Tēvs bez mātes ziņas aizvilina uz Angliju mazo meitu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pērnā gada decembra beigās Sandas bijušais vīrs izvedis no Latvijas uz Lielbritāniju viņu kopīgo sešus gadus veco meitu. Par to māte uzzinājusi tikai tās dienas vakarā, kad meita tika aizvesta uz ārvalsti. Tēvs iepriekš teicis, ka ar bērnu ies uz kino, un pēc tam solījis piezvanīt. Šobrīd sieviete vērsusies Anglijas tiesā ar lūgumu palīdzēt atgūt meitu, tā otrdien informēja LNT raidījums «Tautas balss».

Māte nodibina jaunas attiecības

Pirms kāda laika Sanda iesniedza laulības šķiršanas prasību. Bijušais vīrs strādā ārzemēs - Anglijā, bet viņa pati ar meitu dzīvo Latvijā. Sandas jaunajās attiecībās nesen piedzima dēls.

Lai arī viņa neliedza bijušajam vīram tikties ar abu kopīgo sešus gadus veco meitu Juzefu, acīmredzot vīrietis nav spējis pieņemt jauno situāciju un nolēmis atriebties, aizvedot sev līdzi bērnu.

«Viņš 14.decembrī paņēma manu meitu, kura pie tam bija apslimusi, un es nelabprāt gribēju viņu dot, bet tomēr ar visām zālēm, drēbēm, lai būtu silti un labi, iedevu,» raidījumam «Tautas balss» pastāstīja Sanda. Tēvs solījis meitu atvest mājās pēc dažām dienām.

Tad, kad tuvojās noteiktais laiks, bijušais vīrs Sandai atsūtījis īsziņu, ka abi ar meitu ies uz kino un lai viņam nezvana, jo pats piezvanīšot. Tas darījis Sandu aizdomīgu, jo iepriekšējās dienas viņš neko nebija stāstījis par saviem dienas plāniem.

Pienāca vakars, kad pati Sanda zvanīja, lai uzzinātu, kad meita būs mājās. «Pašā vēlā vakarā izdevās viņu sazvanīt, tad viņš arī pateica, ka ir Anglijā,» sacīja Sanda.

Bērnam Anglijā sameklē latviski runājošu auklīti

Patlaban jau pagājis mēnesis, kopš māte meitu nav redzējusi. Meitas istabā stāv neizsaiņotas Ziemassvētku dāvanas.

Sanda zināja teikt: «Viņš tur strādā. Juzefa angļu valodu nezina. Sākumā viņš viņu atstāja tur kaut kādā dienas centrā. Tagad viņš ir atradis auklīti, kas meitu pieskata un runā latviski.» Pirmās dienas sievieti pārņēmusi histērija, taču mazais dēliņš Ričards liekot viņai saņemties.

«Viņam neder māte-raudātāja, es to loģiski saprotu,» sacīja māte. Tomēr vakaros, kad mazulis jau aizmidzis un viņa ieiet meitas istabā, viņu pārņem depresīvas domas, jo esot sajūta, ka viņa meitu vairs nekad neredzēs.

Iepriekš lūgta palīdzība bāriņtiesai

Kā noskaidroja «Tautas balss», Sanda kādu laiku pirms notikušā bija lūgusi Cēsu novada bāriņtiesai izskatīt iespēju un noteikt atsevišķu bērna aizgādību, kamēr notiek šķiršanās process ar vīru. Sanda jau pirms pusgada esot saņēmusi draudus, ka tēvs aizvedīs meitu sev līdz.

Tolaik bāriņtiesa neesot Sandas paustās bažas uzskatījusi par pamatotām. Pie tam tēvs bāriņtiesas sēdē esot teicis, ka neplāno meitu vest prom bez mātes ziņas. Bāriņtiesas pārstāve Sanda Upmale stāstīja, ka neesot bijušas pamatotas aizdomas, lai sasauktu ārkārtas sēdi un lemtu par bērna aizgādību.

Bāriņtiesa: Tā ir tēva bezatbildība

Upmale māti raksturoja kā labu un jauku cilvēku, kuras rīcībā pārkāpumi nav saskatīti - viņa darījusi no savas puses visu, lai meita ar tēvu saglabātu attiecības. «Tā ir tēva bezatbildība, un tagad viss tiek darīts, lai atgrieztu,» apgalvoja Upmale.

Sanda jau esot vērsusies Anglijas tiesā, lai panāktu meitas atgriešanos Latvijā. Viņai ir cerības, ka tas notiks pēc pāris mēnešiem.

Tikmēr Tieslietu ministrijas pārstāvis Agris Skudra raidījumā atzina, ka pēdējos gados pieaugusi beztiesiska bērnu izvešana no Latvijas: 2008.gadā - 17 lietas, 2009.gadā - 25, savukārt 2010. un arī 2011.gadā - jau 37 lietas. Šogad pirmajās nedēļās jau reģistrētas 3 šādas lietas.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu