Ķīnas armija šauj uz tibetiešu demonstrantiem, vienu nogalinot

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Ķīnas armija pirmdien atklāja uguni uz vairākiem tūkstošiem tibetiešu demonstrantu Sičuaņas provincē valsts dienvidrietumos, nogalinot vienu un ievainojot apmēram 30 demonstrantus, paziņoja Londonā bāzētā Tibetas pašnoteikšanās tiesību aizstāvju organizācija «Free Tibet».

Organizācija pa elektronisko pastu paziņoja, ka vairāki tūkstoši tibetiešu sapulcējās ielu krustojumā Luhuo pilsētā apmēram 590 kilometrus uz rietumiem no Sičuaņas provinces galvaspilsētas Čendu un devās gājienā uz vietējās pašvaldības ēku, kur drošības spēki dienas vidū atklāja uguni uz viņiem.

Demonstranti protestēja pret to, ka pirmdien vairāki tibetieši tika aizturēti saistībā ar skrejlapu izplatīšanu, kurās bija lozungs «Tibetai vajadzīga brīvība». Viņi arī paziņoja, ka arvien vairāk tibetiešu ir gatavi protestēt aizdedzinoties.

Ķīnā pagājušajā gadā ir notikuši 16 tibetiešu aizdedzināšanās gadījumi, šādi protestējot pret budistu reliģijas apspiešanu Ķīnā.

Ķīna ir paziņojusi, ka atbildība par aizdedzināšanos vilni jāuzņemas dalailamam, kas 1959.gadā pēc neveiksmīgas sacelšanās pret Ķīnas komunistu režīmu aizbēga no Tibetas uz Indiju. Ķīna uzstāj, ka tā neliedzot tibetiešiem praktizēt reliģiskos rituālus.

Ķīna ir okupējusi Tibetu kopš 1951.gada un daudzkārt apsūdzēta centienos izskaust tibetiešu kultūru, īstenojot politiskas un reliģiskas represijas, kā arī veicinot ķīniešu migrāciju uz Tibetu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu