Dalbiņam un Jaundžeikaram neesot viedokļa par KNAB priekšnieka kandidātiem (22)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Saeimas deputātiem, kuri ir Nacionālas drošības padomes (NDP) locekļi, šobrīd neesot viedokļa par valdības izvirzītajiem Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienesta (KNAB) priekšnieka amata pretendentiem.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas priekšsēdētājs Juris Dalbiņš (TP), kurš saskaņā ar likumu ir NDP loceklis, vēl neesot saņēmis abu amata kandidātu CV.

"Pagaidām zinu tikai to, ko esmu redzējis masu medijos. Lai varētu sniegt komentārus, jāiepazīstas ar materiāliem. Vēl neesmu saņēmis materiālus, kas tiks skatīti NDP sēdē," sacīja politiķis, norādot, ka abiem kandidātiem ir pozitīvas iezīmes, bet ir arī lietas, par kurām Dalbiņš gribētu abiem kandidātiem uzdot jautājumus.

Līdzīgi viedokļa pagaidām neesot Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājam Dzintaram Jaundžeikaram (LPP/LC).

"Ļoti grūti komentēt [amata pretendentus], jo neesmu iepazinies ne ar viņu CV, ne ar iepriekšējo darbu," teica Jaundžeikars, kurš uzskata, ka jādzird atsauksmes no amata pretendentu iepriekšējiem darba kolēģiem.

Kā ziņots, pēc KNAB priekšnieka amata pretendentu uzklausīšanas valdība nolēma virzīt izskatīšanai NDP sēdē divas kandidatūras - NDP būs jāvērtē kādreizējais Drošības policijas vecākais inspektors, patlaban zvērināts advokāts Artūrs Zvejsalnieks un SIA "KKC Biznesa centrs" un SIA "Komerckonsultāciju centrs" valdes loceklis Normunds Vilnītis.

Saskaņā ar Valsts kancelejas iepriekš izplatīto informāciju Vilnītis iepriekš strādājis Latvijas Policijas akadēmijas Civiltiesību zinātņu katedrā un Juridiskajā koledžā par lektoru. Viņš bijis Iekšlietu ministrijas Narkotiku apkarošanas biroja priekšnieka vietnieks, Iekšlietu ministrijas Personu aizsardzības dienesta nodaļas priekšnieks, Iekšlietu ministrijas Organizētās noziedzības apkarošanas biroja sevišķi svarīgu lietu inspektors un galvenais inspektors.

Vilnītis ieguvis Latvijas Policijas akadēmijā tiesību zinātņu maģistra akadēmisko grādu civiltiesību apakšnozarē, patlaban viņš studē M.Lomonosova Maskavas Valsts universitātes aspirantūrā.

Informējot valdību par savu skatījumu uz KNAB darbu, Vilnītis aicināja aktivizēt KNAB darbību Latvijas reģionos, lai birojs būtu pārstāvēts visā valstī. Tāpat Vilnītis ieteica veidot korupcijas risku analīzi valsts iestādēs, kā arī sniegt informāciju ārvalstu investoriem par rīcību korupcijas gadījumu situācijās.

Savukārt Zvejsalnieks saskaņā ar Valsts kancelejas iepriekš izplatīto informāciju ieguvis izglītību Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, kur patlaban turpina studijas doktorantūrā krimināltiesību specialitātē.

2008.gada 11.novembrī Zvejsalnieks uzņemts zvērinātu advokātu skaitā.

2003.gadā Zvejsalnieks sācis darbu Rīgas Galvenajā kriminālpolicijas pārvaldē. Kopš 2004.gada viņš strādājis Drošības policijā dienesta pakāpē - kapteinis. Šajā laikā viņš saņēmis vairākus apbalvojumus par sevišķi smagu noziegumu atklāšanu.

Patlaban Zvejsalnieks ir bezpartejisks, lai gan līdz 2003.gadam aktīvi darbojies Latvijas Sociāldemokrātiskajā strādnieku partijā, kur vadījis tās jaunatnes organizāciju "Jaunatnes Sociāldemokrātiskā savienība".

Informējot valdību par savu skatījumu uz KNAB darbu, Zvejsalnieks uzsvēra, ka būtu jāveicina darbs ar sabiedrību un informēšanas pasākumi. KNAB līdzšinējo darbību viņš vērtēja pozitīvi, uzsverot, ka arī sabiedrībā birojs tiekot ļoti augstu vērtēts. Pēc viņa domām, par vienu no KNAB prioritātēm vajadzētu kļūt arī darbības izvēršanai reģionos, pievēršoties korupcijas apkarošanai ne tikai Rīgā un Jūrmalā. Tāpēc būtu nepieciešama arī KNAB reģionālo nodaļu izveide.

Valdība 27.janvārī uzklausīja kopumā septiņus KNAB priekšnieka amata pretendentus. Bez iepriekš minētajiem kandidātiem tika uzklausīti KNAB vadītāja vietniece Juta Strīķe, Rīgas reģiona Policijas pārvaldes Kārtības policijas pārvaldes Īslaicīgās aizturēšanas biroja 1.nodaļas vecākais inspektors Aivars Tīrumnieks, valsts aģentūras "Materiālās rezerves" direktora vietnieks Raimonds Avdejevs, nodibinājuma "Korporatīvo juridisko risinājumu un pētījumu palāta" valdes priekšsēdētājs un šķīrējtiesas priekšsēdētājs Armands Stumbergs, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba Stratēģiskās plānošanas departamenta priekšnieks Raimonds Rublovskis.

Izvērtēšanai atbildīgajām institūcijām iepriekš tika nosūtīti materiāli par 14 kandidātiem, kuri pieteikušies KNAB priekšnieka amatam. Kopumā tika saņemti 17 pieteikumi KNAB vadītāja amatam. Viens no sākotnējiem kandidātiem atsauca savu dalību konkursā.

Jau ziņots, ka iepriekšējais KNAB priekšnieks Aleksejs Loskutovs no amata tika atbrīvots ar Saeimas balsojumu 2008.gada 29.jūnijā.

KNAB vadītāja iecelšana ir viens no Valsts prezidenta Valda Zatlera uzdevumiem, kas valdībai ir jāpaveic līdz marta beigām, citādi Zatlers solījis rosināt referendumu par Saeimas atlaišanu.

Komentāri (22)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu