LIC mediķus nevar bīdīt kā šaha figūriņas

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starp Veselības ministriju (VM) un Latvijas Infektoloģijas centru turpinās sarunas par centra gaidāmo reorganizāciju. Lai arī VM valsts sekretārs Rinalds Muciņš šo piektdien plašsaziņas līdzekļiem uzskaitīja ieguvumus pacientiem, mediķi norādīja, ka viņu kolektīvs izveidojies 40 gadu laikā, tāpēc speciālistus nevar bīdīt kā šaha figūriņas, vēstīja LNT raidījums «Tautas balss».

Jau vēstīts, ka Latvijas Infektoloģijas centru (LIC) plāno reorganizēt līdz 2012.gada 1.aprīlim, nododot infekciju slimību ārstēšanu Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai, bet sabiedrības veselības un epidemioloģiskās drošības jomas funkcijas – jaunai, veselības ministra padotībā esošai tiešās pārvaldes iestādei Slimību kontroles centram.

VM vēlas pārmaiņas

Šo piektdien preses konferencē LIC mediķi, klātesot VM valsts sekretāram Rinaldam Muciņam, diskutēja par gaidāmo centra reorganizāciju.

Muciņš žurnālistiem joprojām uzsvēra, ka pārmaiņas LIC nāks par labu sabiedrībai un mediķiem no tā sliktuma nebūs, vēstīja «Tautas balss». Galvenie ieguvumi būšot veselības un profilakses darbs, jo jaunās institūcijas pienākumos būs gādāt, lai cilvēks nenokļūst slimnīcā.

«Otrs ieguvums ir tas, ka pacientu ārstēšana ir jākoncentrē slimnīcās, līdz ar to šie palīgdienesti visi ir vienoti. Tāpēc jau valdība 2004.gadā bija pieņēmusi lēmumu, ka infekciju slimību ārstēšana jāsavieno ar citu slimnīcu un citām slimnīcas funkcijām. Līdz ar to šie ieguvumi pacientam ir plašāka diagnostika un plašāka slimību ārstēšana,» argumentēja Muciņš.

LIC reorganizāciju uzskata par neloģisku

Lai gan Muciņš uzsvēra, ka starp VM un LIC notiek dialogs, tas preses konferencē pārvērties par savstarpēju konfliktu.

«Neviens privāts uzņēmums neuzturēs ļoti nopietnus kaut kādus laboratoros izmeklējumus uz kaut kādām īpašām slimībām. Kur tad tev valsts apmaksās, ja tev nebūs infekcijas diagnoze?! (..) Tā ir zināma lieta, to mums nepierādīs! Mēs jau te neesam tāpēc, ka paliksim bez darba vai nabaga tarbu kārsim sev kaklā. Tas jau vienkārši nekādai loģikai nepakļaujas,» pauda viedokli LIC arodorganizācijas priekšsēdētāja Ilze Bērziņa.

LIC mediķi nav ierēdnīši, kurus pabīdīt kā šaha figūras

Savukārt profesors Pauls Pumpēns savos izteikumos bija vēl kritiskāk noskaņots, norādot, ka žurnālisti varbūt tic Muciņam, bet viņš pats gan ne.

«Viņiem [VM] cilvēki ir šaha figūriņas, kurus var pabīdīt pa kreisi, pa labi un tad apsolīt, ka nekas jau nemainīsies, mēs jums garantējam. Atvainojiet, cienītais kungs, es jums vienkārši neticu! Viss, ko jūs runājat, ir tāda nomierināšana, jo cilvēki nav šaha figūriņas. Tas ir kolektīvs, vēsturiski izveidojies 40 gadu laikā, sākot ar akadēmiķi Bļugeru un profesori Vīksni. Tie ir patiešām unikāli cilvēki, tie nav ierēdnīši, ko jūs varat pamainīt un nekas nemainīsies jūsu ministrijā!» sacīja Pumpēns.

Kā informēja raidījums, valdībai vēl jāpieņem galīgais lēmums saistībā ar VM priekšlikumu par LIC reorganizāciju – vai to atbalstīt, vai tomēr noraidīt. Centra darbinieki gan uzsvēruši, ka cīnīsies līdz pēdējam, lai to nepieļautu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu