Valsts vizītē Latvijā ierodas Tadžikistānas prezidents

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Šodien valsts vizītē Latvijā ierodas Tadžikistānas prezidents Emomali Rahmons, informēja Latvijas Prezidenta preses dienestā.

Oficiālā Rahmona sagaidīšanas ceremonija pie Rīgas pils notiks plkst.10, un tā tiks translēta Latvijas Televīzijā. Vēlāk Tadžikistānas prezidents Rīgas pils Ģerboņu zālē parakstīsies viesu grāmatā.

Rīta pusē plkst.10.20 Rīgas pils Zelta zālē sāksies Valsts prezidenta Valda Zatlera tikšanās ar Tadžikistānas prezidentu. Plkst.11.40 Rīgas pils salonā tiks parakstīti starpvaldību līgumi - līgums par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem, kā arī nolīgums par gaisa satiksmi. Tāpat tiks parakstīts abu valstu ārlietu ministriju sadarbības protokols.

Ap pusdienas laiku plkst.11.55 Rīgas pilī notiks abu prezidentu kopīga preses konference. Pēc tās plkst.12.35 prezidenti dosies nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa.

Abi prezidenti plkst.13.30 teiks arī uzrunas Latvijas-Tadžikistānas biznesa foruma atklāšanā. Ar uzrunām uzstāsies arī Latvijas ekonomikas ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) un Tadžikistānas enerģētikas ministra pirmais vietnieks Muhidinovs Pulovs.

Forumā plānots parakstīt Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras un Tadžikistānas Tirdzniecības un rūpniecības palātas vienošanos par sadarbību. Tā paredz abpusēju informācijas apmaiņu par valstu ekonomisko situāciju, uzņēmējdarbību regulējošiem likumdošanas aktiem, uzņēmēju piedalīšanās veicināšanu izstādēs un uzņēmēju delegāciju apmaiņas organizēšanu.

Forumā plānojuši piedalīties vairāk nekā 20 Tadžikistānas uzņēmumu pārstāvji un vairāk nekā 70 Latvijas uzņēmēji.

Rahmona vizītē iekļauts arī Okupācijas muzeja apmeklējums.

Tāpat Tadžikistānas prezidentam paredzēta arī tikšanās ar Saeimas priekšsēdētāju Gundaru Daudzi (ZZS) un darba pusdienas ar Ministru prezidentu Ivaru Godmani (LPP/LC). Savukārt Zatlers ar kundzi Lilitu Zatleri šovakar Melngalvju namā par godu viesim rīko oficiālās valsts vakariņas.

Rahmonu vizītē pavada 63 cilvēku liela delegācija.

Latvijas un Tadžikistānas diplomātiskās attiecības dibinātas 1994.gada 11.maijā. Latvija un Tadžikistāna uztur diplomātisko sadarbību galvenokārt starptautiskajās organizācijās. Tadžikistāna vēl nav nozīmējusi savu diplomātisko pārstāvi Latvijā, savukārt 2007.gada aprīlī Tadžikistānā akreditējās Latvijas vēstnieks Igors Apokins, kura rezidences vieta ir Taškentā, Uzbekistānā.

Ekonomiskā sadarbība ar Tadžikistānu līdz šim nav bijusi ļoti aktīva, tādēļ Tadžikistāna ir uzskatāma par Latvijas uzņēmējiem vēl neapgūtu, taču interesantu tirgu. Gan Latvija, gan Tadžikistāna ir paudušas vēlmi ciešāk attīstīt un veicināt ekonomisko sadarbību.

Par nozīmīgām sadarbības nozarēm ir uzskatāmas tādas jomas kā rūpniecība, enerģētika, tūrisms, lauksaimniecība, celtniecība, transports un loģistika, banku, apdrošināšanas un citu finanšu pakalpojumu jomas. Par ļoti svarīgu un perspektīvu tiek uzskatīts Tadžikistānas hidroenerģijas potenciāls, kurā tiek piedāvātas plašas iespējas kopīgiem projektiem.

Latvijas vēsturē šī būs pirmā Tadžikistānas prezidenta vizīte.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu