Vai barikāžu notikumus vēl atceras?

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirms astoņpadsmit gadiem tieši 20.janvārī risinājās janvāra barikāžu dienu dramatiskākie notikumi – vairāki cilvēki zaudēja dzīvību. Kāds bija šis laiks barikāžu dalībnieku atmiņās un ko par barikādēm zina jaunieši?

Piedalīties barikādēs bija pats par sevi saprotams, saka barikāžu dalībnieks Renārs Zaļais. Viņš tajā laikā bija milicijas darbinieks un 20.janvārī kopā ar citiem Bauskas milicijas darbiniekiem apsargāja toreizējo Iekšlietu ministrijas ēku; vakarā sākās OMON uzbrukums.

Renārs Zaļais, barikāžu dalībnieks: „Pēc kaujas sākuma es jau biju praktiski no savas dzīves atvadījies, jo vienkārši domāju, ka tie mani pēdējie dzīves mirkļi, jo tas pārspēks, kas uzbruka mums, bija ļoti liels.”

Iepazīties ar barikāžu laika vēstures liecībām uz Barikāžu muzeju atnākuši skolēni. Viņi stāsta, ka uzzinājuši daudz jauna par tā laika notikumiem. Dmitrijs, 12.klases skolēns: „Es zināju, ka bija tāda diena 13.janvārī un bija nedēļu, bet nezināju nekādas detaļas – kas notika Rīgā, kur bija īstas barikādes. Tagad es uzzināju, ka bija Doma laukumā.”

Anna, 12.klases skolniece: „Uzzināju, kā barikādes veidoja, kā cilvēki gāja tajā laikā, ka visu laiku pavadīja ārā. Kā izskatījās barikādes – tur varēja redzēt.”

Gan skolēniem muzejā, gan jauniešiem uz ielas jautājām – vai viņi piedalītos barikādēs, ja būtu nepieciešamība. Anna: „Es domāju, ka ietu, jo man ir domas, man ir plāni, ka dzīvošu Latvijā, un man nav vienalga, kas šeit notiks.”

Lāsma, skolniece: „Es pati personīgi nedomāju, ka tajās piedalītos.”

Igors, students: „Protams, kā savādāk, tomēr esmu šīs valsts iedzīvotājs, patriots.”

Kara muzejā stāsta, ka toreiz bija vienotība, un barikādēs piedalījās dažāda vecuma cilvēki. Ieva Kvāle, Kara muzeja galvenā speciāliste: „Cilvēki tiešām ar sirdi, ar dvēseli visi – jauni, veci. Kuri vien varēja tikt prom no sava darba, kuriem nebija interfronte darbā, kuri varēja, nāca sargāja.”

Šodien notiks vairāki barikāžu atceres pasākumi – būs gan piemiņas ugunskurs Doma laukumā, gan ziedu nolikšana piemiņas vietās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu