Kā izvēlēties apavus skriešanai? (20)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: flickr Photostream

Kvalitatīvam treniņam ir nepieciešami arī kvalitatīvi apavi, ja vien netrenējamies plikām kājām. Pēc kādiem kritērijiem izvēlēties apavus, kas skrienot nevis traucēs, bet palīdzēs?

Nesteidzies ar savu izvēli! Izsver visus faktorus un pirms pirkšanas pārliecinies, ka jūties maksimāli ērti! Nekautrējies un paskraidi pa veikalu, lai pārliecinātos, ka tieši šie ir īstie apavi! Un galvenais - izvēlies apavus, kas paredzēti tieši skriešanai!

1. Elastība. Skriešanas apaviem jābūt elastīgiem, lai pēda var brīvi kustēties. Materiālam, no kura veidota apavu augšdaļa, jāļauj pēdai elpot, t.i., jābūt tādai, lai kājas svīstu minimāli. Tam ieteicami kokvilnas vai ādas apavi.

2. Svars. Skriešanas apaviem ir jābūt maksimāli viegliem.

3. Zole. Atkarībā no virsmas, pa kuru tiks skriets, jāizvēlas zoles reljefs. Skriešanai brīvā dabā ieteicams maksimāli liels zoles reljefs, savukārt, skrienot pa līdzenu virsmu, zole var būt gandrīz gluda. Amortizatori, ja tādi zolei ir, absorbē triecienus un samazina spiedienu uz pēdu skriešanas laikā.

4. Izmērs. Skrienot kāja kļūst nedaudz lielāka, kas notiek asinsrites aktivizēšanās dēļ, tādēļ, izvēloties un mērot apavus, ieteicams to darīt dienas beigās, kad kājas ir vairāk nogurušas un kļuvušas nedaudz lielākas kā no rīta. Mērot apavus, uzvelc tādas zeķes, ar kurām skrien. Nepaļaujies uz to, ka skriešanas apavi ienēsāsies, kļūs ērtāki vai lielāki - pērc tikai perfekti piemērota izmēra apavus.

5. Pēdas izliekums. Atkarībā no pēdas augstuma jāizvēlas arī apavu iekšpuses pēdas izliekums. Plakanas pēdas īpašniekiem jāizvēlas apavi ar izteiktu paaugstinājumu pēdas iekšējā malā. Ja pēda ir ļoti augsta, jāizvēlas apavi ar īpaši mīkstu apavu pēdas daļu. Ja pēda ir vidēji augsta (normāla), tad vislabākais variants būs apavi ar vidēju pacēlumu un vidēji mīksti apavu pēdas daļā. Pēdas augstumu var noteikt, apskatot slapjas pēdas nospiedumu uz grīdas. Ja nospiedumā redzama visa pēda - pēda ir plakana. Ja nospiedumā ir redzama tikai pēdas ārējā puse, tad pēdai ir augsts pacēlums (šādu pēdu īpašniekiem ikdienas apavu zole pirmām kārtām nonēsājas pēdas ārpusē). Ja nospiedums ir proporcionāls - pēda ir normāla.

6. Pirksti. Pievērs uzmanību, kā apavos jūtas kāju pirksti. Skriešanas apavos ir jāvar kāju pirkstus brīvi kustināt.

7. Papēdis. Savukārt papēdim apavos jābūt stingri fiksētam. Tas nedrīkst slidināties pa apavu iekšpusi.

8. Izskats. Šis ir faktors, kuram ir jāpievērš vismazākā uzmanība. Pēdu veselību un skriešanas kvalitāti apavu krāsa un citas vizuālās iezīmes neietekmē.

Komentāri (20)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu