Koķe: IZM arī turpmāk aizstāvēs sporta budžetu (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) arī turpmāk aizstāvēs sporta budžetu, šodien pēc tikšanās ar Pasaules Bankas (PB) pārstāvjiem uzsvēra izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe (ZZS).

Kā informēja izglītības un zinātnes ministres padomniece komunikācijas jautājumos Agnese Korbe, ministre tikšanās laikā uzsvēra, ka IZM ir vienīgā ministrija Latvijā, kas atbild par sportu - līdztekus izglītībai, zinātnei, valsts valodai un jaunatnes politikai.

Sarunas gaitā PB pārstāvjiem tika sniegts detalizēts skaidrojums par sporta budžeta pozīcijām - piemēram, sporta treneru algas, augstu sasniegumu sports -, kuru sadalē nodrošināta partneru iesaiste un caurskatāmība. 2010.gadā sporta budžets ir 13,9 miljoni latu, kas ir uz pusi mazāks, salīdzinot ar 2008.gadu. Turklāt pie samazināta finansējuma mūsu sportisti sevi izcili parādīja Vankūveras Olimpiādē. Tādēļ arī turpmāk IZM aizstāvēs sporta budžetu, par ko sarunas gaitā kopumā tika sniegti pārliecinoši argumenti PB pārstāvjiem.

Tikšanās laikā Koķe un IZM amatpersonas aizstāvēja ministrijas pārziņā esošo jomu intereses, lai nepieļautu turpmāku finansējuma samazinājumu. PB atzina, ka izglītībā īsā laikā uzsāktas un arī īstenotas nozīmīgas pārmaiņas, kas ir turpināmas. Līdz šim paveiktais sekmējis gan efektīvāku finanšu līdzekļu izmantošanu, gan izglītības kvalitātes paaugstināšanos.

Sarunas gaitā ministre uzsvēra, ka valstī izglītības politikas mērķi ir skaidri definēti un, izmantojot gan valsts budžeta līdzekļus, gan ES finansējumu, IZM kā par nozari atbildīgā ministrija konsekventi virzās uz šo mērķu sasniegšanu visās izglītības pakāpēs. Turklāt, lai atbilstoši īstenotu ilgtermiņa izglītības politikas mērķus, turpmāki līdzekļu samazinājumi nav pieļaujami. Šai pozīcijai kopumā piekrita arī PB.

"Neskatoties uz būtisku finansējuma samazinājumu, IZM gan spējusi no 2010.gada 1.janvāra nodrošināt vidēji par 37% pedagogu atalgojuma palielinājumu, gan nodrošināt finansējumu skolotājiem, kuri strādā ar piecus un sešus gadus veciem bērniem," uzsvēra Koķe, piebilstot, ka IZM turpinās aizstāvēt savu mērķa grupu intereses, vienlaikus turpinot īstenot uzsāktās pārmaiņas.

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, PB par nevajadzīgiem tēriņiem Latvijas izglītības sistēmā uzskata finansējumu speciālajai izglītībai un sporta programmām.

Ziņojumā teikts, ka mērķdotācija pašvaldībām "izglītības pasākumiem" IZM budžetā izskatās nesamērīgi liela attiecībā pret citām programmām.

"Šī dotācija, kas sasniedz 48,6 miljonus latu 2010.gada plānotajā budžetā, tiek piešķirta speciālās izglītības iestāžu atbalstam, ko administrē vietējās pašvaldības skolēniem ar īpašām vajadzībām. Ja tas tiešām ir šo izdevumu nolūks, apjoms izskatās pārmērīgs - tas ir pat lielāks nekā kopējais augstākās izglītības budžets. Turklāt pati pieeja nošķirt skolēnus ar īpašām vajadzībām atsevišķās iestādēs ir pretrunā ar pasaules tendenci, kas vērsta uz skolēnu ar īpašām vajadzībām integrēšanu sabiedrībā," teikts PB ziņojumā.

Vēl vienu pozīciju, kur valdībai tiek rekomendēts taupīt valsts budžetu, ir sporta programma, kurai šī gada valsts budžetā ir atvēlēti 14 miljoni latu. Tas nozīmē, ka finansējuma nebūs ne Latvijas sporta skolu pedagogu darba algai, ne Latvijas olimpiskajai vienībai, ne Murjāņu sporta ģimnāzijai, ne sporta bāzēm, tostarp arī bobsleja un kamaniņu trasei "Sigulda", Daugavas stadionam.

Sporta skolu pedagogi sola uzsākt plašas protesta akcijas, ja IZM piekritīs PB priekšlikumam pārtraukt sporta programmas finansēšanu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu