiku, pārvietošanos pa nepareizo brauktuves pusi un alkohola reibumu.

Savukārt SIA »Velokurjers» direktors Oļegs Stoļarovs-Zariņš, kurš pats ir ilggadējs velobraucējs gan vasaras, gan ziemas apstākļos, norāda, ka, ievērojot drošības noteikumus, velosipēdistu ceļu satiksmes negadījumu risku iespējams būtiski samazināt.

«Pirmkārt, tāpat kā automašīnu, arī velosipēdu ziemas laikā vajadzētu aprīkot ar ziemas riepām, taču, ja to nevar nodrošināt, braukšanai piemērotas ir arī tās riepas, kas vasaras laikā paredzētas braukšanai pa smiltīm. Otrkārt, lai izvairītos no slīdēšanas, no riepām vajadzētu izlaist nedaudz gaisa – divu atmosfēru vietā atstāt vienu, līdz ar to slīd mazāk.»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu